Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Medya 300 Spartalı

        300 Spartalı

        300 Spartalı, özgün adı 300 olan, Frank Miller'ın Termopylae Muharebesi hakkındaki grafik romanından uyarlanan ve 2007 yılında gösterime giren filmdir. Film Frank Miller'in danışmanlığında Zack Snyder tarafından yönetilmiştir. Çekimler genel olarak mavi ekran önünde yapılmıştır. 16 Mart tarihinde Türkiye sinemalarında vizyona girdi.Filmin müziklerini Tyler Bates yapmıştır.

        Karakterler

        Gerard Butler: Sparta kralı Leonidas

        Lena Headey:Gorgo, Sparta Kraliçesi(Leonidas'in karısı)

        Dominic West:Theron

        Michael Fassbender:Stelios

        Vincent Regan:Yüzbaşı Artemis

        Rodrigo Santoro:Xerxes- (Pers Kralı)

        Andrew Tiernan:Ephialtes

        Andrew Pleavin:Daxos

        Tom Wisdom:EDilios (Seslendirme)

        Eleştiriler

        Film, İran tarafından İran karşıtı propaganda olarak nitelendirilmiştir. Filmin Yunanları asil ve kahraman, Persleri ise kaba, vahşi ve zenci olarak gösterdiği söyleniyor. Tarihçi İlber Ortaylı, filmi bu yönüyle ve özellikle tarihi gerçekleri çarpıtması nedeniyle eleştirmiştir.

        Filmin yönetmeni Zack Snyder filmle ilgili olarak "Frank, mitolojik bir olayı alıp onu gerçek bir olaya dönüştürmedi. Gerçek bir olayı alıp onu mitolojiye dönüştürdü." demiştir.

        İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın sanattan sorumlu danışmanı Cevad Şemkaderi tarafından "ABD bu film aracılığı ile tarihi gerçekleri saptırıyor." diyerek eleştirilmiştir. Filmden rahatsızlık duyan İranlılar yönetmenin Persleri vahşi, cahil, kan dökücü ve medeniyetten uzak kişiler; Yunanları ise cesur ve asil olarak gösterdiğine dikkat çekmiştir. İran sanat akademisi Birleşmiş Milletler kültür fonu Unesco’ya başvurarak "İran gibi dünyanın en eski medeniyetlerinden birinin tarih ve kültürünün Hollywood’un yıkıcı hareketleri ile zarar görmesine bu kurum tepki göstermelidir. Unesco’nun tüm medeniyetlerin kültürünü koruması gerekir." demiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ