Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sanat Denizli'de Laodikya Antik Kenti'ndeki tarihi eserler

        Eğitim yeri; 2 bin yıllık hamamlar

        Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Laodikya'nın ticaret, sanat, kültür ve spor yönüyle Efes Antik Kenti seviyesinde olduğunu söyledi.

        Laodikya'daki hamamlardan günümüze çok azının korunarak geldiğini belirten Şimşek, güneydeki hamamın, 12 bin metrekarelik alanıyla Anadolu'nun en büyük hamamı olduğunu söyledi.

        - Ticari toplantı ve eğitim yeri

        Antik dönemde hamamlarda sadece yıkanılmadığını dile getiren Şimşek, "Hamamlar öğleden sonra yakılmak için hazırlanıyor ve öğlene kadar da okul olarak kullanılıyor. Yani gençlerin yeri aynı zamanda. Çünkü öğleye kadar bir gün önceden yakılan alt bölümdeki küllerin boşaltılması ve yerine yeni odunların döşenmesi süresi var. Bu esnada da gençler eğitim görüyor. Öğleden sonra hamamlar sipariş üzerine yakılıyor. Ayrıca o dönemde hamamda 20-30 kişilik özel toplantılar yapılıyormuş. Bu yönüyle hamamlar ticari toplantıların özellikle de insanların buluşma ve bir eğitim yeri olmasıyla çok önemlidir" dedi.

        Şimşek, hamamların antik dönemin en önemli kamusal alanlarından biri olduğunu belirterek, Laodikya'daki 4 büyük hamam yapısının çok azının zarar gördüğünü söyledi.

        Laodikya'nın antik sanat, kültür ve ticaret merkezi olduğunu ve PAÜ olarak Kültür Turizm Bakanlığı adına, burada11 yıldır restorasyon ve kazı çalışması yürüttüklerini hatırlatan Şimşek sözlerini şöyle tamamladı:

        "Batı Anadolu'daki 2 büyük mega kentten birisi Laodikya'dır. Kentin tamamı ticarete ve yaşama bağlı bir kent olarak yer almıştır. Laodikya'nın nüfusunun 2 bin yıl önce 150 bin olduğunu tahmin ediyorum. Ama ideal antik kent nüfusu 40-50 bin arasında değişiyor. Bu da Laodikya'nın ne kadar büyük bir kent olduğunu ispat etmeye yetiyor. Kentin içinde yer alan Laodikya Kilisesi, Kutsal Agora, Güney Portik ve Doğu Havuzu, İmparator Septimius Severus Anıtsal Çeşmesi'nde süren kazı çalışmaların özellikle dikdörtgen olarak konumlanmış ve 35 bin metre karelik alana sahip Kuzey Kutsal Agora var. Ayrıca dört yanı sütunlu galerilerle çevrilmiş agorada Zeus Tapınağı ile Dokuma Tanrıçası Atena'nın Tapınağı'nın yer alıyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ