Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Avukatlığa başlamak için sınav zorunluluğu getirilmesi doğru mu?

        Özlem YILMAZ (AHT)

        Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak avukatların direkt staj yaparak mesleğe başlama dönemi sona erdi. Yönetmeliğe göre yapılacak sınavda 70 puan alanlar, stajyer avukat olarak mesleğe ilk adımı atacak. Sınav, ÖSYM Başkanlığı veya yükseköğretim kurumları arasından belirlenecek bir kuruluşa yaptırılacak. Staja kabul değerlendirme sınavı, Türkçe, mantıksal akıl yürütme ve genel kültür konuları ile anayasa hukuku, medenî hukuk, borçlar hukuku, hukuk yargılaması usulü, ticaret hukuku, icra ve iflâs hukuku, ceza hukuku, ceza yargılaması usulü, idare hukuku ve idari yargılama usulü, hukuk felsefesi, hukuk sosyolojisi ve vergi hukuku konularını kapsayan alan bilgisi sorularından yapılacak. Sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak ve 'başarı belgesi' verilecek. Belgenin geçerlilik süresi 2 yıl olacak. Aralık 2014'e kadar staja başvuranlar ile staj yapmakta olanlara sınav şartı uygulanmayacak. Peki avukat olmak için sınav şartı getirilmesi doğru mu? İşte uzmanların yanıtları...

        'Sınav için geç bile kalındı'

        İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi eski Başkanı, avukat Uğur POYRAZ:

        SINAV mutlaka olmalı. Zaten hem avukatlık sınavı olmalı, hem de zaman içinde periyodik olarak yurtdışındaki gibi yeterlilik ihtisas sınavları yapılmalı. Türkiye'de ihtisaslık sözkonusu değil. Arabayı çok iyi kullansanız da ehliyet almanız lazım. Bizde okulu bitirdikten sonra, çok da yetersiz bir stajın ardından hemen avukat olunuyor. Artık bu çarpık düzenin sonlanması lazım. Sınavı kazanamayacak olanın da ne yapacağına ilişkin bir düzenleme olmalı. İngiltere'de bu tür durumlarda sınavı kazanamayanlar, avukat yardımcısı olabiliyor veya adalet hizmetlerinde farklı yerlerde görev alabiliyorlar. Türkiye'de avukatlık kanununda ihtisas yok, önümüzdeki yıllarda mutlaka ihtisas sınavı yapılması şart. Herkesin herşeyi bilmesi mümkün olmayacağına göre ihtisaslaşmak gerekiyor. Ciddi bir sınav olmalı, geç bile kalındı. Sınav konusu defalarca gündeme geldi, defalarca iptal edildi. Daha önce iki kez çıkarıldı, uygulanmadı. Umarım bu kez uygulanır.

        'Mezun enflasyonu yaşanıyor, sınavla eleme sistemi getirilebilir'

        Avukat Uygar ÇÖLTEKİN:

        TÜRK eğitim sisteminde hukuk fakültesi ve hukuk fakültesi mezunu enflasyonu yaşanmaktadır. Bu nedenle hakimlik-savcılık mesleğinde olduğu gibi sınavla eleme sistemi getirilmesi düşünülebilir. Ancak bunun dışında hukuk fakültelerinde eğitim süresinin mutlaka artırılması gerekmektedir. Avukatlık sınavının klasik, açık uçlu dediğimiz sınav sistemi şeklinde yapılması doğru olacaktır. Avukatlık sınavında 'Türkçe Dilbilgisi' şeklinde bir bölümün bulunması elzemdir. Zîra Türkçe okumaktan, yazmaktan ve hatta konuşmaktan uzak bir anlayışla insanlara hukuki yardımda bulunacak avukatlar yetiştirilebileceğini düşünmek mümkün değildir.

        'Sınav mesleğin kalitesini ve ciddiyetini arttıracak'

        Avukat Sema KILIÇ:

        BAŞARILI bir avukatın, mesleki bilgiye hakim, mesleğin gerekliliğini yerine getiren, iyi eğitim almış ve mesleğinin ciddiyetini kavramış olması gerekir. Son yıllarda hukuk fakültelerinin artması ancak hukuk eğitimi veren öğretim görevlilerinin bu artışa eş değer olmaması nedeni ile eğitim kalitesinde bir düşme sözkonusu olmuştur. Bu durum, avukatlık mesleğinin yeterliliği konusunda sınavı kaçınılmaz hale getirmiştir. Dünya geneline de baktığımız da avukatların mesleki yeterliliğini ölçecek sınavlar mevcuttur. Ayrıca sınavın mesleğin kalitesini ve ciddiyetini arttıracağı kanısındayım.

        'Fakültelerdeki eğitimin kalitesi arttırılmalı'

        Avukat Filiz Yaşar YILDIRIM:

        BUGÜN Türkiye'de hemen her ilde üniversite açılması sonucu 100'ün üzerinde hukuk fakültesi bulunmaktadır. Fakültelerin çokluğu, eğitim kalitesini de düşürmüştür. Bu fakültelerden çıkan mezunların doğrudan, sıkıntısız olan staj ve akabinde meslek hayatına atılmaları savunmada da kaliteyi düşürmeye başlamıştır. Bu nedenle staj sınavının sadece Barolar Birliği'nce sınav yapılması halinde gerekli olduğunu düşünmekteyim. Bakanlıktan da gözlemci iştiraki olabilir. Bu nedenle staj sınavı doğru ama eksiktir. Öncelikle fakültedeki eğitimin kalitesinin arttırılması şarttır. Ancak bu da yeterli değildir. Zira taze bilgilerle staj sınavının verilmesi sorun olmaz ancak meslekte yıllarını vermiş biri olarak okuldaki teoriyi pratiğe dökmekte staj döneminin asla yeterli olmadığını görüyoruz.Kanımca staj döneminden sonra da belirli süre büro açma izninin verilmemesi ve yabancı ülkelerde uygulandığı üzere bağımsız büro açabilmek için yeni avukatın belli bir süre bir hukuk bürosunda avukat olarak çalışması ve liyakat belgesi alma zorunluluğu getirilmesi gerekmektedir.

        'Her mezun olana avukatlık ruhsatı verilmemeli'

        Maramra Üniversitesi Hukuk Fakülltesi eski Dekanı Prof. Dr. Gökhan ANTALYA:

        SINAV şartının getirilmesi olumlu bir gelişme. Çünkü hukuk fakültelerinin sayısı, bunlara alınan öğrencilerin de sayısının artışı ve eğitimin Kıbrıs dahil tüm Türkiye çapında değişik üniversitelerin hukuk fakültelerinde yapılması dolayısıyla mezun olan öğrenciler arasında standart anlamında derin farklılıklar oluşması sözkonusu. Bu farklılık bir yandan eğitimin Türkiye genelinde yaygınlaşması yanında vakıf üniversitelerinin de eğitime farklı bakış açıları dolayısıyla devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasında da öğrenci yetiştirme yönünden standartların farklılaşmasına sebep olmakta. Bu fark, eğitim ve öğretimdeki bilgi ve uygulama eksikliği olarak karşımıza çıkıyor. Sınav getirilmesiyle birlikte sınav öncesinde de yapılacak bir hazırlanmayla bilgi seviyesinde eşitlik getirilebilir. Her mezun olana bir avukatlık ruhsatının verilmesinin de önüne geçilmiş olur. Her hukuk fakültesi mezunu, bilgi ve seviysei nedeniyle avukatlık bilgi ve yeteneğine sahip olmayabilir. Savunma hakkının layıkıyla yerine getirilmesi açısından önemli bir gelişme. Getirilen bir ek maddeyle hukuk fakültesinde halen öğrenci olan kişilerin hakları da saklı tutulmuştur. Öğrencilerin mağduriyeti de engellenmiştir.

        'Sınavın nasıl yapılacağı da önemli'

        İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit KOCASAKAL:

        AVRUPADA sınav olmayan tek ülke Türkiye. Hakimlik ve savcılıkta bir sınav var. Adaletin üç ayğından bir tanesi, dolayısıyla çok önemli bir göre vüstleniyor avukat. İnsalnların hak ve hukukunu gözetiyor, koruyor. Böyle bir görev yapan kişinin mbelirli bir elemeye tabi tutulması doğaldır. Ancak sınavıın nasıl yapıaccağı gönemli. Barolar brilğinin gözetiminde objektifliğin sağlanarak yapılması şart.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ