Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Umut otobüsü kontak kapattı

        Üzerinde kayıp şahısların fotoğraflarıyla umuda yolculuk yapan ve binlerce kişiyi yakınlarıyla buluşturan 'UmutOtobüsü' yeterli mazot parası bulamadığı için kontak kapattı. İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Hareket ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı (KİHBİ) tarafından açıklanan 2014 yılı Haziran ayındaki kayıp çocuk ve yetişkin şahıs verileri ürküttü.

        'Beni görürsen anneme haber ver' sloganı ile dil, din, ırk ve mezhep ayırımı gözetmeksizin yollara çıkan ve bugüne kadar binlerce kayıp çocuğu, babayı, anneyi, ağabeyi, kız kardeşi yakınları ile buluşturan 'UmutOtobüsü' şimdilerde YAKAD binası önünde park halinde kaderine terk edilmiş durumda. Üzerinde kayıp şahısların fotoğraflarıyla donatılan otobüsün kontak kapatma nedeninin ise amacından daha acıtıcı olduğu ortaya çıktı. Dernek Başkanı Özbilici kontak kapatma sürecinin mağduriyetini şu sözler ile açıkladı: "UmutOtobüsü'nün kontağı kapalı. Ne yazık ki biz turlara çıkamıyoruz artık. Umudumuzu arayamıyoruz. Umudumuzu stop ettik.Umutyatıyor,umutbekliyor,umutyetkili arıyor, gücü olanı arıyor. Ne yazık ki onlarda bizi aramıyor biz kendi kendimize bekliyoruz. 20TL - 30 TL kendi cebimizden yürütmeye çalışıyoruz" dedi.

        Umutotobüsünün kayıplar konusunda önemli bir alternatif niteliği taşıdığını çalışmalara ilişkin girişimlerin dünyada simge haline geldiğini aktaran YAKAD Başkanı Zafer Özbilici dernek olarak gelinen noktayı değerlendirdi. Özbilici şunları söyledi: "Umu Otobüsü bugün kayıplar konusunda en önemli alternatif haline geldi. Tüm dünyada bir simge haline geldi. Dünya basını bunu biliyor. Biz bu işin ilk kıvılcımını yakan insanlarız biz bir kartopu yuvarladık tüm dünyada bu kartopu çığ gibi büyüyor. Dünyada 1 milyon 200 bin çocuk kaçırılarak istismar ediliyor. Güney Amerika'da Fransa'da gelişmemiş ülkelerde mevcut. Her yerde çocuklar kaçırılıyor ve kullanılıyor. Bu kartopunu çığ gibi büyüttük ve biz bunu geliştirdik ve dünya kayıp çocuklarına dikkat çektik. Eğer imkanlarımız olsaydı biz bunu uluslar arası boyuta taşırdık. Ne fark eder ki? Afrika'daki kaybolan çocuk benim de çocuğum. Ne fark eder ki insan değil miyiz hepimiz? Resmi rakamlara göre ülkemizde 5 bin 737 çocuk kayboldu. Bir bakıyorsunuz karşınıza hırsızlık yapan, suç işleyen bir suç makinesi çıkıyor. Burada kim kayıp? İlgi mi çocuklar mı ilgisizlik mi kayıp?

        "BİZ Mİ KAYIBIZ SİZ Mİ KAYIPSINIZ?"

        YAKAD Başkanı Özbilici Türkiye'nin kanayan sorunları arasında bulunan kayıp meselesine çözüm olmak için yola çıktıklarını ancak gelinen noktada kendilerinin bir sorun haline geldiğini belirtti.UmutOtobüsünün bugüne kadar 'Herkesin bir yakını kaybolabilir' sözünü hatırlatarak, "Biz mi kayıbız siz kayıpsınız? Karar verin artık. Biz mi sizi siz mi bizi bulacaksınız? Karar verelim. 16 bin annenin gözyaşını düşünün. Bunlar saatte bir belki yarım litre gözyaşı döküyor. Bunları bir araya getirseniz İstanbul barajı dolar. Çocuklarını arayan anaların gözyaşları mazot olsaydı bu otobüs değil Türkiye'yi gezegenleri dolaşırdı. Ama ne yazık ki gözyaşlarımız mazot değil ağlıyoruz yerleri yakıyoruz."

        SEVİGEN'DEN SAMİMİ AÇIKLAMA

        CHP'li Mehmet Sevigen siyaset hayatını vekillik görevi boyunca sürdürdüğü süreçte Türkiye'yi sayısız kez dolaşanUmutOtobüsü'ne katkıların olumlu yönde seyir ettiğini söyledi. Makam ve görev değişikliğinin katkı rolünü etkilediğini anlatan Sevigen yaptığı açıklamada; "İsmini duymasanız da yüzlerini görmeseniz de gizli bir çalışma devam ediyor ancak şimdi bu dernek atıl durumda. Herkese gönlünü açmış bir dernek bu. Kral gibi lüks araçlara biniyorsunuz Başbakan binmiyor belediye başkanların araçlarına. Başbakan binmiyor samimi söylüyorum. Her belediyenin yanı bizimkiler de dahil buna. Başbakan binmiyor ama kayıp çocukların araçlarına benzin parası bulamıyoruz. Bu ne kadar üzücü" diye konuştu.

        Sevigen Türkiye'de mutlak suretle bir çocuk ya da kayıp bakanlığının kurulması gerektiğini de belirterek; "Bir çocuk bakanlığı ya da kayıp bakanlığı bana göre çok iyi iş yapar. Binlerce aile var. Aileden sorumlu devlet bakanları var yarı veya emniyette çocuk bürosu var. Ama kayıp insanlar ve çocuklar ile ilgili bir bakanlık kurulsa bana göre bu yapılan olaylar yüzde yüz azalır. Bakanlık denilince ağlarınız olacak her il ilçede birimleriniz olacak bu birimlerin kurulması da kayıpların önüne geçecektir" diye kaydetti.

        İŞTE KAYIP ARANANLARIN SAYISI

        İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Hareket ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı (KİHBİ)'nin 2014 yılı Haziran ayı çocuk ve yetişkin kayıp şahıs verileri ise şu şekilde:

        KAYIP ÇOCUK: 4 bin 418

        ARANAN ÇOCUK: 6 bin 198

        BULUNAN ÇOCUK SAYISI: 4 bin 226

        KAYIP YETİŞKİN: 3 bin 732

        ARANAN YETİŞKİN: 11 bin 917

        BULUNAN YETİŞKİN: 3 bin 256

        Öte yandan 1995 – 2014 yılları arasında 408 bin 204 kişi bulunurken 18 bin 115 kişinin aramalarına devam ettiği belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ