Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam "Pembe otopark" tartışması
        1

        Antalya'da Ağustos 2013'te faaliyete geçen MarkAntalya Alışveriş Merkezi'nin 3 bin araçlık kapalı otoparkında kadınlar için 458 araçlık özel park yeri ayrıldı.

        2

        Pembe renge boyanan özel park alanlarının üzerine şapkalı kadın figürü işlendi. Türkiye'de ilk kez uygulanan kadınlara özel otoparkla ilgili kadınların görüşleri ise ikiye ayrıldı.

        3

        Bazı kadınlar uygulamayı pozitif ayrımcılık olarak değerlendirirken, bazı kadın sürücüler ise kadınların aşağılandığını söyleyerek uygulamaya tepki gösterdi.

        4

        "POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMIŞ"

        Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nigar Duru, uygulamayı kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık olarak değerlendirdiklerini ve desteklediklerini söyledi.

        5

        Kadınların park ederken erkekler tarafından sürekli hızlı olmaları yönünde sıkıştırıldığını anlatan Duru, "Kadın sürücüler, yavaş park ettikleri için sürekli hakarete uğruyorsa, bu uygulama tabi ki iyi olmuş. Eğer harem selamlık bir uygulama olsaydı buna karşı çıkardık.

        6

        Ama burada amaç kadınlara kolaylık sağlamak. Kadınlar bu uygulama sayesinde araçlarını daha rahat park ediyorsa, çocuk arabasını kolay indiriyorsa böyle bir ayrımcılık güzeldir" dedi.

        7

        KADINLARIN GÖRÜŞÜ İKİYE AYRILDI

        AVM müşterisi Seda Özkan da uygulamaya destek vererek, "Kadınlar alışveriş merkezine daha çok geliyor. Girişe yakın katta böyle bir yer ayrılmış olması daha da güzel.

        8

        Böylelikle zamandan tasarruf sağlıyoruz. Özellikle çocuk arabasını indirip koyarken zorlanmıyoruz. Bence bu uygulama bütün otoparklarda olmalı" diye konuştu.

        9

        Bir diğer AVM müşterisi Serap Sarıçobanoğlu ise ayrımcılık yapıldığını ve kadınların aşağılandığını söyleyerek uygulamaya tepki gösterdi.

        10

        "Kadınlar sağa sola çarpmasın düşüncesiyle böyle bir uygulama yapılmışsa bu hakarettir" diyen Sarıçobanoğlu, "Ben birçok erkekten daha dikkatli araç kullanıyorum" şeklinde konuştu.

        11

        "ERKEKLER DE PARK EDEBİLİR"

        AVM Müdürü Yavuz Güler de uygulamayı kadınlardan gelen talep üzerine başlattıklarını söyledi. Dün bir gazetede çıkan haberin olayı çarpıttığını savunan Güler şunları söyledi:

        12

        "Alışveriş merkezi açıldığından beri bayan sürücülerden ‘otoparkınızda yer bulmakta zorlanıyoruz, çocuklarımızla inmekte, çocuk arabasını çıkarmakta zorluk çekiyoruz' şikayetleri alıyorduk.

        13

        Bunun üzerine yürüyen merdivenler ve asansörlere yakın yerlerde otoparkın yüzde 15'lik kısmını kadın sürücüler ve çocuklu aileler için ayırdık. Fakat bu bir zorunluluk değil. İsteğe ve erkeklerin anlayışına kalmış bir uygulama."

        14

        GENİŞ OLMASI FİZİKİ YAPIYLA İLGİLİ

        Uygulamaya kadınların destek verdiğini anlatan Güler, "Arayıp teşekkür ediyorlar, çünkü bu uygulama kadınlara kolaylık sağlıyor. Kesinlikle bir ayrımcılık söz konusu değil.

        15

        Bazı bölümlerin geniş olması, kadınlar iyi park edemedikleri için değil, binanın fiziki durumundan kaynaklandı. Bazı alanları iki araçlık yaptığımızda kapıları açılmıyordu. Bu nedenle tek araçlık alan ayırdık.