Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Ucube, Mehmet Aksoy, heykeltraş, heykel, insanlık anıtı, recep tayyip erdoğan, dava, mahkeme
        1

        Canan İSPİR / AHT
        Heykeltraş Mehmet Aksoy'un, Kars'ta yıktırılan "İnsanlık Anıtı" heykeli için "Ucube" dediği gerekçesiyle Başbakan Tayip Erdoğan hakkında açtığı 100 bin TL'lik tazminat davasının 4. duruşması görüldü.

        2

        İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, Türk Dil Kurumu Başkanlığı'na (TDK) "ucube"nin anlamını sorduğu yazıya, kurumdan yanıt geldi.

        3

        ŞAŞILACAK KADAR ÇİRKİN'
        TDK'nın 1 sayfalık yazısı mahkemede okundu. 12 Şubat 2014 tarihinde mahkemeye ulaşan TDK yanıtında, ucubenin Arapça'dan dilimize giren ve "çok acayip, şaşılacak kadar çirkin olan" anlamlarına geldiği belirtildi.

        4

        Yazıda, "Bu ifadelerden de anlaşılacağı üzere olumsuz anlam olmakla birlikte hakaret anlamı taşımamaktadır. Bu söz, kişinin bazı kişi ve varlıklara ilişkin kanaatini anlatan bir kelimedir" ifadesine yer verildi.

        5

        Duruşmada söz alan Başbakan Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız, müvekkilinin heykelin oradaki tarihi bir özelliği olan cami ve yanındaki yatırın özelliğini bozması bakımından ucube kelimesini kullandığını söyledi.

        6

        TANIKLAR DİNLENECEK
        Mehmet Aksoy'un avukatı Turgut Kazan ise, "Başbakan, milyonların önünde sanatçının yarattığı heykeli ve onu yaratan sanatçıyı küçük düşüremez. Böyle bir yaklaşım temsil ettiği makamın emri sayılır. TDK da bu emre uymuştur" ifadesini kullandı.

        7

        Kazan, sanatçılar Mehmet Güleryüz, Bedri Baykam ve Çekül Vakfı Başkanı Metin Sözen'in tanık olarak dinlenmesini istedi. Mahkeme, tanıkların dinlenmesi ve heykelin yıkımının Kars Belediyesi'ni zarara uğratıp uğratmadığının, hembelediyeye hem de İçişleri Bakanlığı'ndan sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ