Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik AYM'den Silivri Cezaevi'nde görev yaparken memuriyetten atılan infaz koruma memuru için 'özel hayat' kararı

        Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        Anayasa Mahkemesi, Silivri Cezaevi'nde infaz koruma memuru olarak görev yaparken, cinsel içerikli videosu yayınlandığı gerekçesiyle memuriyetten atılan kadının başvurusunu kabul etti. Yüksek Mahkeme, memuriyetten çıkarılma işleminin iptal edilmesine ilişkin açtığı dava reddedilen Ş.K. adlı kadın gardiyanın "özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğine" hükmetti. Yüksek Mahkeme, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılanma yapılmak üzere dosyayı yerel mahkemeye gönderdi.

        "GARDİYANIN AŞK MACERALARI"

        Silivri Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda ambar memuru olarak görev yapan Ş.K'nın memuriyetten atılmasını sağlayan olay 2010 yılında yaşandı. Kadın gardiyanın cinsel içerikli görüntülerinin yer aldığı "Silivri'de bir bayan gardiyanın aşk maceraları" başlıklı video internette yayınlandı. Silivri Adalet Komisyonu soruşturma başlattı. Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, 2011 yılında kadın gardiyanın "memurluk sıfatıyla bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunduğuna" hükmederek, memuriyetten çıkarılmasına karar verdi.

        Ş.K cezasının iptali ve mahrum kaldığı haklarının iadesi için dava açtı. Ancak mahkeme davayı reddetti. Temyiz istemini görüşen Danıştay da davanın reddine karar verdi. Bu karar sonrası kadın gardiyan AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, kadın gardiyanın "özel hayatının gizliliği hakkının ihlal edildiğine" karar verdi. Yüksek Mahkeme, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılanma yapılmak üzere dosyayı yerel mahkemeye de gönderdi. Kararın gerekçesinde, "Disiplin işlemi ile yargısal sürece konu edilen davranışlar esasen mesleki faaliyet ile ilgisi olmayan, mahremiyet alanına giren özel yaşam eylemleridir" denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ