Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Defne Samyeli anketi için promosyon önerisi

        Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz,sunucu Defne Samyeli’nin itirazı ile gündeme gelen TÜİK anketlerinin zorunlu olmasını değerlendirirken, “Anketi dolduranlar için teşvik edici olsun diye promosyon verilebilirmi?” diye düşünüldüğünü söyledi. Bu anketi doldurmanın vatandaşlık görevi olduğunu belirten Yılmaz, “Kusura bakmasın ama kimse yanıt vermezse sağlıklı veri üretemeyiz. Defne Samyeli özel seçilmedi; anneme de denk gelmiş. Defne Samyeli gibi daha bilinçli kesimlerin daha fazla destek olması lazım” dedi.

        Bakan Yılmaz, TÜİK’in iki tür anketi olduğunu belirterek, başka kurumların talebiyle yapılan anketlere cevap verme zorunluluğu bulunmadığını söyledi. Yılmaz, bir de temel makroekonomik ve sosyal göstergelerle kanunen yapılan anketler olduğunu ifade ederken, “Bunlar zorunlu. Doğru bilgiye ulaşmak için zorunlu olmalı. Kanunla getirilmiş bir durum. Bu bilgileri toplamazsak sağlıklı istatistik üretemeyiz. O zamanda ne kamu ne de özel sektör çalışabilir. Buna mecburuz. Çıkıp da ‘Ben bunu yapmıyorum’ derse, kusura bakmayın sağlıklı bilgi üretemeyiz. Sağlıklı istatistikler istiyorsak bu fedakarlığı vatandaşlık görevi olarak yapmalıyız” ifadesini kullandı.

        PROMOSYON GÜNDEMDE

        Bakan Yılmaz, anketlere katılımın teşvik edilip edilemeyeceğine yönelik soru üzerine, “Promosyon ve teşvik edici şeyler yapılabilir mi, bunlar tartışılan şeyler. Bunların da yan etkileri olabilir. Hassas konular. TÜİK, bunları kendi içinde tartışıyor” diye konuştu. Yılmaz, TÜİK anketini doldurmayanların vatandaşlık görevini yapmamış olacağına işaret ederken, “TÜİK de bunu şahsi menfaat için değil kamu görevi için yapıyor. Vatandaşlık bilinci içinde TÜİK’e yardımcı olmamız lazım. Defne Samyeli Hanımefendi de özel seçilmedi. Kime denk gelirse. Benim anneme de denk geldi. Bingöl’de anneme de TÜİK’ten birileri rastgele gitmiş ve ona soru sormuşlar. Başbakan’a bile denk gelebilir” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ