Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik ATV ve UTV kazaları neden oluyor? Nasıl önlenir?

        Özlem YILMAZ - Soner ÖZCAN / AHT, Lütfi ERDOĞAN / ANKARA

        FENERBAHÇE'nin eski Başkanı Ali Şen'in 17 yaşındaki torunu Alp Ali Şen'in, UTV aracıyla kamyona çarparak hayatını kaybetmesi üzerine gözler bu araçlara çevrildi. Olay üzerine araçların son yıllarda artan kullanımı ve güvenlik önlemleri gündeme geldi. Türkiye'de yarışları da yapılan UTV araçları, Türkiye'de motosiklet sınıfında değerlendiriliyor. TÜİK rakamlarına göre 2014 yılında Türkiye'de 2 milyon 730 bin motosiklet bulunuyor. UTV ve ATV araçların sayısı ise tam olarak bilinmiyor. Fiyatları 4 bin TL ile 12 bin TL arasında değişen araçlarla trafiğe çıkmak için ruhsat, plaka ve A2 ehliyeti bulundurulması zorunlu. 4 tekerlekli olan ve tatil yöreleriyle arazilerde kullanılan araçların güvenli olup olmadığını uzmanlara sorduk.

        'ATV-UTV kullananlara ayrı ehliyet verilmeli'

        Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni Cezayir DOĞAN:

        ATV arazi için üretilen bir araç. Burada en büyük handikap, bunun ciddi bir kursunun olmaması. Ehliyet karmaşası var. Motosiklet kullanan da, otomobil kullanan da bu araçların direksiyonuna geçebiliyor. 4 tekerlekli olduğu için sürücüler kask takmıyor. Ayrıca tek kişinin binmesi lazım, ama iki kişi biniyor. Şehir içinde kullanmak için çok ehil olmak, mümkün olduğunca şehir içi trafiğinden uzak durmak gerekiyor. Ehil ellerden eğitim aldıktan sonra onun üstüne oturmak gerekiyor. Kesinlikle ATV- UTV kullanacaklara ayrı bir ehliyet verilmeli. Her ehliyet grubuna sahip olan kullanmamalı. Bu karmaşanın net bir biçimde düzenlenmesi lazım. Kullanıcıların da şehir içi trafiğine çok da fazla girmemesi gerekiyor.

        'Bu araçların özellikleri bilinmiyor'

        Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği İzmir Temsilcisi Ergün GÜNAN:

        TÜRKİYE'de kazaların büyük bölümü sürücü hatalarından meydana geliyor. Özellikle 25 yaş altı sürücülerde bu kural tanımazlık daha fazla. Türkiye'de trafikteki ikinci sıkıntı ise sürücülerin kullandıkları araçları yeterince tanımamaları. Büyük paralar verilerek tam donanımlı araçlar alınıyor fakat ileri sürüş teknikleri konusunda yeterince eğitim alınmadığı için aracın özellikleri kullanılmıyor. ATV ve UTV kazalarının yaygınlaşmasının sebebi, bu tarz araçların artık trafikte daha sık kullanılıyor olması. Arazide düşük süratle kullanılması gereken araçlar. Fakat son dönemde kullanım yeri şehir trafiği oldu. Motosiklet ehliyetiyle kullanılıyor, ancak sürüş tekniği olarak motosikletle aynı denilemez. Bu araç için ayrı bir ehliyet olmadığı için farklı bir direksiyon eğitimi de verilmiyor. Öncelikle yapılması gereken bu araçları motosiklet sınıfından çıkarmak. Aşırı hız yapabilen bu tür arazi araçlarının gerekirse şehir içi trafiğine çıkışı bile yasaklanabilir.

        'Çok kolay devrilebilir bir araç'

        TürkChopper Motosiklet Kulübü Antalya İl Başkanı Yılmaz SIĞANIK:

        ATV benim uzman olduğum bir araç türü değil ancak kendi deneyimlerime göre söyleyebilirim; kolay devrilebilen bir motor. Özellikle hız yapıldığı zaman güvenilir değil. Motor olarak çok güçlü özellikte olanları var. Ayrıca çok yüksek sürate de çıkabiliyorlar. Bu aracın uzmanı değilim ama hız yapılmamasını öneririm. 4 tekerlekli olduğu için de kask zorunluluğu da yok. Bu da bu araçların sakıncalı başka bir tarafı.

        'Kurallara uyulursa ATV'ler en güvenilir araçlardan biridir'

        Turizmci Ali GÜLTEKİN:

        TURİZM sezonu boyunca yerli ve yabancı müşterilere ATV turları düzenliyoruz. Ancak turizmde kullanılan parkur özel parkurlardır. Kişiye kullanmadan önce test sürüşü yaptırılır. Test sürüşünü geçemezse tur yaptırılmaz. Kullanıcıların şehir trafiğine çıkılmasına ve aşırı hız yapmasına izin vermiyoruz. Bu araçlar arazi taşıtı olduğu için motosiklet gibi değil hantaldır. Manevra kabiliyeti azdır. Direksiyonu ani çevirirseniz takla atma ihtimali vardır. O yüzden trafikte çok fazla tercih edilmez. Kullanan sayısı da çok azdır. Bu tür araçları tehlikeli olarak göstermemek gerekiyor. Eğer kurallara uyulursa ATV'ler en güvenilir araçlardan birisidir.

        'Kuralsızlık kazaları meydana getiriyor'

        Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Onursal Başkanı Ekrem BULGUN:

        MOTOSİKLET zaten çok tehlikeli bir vasıta. Bunun 3-4 tekerlekli olması da hiçbir şey ifade etmiyor. Kuralları uygularsan olur ama kuralların birazından vazgeçersen bu tür kazalar olur. Kuralsızlık kazaları meydana getiriyor. Eğer trafik kurallarına uyarsanız kaza yapma oranı çok düşer. Zira kazaların yüzde 90'ı trafik kurallarını uygulamamaktan meydana geliyor. Kaza virajı alırken meydana gelmiş. Viraja girerken hızını azaltması gerekirdi. Ruhumuzda efelik var, 'Bana bir şey olmaz' düşüncesi var. Bu da kazalara davetiye çıkarıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ