Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Tecavüz bebeğine kürtaj izni üst mahkemeden çıktı

        Sedef ŞENKAL DEMİR/AHT

        İstanbul’da cinsel saldırı sonucu hamile kalan ancak kürtaj talebi mahkemece “Ceninin yaşam hakkı annenin ruh sağlığından önemli” denilerek reddedilen 16 yaşındaki F.T.’nin çığlığını, itiraz ettiği bir üst mahkeme duydu. Savcılığın itirazı üzerine üst mahkeme kürtaja izin verdi. Bebek alındı.

        İstanbul'da iddiaya göre 16 yaşındaki F.T., 4 ay önce yolda yürürken madde bağımlısı bir gencin saldırısına uğradı. Bayıltılıp tecavüz edilen F.T. hiçbir şey hatırlamadığı için ailesine bir şey söylemedi. 4 ay sonra F.T.’nin hamileliği ortaya çıkınca genç kız başına geleni önce ailesine sonra polise anlattı. Aile, bebeği aldırmak istedi. Ancak kürtaj için 10 haftalık yasal süre geçtiği için mahkemeden izin talep edildi.

        ‘YAŞAM HAKKI’ DEDİ, KÜRTAJA İZİN VERMEDİ

        Anadolu Cumhuriyet Savcılığı, ailenin başvurusunun ardından kürtaj için dosyayı, Anadolu 35. Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Savcı, TCK’daki “Kadının mağduru olduğu suç sonucu gebe kalması halinde, 20 haftadan fazla olmamak ve kadının rızası olmak koşuluyla, gebeliği sona erdirene ceza verilmez” maddesi doğrultusunda talebinin kabul edilmesini istedi. Anadolu 35. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi, “Ceninin yaşam hakkı annenin ruh sağlığından önemli” diyerek kürtajın yaşam ihlali sayılacağını belirtti.

        Savcılık karara, itiraz etti. İtirazı görüşen Anadolu 6. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Gülperi Güneş, F.T.’nin tam teşekküllü hastanede kürtajına karar verdi. Kararı savcılık polis aracılığıyla aileye ulaştırdı. Polis, genç kızı, ailesiyle Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürdü. F.T.’ye kürtaj yapılarak gebelik sonlandırıldı.

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın da bebeğin alınması için talimat verdiği olayda, mahkeme kararıyla ceninin genetik incelemesi yapılarak şüphelinin yakalanması durumunda DNA karşılaştırması yapılacağı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ