Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Kadınlar regl döneminde izinli sayılmalı mı?, regl dönemi, regl ağrısı, mensturasyon, regl izni, amerika, asya ülkeleri, regl sancısı, adet dönemi, adet dönemi sıkıntıları, adet dönemi sancısı

        Kadınların özel günlerinde ücretli izin almaları, yıllardır tartışılan bir konu. Bazı Asya ülkelerinde geçerli olan "regl izni" günleri için herkesin ayrı bir fikri var.

        Amerika'da kadınların adet dönemlerinde ücretli izin alıp almamaları gerektiği konusunda toplum ikiye bölünmüş durumda. Bir taraf, sancılı ve ruhsal olarak yıpratıcı geçen bu dönemde kadınların 2-3 gün izin almaları gerektiğini düşünürken, diğer bir taraf bunun ayrımcılığa gireceğini düşünüyor.

        Her kadının farklı şiddette yaşadığı menstural dönemde şiddetli kramplar, inişli-çıkışlı ruh halleri, konsantrasyon bozukluğu görülebiliyor. Hatta bazı kadınlarda şiddetli kanama sebebiyle, kan nakline dahi ihtiyaç duyuluyor. Bu gibi özel durumlar hastalık kapsamında değerlendirilebilir görüşü yaygın. Zira bireyin sağlığını olumsuz etkileyen koşullar, işverenin hassas davranması gereken durumlar...

        Ancak her kadın çalışanın her ay 2 ya da 3 gün ücretli "regl izni" kullanması demek, orta ölçekli bir kurumda, personelin yarısının işe gitmemesi anlamına da geliyor - ki bu da işveren açısından olumlu bir durum olarak sayılmıyor- Menstural iznin "ayrımcılık" olacağı düşüncesi işte tam bu noktada ortaya çıkıyor.

        Yazının başında da belirttiğimiz gibi, bazı Asya ülkelerinde geçerli olan "regl izni" günlerinin global hale gelmesi için çok vakit olduğu aşikar... İznin yasal sayılıp sayılmaması konusunda bir karara varılması içinse daha çok polemik yaşanacak gibi görünüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ