Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik 'Muhteşem Yüzyıl' dizisi, Şehzade Mustafa'nın öldürülme sahnesi

        Özlem YILMAZ / AHT

        'Muhteşem Yüzyıl' dizisinde, Şehzade Mustafa'nın öldürülme sahnesi büyük yankı uyandırırken, olay sahne tartışılmaya devam ediyor. Dizide Kanuni Sultan Süleyman'ın Şehzade Mustafa'nın ölüm fermanını vermesinin ardından, Şehzade'nin Bursa'daki türbesini 5 bin kişi ziyaret etti. RTÜK'e, tarihin çarpıtıldığına ve yanlış yansıtıldığına dair şikayetler yağdı, bir haftada 137 kişiden şikayet geldi. Dizinin bu sahnesiyle toplumun ruh sağlığının bozulduğu öne sürüldü. Peki tarih kitaplarında tarih öğretilmiyor mu? İşte uzmanların görüşleri...

        Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sina Akşin:

        "Bu tepkiler, Türkiye'deki yaygın cehaletin belirtisi"

        "Bu tepkiler, gerçekten Türkiye'de cehaletin hayli yaygın olduğunun bir belirtisi sayılabilir. Şehzadelerin katledilmesi 1603'e kadar gelmiş olan bir uygulamadır. Bizim tutucu kesim tarihçilerimiz, 'Devlet tabi yapacak, kendini koruyacak' diyerek bunu onaylamışlardır. Bizdeki tarih kitaplarında üstün körü bir takım olaylar anlatılır ama doğru dürüst bir tahlil yoktur, derinlemesine gidilmez. Anlatılanlar savaşlar, barışlar, kazanılan ve kaybedilen toprakların hikayesinden ibarettir. Halbuki tarih çok kapsamlı bir disiplindir, işin kurumsal, sosyal, eğitimle ilgili yönleri vardır. Bir yığın detay var, bunlar hep es geçilir. Belki de bu yüzden okullarda en tatsız derstir."

        Murat Bardakçı:

        "Kanuni'nin oğlunu idam ettirdiğini 450 yıl gecikme ile öğrendik"

        "Türkiye, dört buçuk asır önceki tarihi ile yeni tanışıyor. Üstelik okuyarak, o zamanın kaynaklarını elden geçirerek falan değil; bir TV dizisi sayesinde. Evlat katli konusu, Kanuni'nin büyük oğlu Mustafa'yı Konya Ereğlisi yakınlarında idam ettirmesini canlandıran meşhur çadır sahnesinin ardından bu kadar asır sonra gündemimize girdi. (...) Türkiye, Kanuni Süleyman'ın oğlu Şehzade Mustafa'yı idam ettirdiğini dört buçuk asırlık küçük bir gecikme ile öğrendi ve kıyamet koptu... Şimdiden hatırlatayım: Kanuni, Mustafa'nın ardından küçük torununu, sonra da Hürrem Sultan'dan doğan bir başka oğlunu, kendisine isyan eden Bayezid'i ve Bayezid'in küçük yaşlardaki beş çocuğunu da boğdurmuştur!"

        Eğitim- Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız:

        "Tarih kitaplarında tarih öğretilmiyor"

        "Ülkemizde tarih son derece ideolojik bir alan haline getirildi. Türk-İslam sentezci yaklaşımların kendi içinde nesnellikten uzak oluşturdukları doğrularla tarih öğretimi sürmektedir. Bu gün bu sahnenin de ortaya koyduğu gibi, tarih kitaplarında veya tarih derslerinde maalesef tarih öğretilmemektedir. Çünkü bu bir şanlı tarih anlatıcısının bir uzantısı olarak ortaya konur. Birçok eksiklikler çocuklarımıza aktarılmaz bile. Biz de gerçekle yüzleştiğimizde şaşırıp kalırız. Tarih eğitimimiz ezbere dönük, tartışma, araştırma yok maalesef."

        Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü eski Başkanı Prof. Dr. Mete Tunçay:

        "Tarih kitabında okuyoruz, ama dizi kadar heyecanlandırmıyor"

        "Tarih kitabında okuyunca dizideki kadar heyecanlandırmıyor. Yoksa tarih kitabında Selim'in kardeşlerini öldürdüğü, babasını bastığı ve öyle tahta geçtiği anlatılıyor. Ama insanlar dizide görünce kavrıyorlar. Kitap, dizideki kadar etki etmiyor. Çünkü dizide karşınızda kanlı, canlı bir adam var. Hanedanda kişilerin birbirlerini öldürmeleri, Osmanlı'ya da özgü değil. Korkunç Ivan dediğimiz Rus Çarı da oğlunu öldürmüştür. Ancak tarih derslerinde bu konunun üzerinde yeteri kadar durulmuyor. Kanuni'ye çamur atacağız da ne olacak, bugün neler oluyor, ona bakalım."

        Türk Eğitim Derneği TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu:

        "Yeterli eğitim veriliyor, araştırmacı nesil yetiştirilmiyor"

        "Bizde gelişmiş dünya ülkelerine göre, daha detaylı tarih ve coğrafya bilgisi veriliyor. Biz bilgiye ulaşmayı değil, bilgiyi ezberlemeyi sunuyoruz. Şehzade Mustafa olayında yaşananları, bilgi noksanlığı olarak görmüyorum. Türkiye'de tarih derslerinde yeterli eğitim veriliyor. Ancak Türkiye'de bilgiye erişim noktasında sıkıntı var. Yeni nesil bilgiye ulaşma konusunda yeterli bilgi sahibi değil. Ezberlenen ve unutulan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ