Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Tıp öğrencilerinin hastası artık avatarlar olacak

        Şükran ÖZÇAKMAK-AHT

        Üç boyutlu (3D) sinema tekniğiyle çekilen Avatar filminde kullanılan teknolojiyi tıp eğitimine uyarlayan İngiltere Keele Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Stephen Chapman, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nin davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. 3D teknolojisiyle yaptıkları tedavi yönteminden örneklerle sunumunu yapan Prof. Chapman’ın verdiği bilgilere göre, bundan böyle tıp öğrencileri, insan anatomisini hastaya dokunmadan ve morga girmeden önce 3D gözlükleriyle simülasyon odalarında öğrenecek. Şimdilik eczacılık fakültelerinde uygulamaya konan eğitimle eczacı yetiştirdiklerini söyleyen Chapman, Habertürk’e, akıllı ilaç kullanımı konusunda geliştirilen son teknolojiyi ve İngiltere Hükümeti’nin uygulamalarını anlattı.

        KADAVRA SORUNUNA ÇÖZÜM

        İngiltere’nin sağlık politikası için üniversitesiyle proje ürettiklerini söyleyen Prof. Chapman, “Tıp öğrencileri bugüne dek insan anatomisini kadavradan öğreniyorlardı. Hastalıkları ise hastaların şikâyetlerini dinliyorlardı. Artık hastalığı ve hastalıkları, tıpkı hastane gibi düzenlenmiş üç boyutlu ekranda, avatarlardan öğrenecekler. Hastalar, tıp öğrencilerinin kendilerine dokunmasını çok istemezler. Onların hastası avatarlar olacak. Hasta avatarlar, onların sorularını yanıtlayacak, hastanın organlarını üç boyutla görebilecek. Yeterli bilgi donanımına sahip olduktan sonra ancak gerçek hastayla iletişime geçebilecekler. Böylece, eğlenerek ve hastayı rahatsız etmeden yeterli bilgi ve donanıma sahip çıkmış olacaklar” dedi.

        'Avatar’ı ilaç yazımı için de kullanıyoruz'

        Avatar teknolojisiyle eğitimin, İngiltere’de pek çok üniversitenin eczacılık bölümlerinde hayata geçirildiğini anlatan Prof. Chapman, ilaç kullanımı konusunda yapılan çalışmaları da şöyle anlattı: “Avatar teknolojisini aynı zamanda akıllı ilaç kullanımı için de kullanıp yazılım geliştirdik. Doktorlar, cep telefonlarına yükleyecekleri program sayesinde, hastalıkla ilgili tüm ilaçları ve ilaçların fiyatından, sağladığı faydanın oranına kadar tüm bilgileri bir arada görebilecek.” Prof. Chapman, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nin de bu çalışmalara dahil olacağını belirterek, “Avatarlar, doktorun teşhisine en uygun ilacı belirleyecek” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ