Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Medya Silahlar da buzlanmalımı?

        Soner ÖZCAN / AHT-Mehmet ÇALIŞKAN / MAGAZİN

        Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Deniz Bilge, ilginç bir öneride bulundu. Ekranlarda, sigara ve alkol görüntülerine buzlanma uygulandığını söyleyen Bilge, silahlara da buzlanma uygulanabileceğini kaydetti.

        “Silahsızlanma ya da silahlanmaya karşı savaş, çok yönlü ele alınması gereken bir konu” diyen Bilge, “Tıpkı sigaraya, obeziteye karşı savaş açıldığı gibi bireysel silahlanmaya karşı da açılmalı ve durumun ciddiyeti insanların gözlerine sokulmalı. Dizilerde alkol ve sigara mozaiklenirken silahlar herkesin elinde. Bir bölümde onlarca kişinin silahlarla öldürüldüğünü ekranlarımızda görüyoruz. Bu konuda da önlemler alınabilir” dedi. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem de bu alandaki cezaların ağırlaştırılması gerektiğini kaydetti. Taraflara, bu önerinin uygulanabilir olup olmadığını sorduk.

        Senarist-Yönetmen Şahin ALPARSLAN:

        ‘Bu tip uygulamalar ters etki yapar, o zaman sadece Şirinler’i çekelim’

        Bu tür söylemlerde bulunanlar, insan mühendisliği yapmaya çalışıyorlar. Komünist sistemdeki gibi herkesin neredeyse nefes almasını bile kontrol etmek istiyorlar. Ben televizyon dizilerinde sigara ve içkinin de mozaiklenmesine karşıyım. Mozaiklemekle insanlara ‘Sizin kafanız basmaz. Bunlar sizin için zararlı. Biz, sizi zararlı ürünlerden korumak istiyoruz’ denmek isteniyor. Hayır, herkesin kafası basıyor. Ayrıca ben sigaranın, içkinin ve silahın mozaiklenmesinin ters etki oluşturduğunu görüyorum. Çünkü insanlar direkt olarak mozaiğe dikkat kesiliyor ve mozaiğin arkasında olduğunu bildiği sigara ve içkiyi bilinç altına atıyor. Eğer insanlar dizilerdeki zararlı ürünlere özeniyorsa o zaman gidip sadece ‘Şirinler’i çekelim.

        Senarist-Yönetmen-Yapımcı Tomris GİRİTLİOĞLU:

        ‘Silah kullanımını artıracak sahnelere dikkat edilmeli’

        Ben ülkemizde yaşanan her şeyin televizyon dizisi veya sinema filmi haline getirilmesinden yanayım. Ne var ki televizyonculuğun büyük sorumluluk gerektirdiğine de inanıyorum. Televizyonculuğun ana merkezinde yer alan dizilerde de bu sorumluluk en üst düzeyde gözetilmeli. ‘Bu, şöyle yapılmalı, şu, böyle yapılmalı’ diye telkinlerde bulunamamama ben bu konuda çok hassasım. Ne yazık ki silah kullanımı ülkemizde çok yaygın. Silah kullanımını artıracak özendirici sahnelere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

        Antalya Psikologlar ve Refleksologlar Derneği Başkanı Ömer KOCABEY:

        ‘Şiddet içeren sahnelerde kısıtlanma yeterlidir’

        Daha önce yapılan RTÜK çalışmasına göre şiddet içerikli görüntülere yaş sınırlaması getiren logolar yerleştirilmişti. Bunun ne kadar etkili olduğu bir muamma. Biz dernek olarak bu konuları değerlendiriyoruz. Bu konuyla ilgili söyleyebileceğimiz; silahların buzlanması etkili olur fakat şiddet içeren sahnelerin kısıtlanması daha doğrudur. Her ne kadar silahlara buzlama yapılsa da önemli olan o şiddet sahneleridir. RTÜK’ün bununla ilgili çalışma yapması şart.

        Yapımcı Murat TOKAT:

        ‘Silah dahil hiçbir şey mozaiklenmemeli’

        Dünyanın hangi ülkesinde televizyon dizilerinde silahlar mozaikleniyor ki? Silah dahil hiçbir şey mozaiklenmemeli. Mozikler, direkt olarak izleyicinin dikkatini çektiği için zararlı ürünün insan beyninde daha belirgin bir algı yarattığını düşünüyorum. İzleyici dizideki silahtan etkilenip de gidip kendisine silah alır mı? Alan varsa kaç kişidir? Silahlanan kişiler dizilerdeki silahlı adamlara mı özeniyor? Böyle olduğunu hiç sanmıyorum.

        ÇAĞDAŞ Hukukçular Derneği Antalya Şube Başkanı Avukat Nusret GÜRGÖZ:

        ‘Şiddeti önlemenin yöntemi buzlama yapmak değildir’

        Yasakçı zihniyete karşıyız ama şiddet görüntülerinin televizyonlarda bu denli yer almaması gerekiyor. Fakat şiddeti önlemenin yöntemi buzlama yapmak değildir. Bu yöntemin bir işe yarayacağını düşünmüyorum. Öncelikle şiddet kültürüyle hesaplaşmak, şiddet kültürünü ortadan kaldırmak gerekiyor.

        Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Şevki IŞIKLI:

        ‘Şiddeti önlemenin yöntemi filmlerde sansür olmamalı’

        Silah kullanımı ile sigara veya alkol kullanımını aynı kategoride değerlendirmek uygun değil. Silahların kullanımı değil, yanlış kullanımı suçtur, yani suç olmalıdır. Sigara ve alkol kullanımında kişi kendisine zarar verir. Bağımlılık yapıcı maddeleri kullananların yalnızca kendilerine karşı sorumlulukları vardır ve kimseyi sigara içtiği için cezalandıramazsınız. Silah kullanımında başkalarının hakları söz konusudur. Silah kullanan kişi, meşru müdafaanın dışında bir amaçla kullandığında yasalar ve toplum tarafından cezalandırılacağını bilir. Madde bağımlılığının ise bedensel ve ruhsal bütünlüğü tehlikeye attığını biliyoruz. Bağımlılığa yol açtıklarından kolayca terk edilemiyor. Bu söylediklerimiz silahlar için geçerli değil. Silah reklamına sansür olsa da filmlerde kullanımına olmamalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ