Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Kadir İnanır Glock'unu AVM'de unuttu

        Şükran ÖZÇAKMAK - Serhat ALAATİNOĞLU / AHT

        ÜNLÜ sanatçı Kadir İnanır, ruhsatlı Glock marka tabancasını Şişli'deki bir AVM'de (Alışveriş merkezi) unuttu. Sanatçının yemek yediği yerde unuttuğu ruhsatlı silahı bulan bir vatandaş, polise teslim etti.

        Olay geçtiğimiz Pazar günü yaşandı. Şişli Polis Merkezi'ne giden ünlü sanatçı, Glock marka ruhsatlı tabancasının kayıp olduğunu söyledi. İfadesi alınan İnanır, sabah evden çıkarken tabancasının yanında olduğunu, öğle saatlerinde Şişli'de bir AVM'ye gittiğini, buradan ayrıldıktan sonra tabancanın yanında olmadığını farkettiğini söyledi. İnanır ifadesinin ardından karakoldan ayrıldı. Polis, tabancanın bulunması için çalışma başlatırken, Kadir İnanır'ın karakoldan ayrılmasından kısa bir süre sonra AVM'nin güvenliği polisi aradı. Bir restoranda, sandalyede bir tabanca bulduklarını söyledi. Polis AVM'ye giderek tabancayı teslim aldı. Tabancayı bulan vatandaşın da ifadesine başvuruldu. Yapılan incelemede, Glock tabancanın Kadir İnanır'a ait olduğu tespit edildi. Polis, Kadir İnanır'ı arayarak durumu bildirdi. Tabanca sanatçıya teslim edildi.

        Kadir İnanır'ın AVM'ye silahla girmesi yeni bir tartışma başlattı. Alışveriş Merkezleri (AVM) gibi umuma açık ve kalabalık yerlere, 'ruhsatlı da olsa dahi silah sokulabilir mi? Kişi ünlü de olsa güvenlik gerekçesiyle silahını emanete bırakmak yerine yanına alabilir mi?

        'Girişte silahını emanete teslim etmeli'

        Silahsızlanma konusunda çalışmalar yapan Umut Vakfı Başkanı Nazire DEDEMAN:

        RESTORAN, kafe, AVM gibi halka açık umumi yerler için sanırım yasak yok ancak bu gibi yerlere girişte kişi silahını kasaya bırakır, çıkışta da teslim alır. Bu otellerde böyle. AVM'lerde niçin olmasın? Binleri bulan kalabalığın içerisinde ruhsatlı ruhsatsız silahla dolaşmayı doğru bulmuyorum. Faciaya yol açabilir. Ayrıca bulundurma ruhsatıyla taşıma ruhsatı arasında da ayrım yapılamıyor. Buna dikkat etmek lazım. Eğer kişinin bulundurma ruhsatı var ise onu evinden dışarıya çıkaramaz. Taşıma ruhsatı var ise de bence yine umuma açık yerlere silahla girmemeli. Silahla girmekte ısrar ediyor veya kendine göre ciddi güvenlik gerekçesi var ise ve silahını bırakmak da istemiyorsa o zaman o kişinin umuma açık yere gitmemesi gerikir. Mekan içinde silahla dolaşılmaz.

        'Engelleyemiyoruz, yetki yok'

        Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi BELGÜ:

        HİÇ bir AVM'ye, hiçbir kimse ruhsatlı olmayan bir silahla giremez. Bununla ilgili güvenlik önlemleri tüm AVM'lerde alınmıştır. Ancak taşıma ruhsatlı silahla girilmesini yasaklayan bir yasa vs. olmadığı için de engelleyemiyoruz. Tercihimiz, ruhsatlı ruhsatsız hiçbir silahın içeri alınmaması ancak engelleyemiyoruz.

        'Toplumda rol model olan kişiler, bireysel silahsızlanmayı desteklemeli'

        Türkiye Psikiyatri Derneği Basın Sözcüsü Doç. Dr. Burhanettin KAYA:

        İNSANLARIN silah taşımasının altında yatan şey bence erkek egemen ideolojisi, güç göstergesi, erkek gücünü bir simgeyle göstermektir, hakimiyet kurma isteğidir. Belki bazıları kendilerini koruma amacıyla taşıyor olabilir ama çoğunluğu erkeklik simgesini temsilen silah taşıyor. Silahsızlanmanın mutlaka ve mutlaka temel bir politika olması gerekir. Şiddetin kutsandığı bir ortamda, bireysel silahsızlanmadan ne kadar bahsedilir, ne kadar gerçekçi olur bilmiyorum. Silah, problem çözen bir araç değil. Toplumun kanaat önderleri, sanatçılar, rol model olan kişilerin daha hassas davranması gerekir. Bu kişilerin özellikle silahsızlanma konusunda öncülük etmeleri gerekmektedir.

        'Kalabalık nedeniyle engellensin demenin mantığı yok'

        Emekli Binbaşı güvenlik uzmanı Mete YARAR:

        YASA, nerelere silahla girilmeyeceği belirtiliyor ama nerelere girilir demiyor. Ayrıca özel güvenlik şirketlerinin tabi olduğu kanuna da özel güvenlik görevlisine, taşıma ruhsatlı silaha el koyma yetkisi vermiyor. Yani kanun buralara ruhsatlı silahın girmesini önleyecek kısıtlayıcı tedbir koymamışsa, silahla girilebilir. Ayrıca böyle bir yerin özelliği olmadığı müddetçe silahla girilmesi çok da önemli değil. Daha çok içki kullanılan mekanlarda silah girişi yasaktır. Bunun da sebebi, alkolle beraber kontrolsüz hareketin artacağıyla ilgili. 'AVM'de insan sayısı çok fazla bu nedenle bu silahın oraya girmesi engellensin' demenin çok mantığı yok. Önemli olan oradaki kontrolsüz hareketin, durumun ne olacağıyla ilgili kararın verilmesi. Bu nedenle mitinglerde, içkili yerlerde, toplantı alanlarında silah bulundurulmasına karşı kısıtlamalar vardır. Türkiye'de ruhsatsız silah sayısı ruhsatlı silah sayısından çok fazla ve ruhsatsız sulahla işlenen suç sayısı, ruhsatlı silahla işlenen suçla karşılaştırılamayacak kadar fazla. En az 3-4 kat fark var. Asıl önemli olan, bu ülkede ruhsatsız silah sayısı neden bu kadar fazla olduğunun sorgulanması.

        'Taşıma kavramının içi boş. İçişleri Bakanlığı, yönetmelikle düzenleyebilir'

        Yakındoğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan ERDEM:

        TAŞIMA kavramının hangi sınırlar içerisinde olacağı konusunda sınırlayıcı bir takım kurallar var ama AVM gibi toplu olarak bulunulan yerlerde silah taşınmayacağına yönelik çok fazla düzenleme olmadığını biliyorum. Uçaklarda, havaalanlarında, uçuş sırasında silah taşınmamasına yönelik düzenleme var ama açıkçası ayrıntılı bir düzenleme yok. İlla yasıl düzenlemeyle ilgili olacak diye Bir şey yok. Burada silah taşıma kişi özgürlüğünü çok yakından ilgilendiren bir şey olmadığı için bir yönetmelik değişikliğiyle çözülebilecek bir şey. Konuyu yasal bağlamında ele almak gibi bir zorunluluğun olmadığını düşünüyorum. İçişleri Bakanlığı, ortaya çıkabilecek bu sorunları giderebilmek amacıyla hazırlayacağı bir yönetmelikle çözülebilir. Daha kapsayıcı, ayrıntılı kurallara ihtiyaç var. Silah taşıma ruhsatı kavramına bir açıklık kazandırılması gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ