Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sırrı Sakık, MİT’e çözüm sürecindeki çabası için teşekkür etti

        Deniz ÇİÇEK - Şerife GÜZEL / ANKARA

        TBMM Genel Kurulunda MİT kanunda değişiklik öngören teklifin görüşmeleri sırasında söz alan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "MİT görevlerini üstlenmişse ve ilk kez MİT bu süreci (çözüm) götürüyorsa ve saldırıya maruz kalıyorsa biz buna seyirci kalmayız. Ben burada Hakan Fidan ve ekibini kutluyorum. 1 yıldır çatışmasızlık süreci yaşanıyorsa ve burada MİT'in bir katkısı varsa bundan mutluluk duyarız" dedi. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise Sırrı Sakık'ın teşekkürüne tepki gösterdi. Polemik konusu olan teşekkür hakkındaki görüşler şöyle:

        'MİT temel katkı yaptı'

        MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat ÖNEŞ:

        ÇÖZÜM süreci, ülke ve ülke demokrasinin gelişimi için çok önemli, hayati bir konu. Bu sürece siyasi partilerin çıkarları açısından veyahut da iç politika içinde bakmadan çözüm sürecinin gelişimi istikametinde destek vermek çok önemli bir olay. Tabi ki burada eleştiriler de olabilir. Farklı bakışlar da olabilir. Çatışmasızlık sürecini devam ettirerek çözüm sürecine katkı yapmak hayati bir olay. Şüphesiz siyasi iktidarın iradesi çerçevesinde oluşan bir girişim söz konusu ama MİT'in bu konuda önemli bir katkı sağladığı, özellikle hükümetin iradesinin oluşması konusunda bir temel yapıyı oluşturduğu anlaşılıyor. Bu bakımdan eleştirileri yaparken bu desteği, çatışmasızlık sürecinin devam etmesi ve çözüm sürecine katkı sağlaması yönünden önemli görüyorum. Bu değerlendirme bana göre de doğru.

        'Çözüm sürecinin mimarı siyasi iradedir'

        Gazeteci Avni ÖZGÜREL:

        SIRRI Sakık, büyük bir kadirşinaslık göstermiştir. Çözüm sürecinin mimarı siyasi iradedir. Siyasi iradenin bu süreci yürütmede görevli kıldığı kurum ise Milli İstihbarat Teşkilatı'dır. Süreç başarılı ilerliyorsa, bu, Kandil'in başarısı değil, MİT ve İmralı'nın başarısıdır. Sakık, büyük bir cesaret göstererek, süreci yürüten MİT'e teşekkür etmiştir. Sayın Pervin Buldan ise ideolojik bir tepki vermiştir. MİT, kendisine verilen görevi şu ana kadar başarı ile yerine getirmiştir.

        'Ne söylediğimi çok iyi biliyorum'

        BDP Muş Milletvekili Sırrı SAKIK:

        GRUP Başkanvekilimiz Pervin Buldan, 'yanlış anlaşıldı' diye bir açıklama yapmış. Ben burada neyi söylediğimi çok iyi biliyorum. Hatta burada kendisi de alkışladı. Sonra neyin değiştiğini bilmiyorum. Kardeşçe bir hukukumuz var. Ama keşke olmasaydı bunlar. Ne söylediğimizi çok çok iyi biliyoruz. Bazı bize tepeden bakan kesimlerin zaman zaman bizim bu konuda ne söylediğimizi bilmediğimizi... Kürt hareketi ne istediğini çok iyi biliyor" dedi.

        'Hakan Fidan sürece katkı sağladı'

        Eski MİT görevlisi Mahir KAYNAK:

        MİT eskiden çözüm sürecine de BDP'nin oluşumuna da karşıydı. Son zamanlarda Hakan Fidan çözüm sürecine katkı sağladı. Eskiden MİT karşı çıkardı. Hiç desteklemediler. Öyle bir çözüm süreci olmaz dediler. Düşman yenilir, düşmanla müzakare edilmez dediler. Anlayış oydu. Ama son dönemde katkı sağladı. Devlet bölgede hatalar yaptı, koruculuğu çıkardı, onlara maaş ve silah verdiler.

        'Niye teşekkür etti anlamış değilim'

        BDP Diyarbakır Milletvekili Altan TAN:

        MİT önce Robaski'nin katillerini ortaya koysun, gereğini yapsın ondan sonra teşekkür edelim. DURUP dururken teşekkür edilmesini anlayabilmiş değilim. Sayın Sakık MİT Müsteşarı'na niye teşekkür etti bilmiyorum. Eğer bu diyalogları ve müzakereyi Türkiye Cumhuriyeti devleti adına tek başına Hakan Fidan karar alıp başlatmışsa, böyle bir bilgi de bende yok. Eğer bir teşekkür söz konusuysa -ki söz konusu olduğu kanaatinde de değilim- bu teşekkür siyasi iradenin başına yapılır. Doğrusu ben anlamış değilim.

        'Roboski ortadayken mit'e teşekkür hakkımız yok'

        BDP Grup Başkanvekili Pervin BULDAN:

        ROBOSKİ, Gever, Lice olayları ortadayken MİT'e teşekkür hakkımız yoktur. Teşekkür edilmesi gereken yerler farklı yerlerdir. Süreci başlatan Sayın Öcalan'a teşekkür ediyorum. Ülkede çatışmasızlık süreci varsa, kan akmıyorsa, anneler ağlamıyorsa Sayın Öcalan'a bir kez daha teşekkür ediyorum.

        'Abartılı bir ifade olarak görüyorum'

        HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent TÜZEL:

        MİT Türkiye'nin tarihinde bir takım insanlık suçları, siyasi cinayetlerle şaibeli, aydınlatılması gereken yığınla mazisi olan bir örgüt. Sırrı Bey çözüm sürecine muhalefet edenlerin MİT'e karşı söylemine karşı bir yanıt vermiştir. Abartılı bir ifade olduğunu düşünüyorum. Sırrı Bey Kürt siyaseti ve Kürt halkının ihtiyacı cephesinden baktığı için böyle ifade etti ancak HDP olarak esas yaklaşımımız, istihbarat devleti, başbakanın elini güçlendirmesi gibi bir takım düzenlemeleri içeren bu MİT yasasını eleştiriyoruz.

        'Faili meçhullerle anılan kuruma teşekkürün anlamı yok'

        CHP Mersin Milletvekil Ali Rıza ÖZTÜRK:

        MİT'in geçmişi karanlık. 1970'den sonra gençlik hareketinin içine elemanlarını sokmuş, gençleri kışkırtmış, sonra da gençleri katletmiştir. MİT'in elinde katledilen devrimcilerin, yurtseverlerin kanı vardır. Adı faili meçhullerle anılan bir kuruma teşekkür edilmesinin anlamı yoktur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ