Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik recep ivedik, recep ivedik 4, recep ivedik 4 izle, recep ivedik 4 yeniden sinemalarda, recep ivedik 4 vizyonda, şahan gökbakar, fetih 1453, düğün dernek

        Mehmet ÇALIŞKAN / HT MAGAZİN

        "Düğün Dernek"in 30 dakikalık ek sahnelerle 21 Mart'ta yeniden gösterime girmesi sinema sektöründe iki şekilde yorumlanmıştı. Birinci yorum şuydu; ilk gösterim döneminde 6 milyon 33 bin 992 kişi tarafından izlenen "Düğün Dernek"in amacı 2012 yapımı 6 milyon 572 bin 618 bilet kesilen 2012 yapımı "Fetih 1453"ün rekorunu kırmak. İkincisi ise, o günlerde gösterime giren rekor kırma konusunda tek rakibi olan "Recep İvedik 4"ün gişesini engellemek üzerineydi. Düğün Dernek, ek sahneli ikinci gösterimin sonunda 6 milyon 961 bin 909 kişiye ulaşarak Fetih 1453'ün izleyici sayısını geçse de Türk sinemasının gişe rekortmeni 7 milyon 219 bin 428 kişinin izlediği Recep İvedik 4 olmuştu. Bu rekora rağmen Şahan Gökbakar, Recep İvedik 4'ü 35 dakikalık ek sahnelerle ikinci kez izleyiciyle buluşturdu. Peki filmlerin ek sahnelerle yeniden gösterime girmesi sinema sektörü için kazanç mı? İzleyici açısından bakılacak olunursa bu durum etik mi? Sinemacılara ve izleyicilere sorduk.

        Şahan Gökbakar

        Senarist-oyuncu

        'Rakamlar aynı koşullarda kıyaslansın diye'

        "Directors Cut" (Filmlerin özel kesilmiş sahneleri) tanımlamasıyla dünyada bunun örnekleri oluyor. Biz bu uygulamayı ilk kez yaptık. Çünkü gişede yarıştığımız diğer filmler de ek sahnelerle yeniden gösterime girdi. Ramazan Bayramı'nda ikinci gösterimi yapma kararını zaten bahar aylarında almıştık. Çünkü rakamlar aynı koşullarda kıyaslanmalı. Bir diğer amacımız da hareketsiz geçen yaz aylarında salonları biraz hareketlendirmek ve izleyicimize bir bayram hediye vermekti.

        İrfan Atasoy

        Sinema işletmecisi

        'Ek sahneler izleyiciye ödüldür'

        Bir filmin ek sahnelerle yeniden gösterime çıkarılmasına bütün dünyada rastlıyoruz. Hatta ek sahnelerle yeniden gösterime çıkarıldıktan bir süre sonra o filmin 3 boyutlu hali de yeniden gösterime çıkarılıyor. İzleyiciler, gidip o filmleri ek sahnelerle veya 3 boyutlu haliyle bir daha, bir daha izliyorsa sorun yoktur. Sonuçta kimse kimseye o filmleri zorla izlettirmiyor. Ayrıca burada adı geçen 'Recep İvedik 4'ün ve 'Düğün Dernek'in defalarca izleyenler olduğunu biliyoruz. Ek sahneler bu filmleri defalarca izlemek isteyenler için bir ödül anlamına gelmektedir. Şunu da söylemeliyim; filmlerin ek sahnelerle yeniden izleyiciyle buluşmasında yapımcı ve sinema salonları çok büyük paralar kazanmamaktadır. Yeni gösterimde elde edilen gelir zaten ancak masrafları karşılayacak kadardır.

        Deniz Erdem-Müzik Yapımcısı

        'Etik olmayan bir durum söz konusu değil'

        Bu durum müzik sektöründe de geçerlidir. Beğenilen, tutan bir albümde yer alan bir şarkı veya bir kaç şarkı remiks yapılarak single olarak yeniden çıkartılır. Yeni çıkarılan o ürün de genelde beğenilir. Dünyada müzik sektöründe de sinema sektöründe 'Uzatılmış eser' olarak tanımlanabilecek 'Extended' denilen bu uygulamaya sıkça rastlanır. 'Recep İvedik 4' ile 'Düğün Dernek'in ek sahnelerle yeniden gösterime girmesinde etik olmayan bir durum söz konusu değildir. İzleyiciyi veya dinleyiciyi cuzî bir ücret karşılığında daha da mutlu kılmanın nesi yanlış? Emin olun uzatılmış eserlerden yapımcılar çok büyük paralar kazanmıyor. Müzik sektöründe zaten var olan bu uygulamayı sinema sektörüne taşıyan Çamaşırhane Film ile BKM Yapım'ı tebrik etmek gerekir.

        Erdal Murat Aktaş - Yönetmen:

        'Doğru ve etiktir'

        Beğenilen filmlerin yeniden vizyona girmesi doğrudur ve etiktir. Seyirci beğendiği filmi isterse bir daha izler. Böylelikle sektör hız kazanır. Önemli olan seyirciye farklı ve güzel filmler sunmaktır. 'Directors Cut'ın DVD uygulaması olduğu yorumlansa da 'Sinema filmi sinemada izlenir' algısını es geçmemek gerekir.

        Melisa Yılmaz - Öğrenci:

        'İlk izlediğimden daha güzeldi'

        Ek sahneli 'Recep İvedik 4'ü gidip izledim. İlk izlediğimden daha güzeldi. Çok eğlendim. Beğendiğimiz filmlere hep böyle yeni sahneler koysalar ne güzel olur. Zaten biletler çok ucuz. Bazı arkadaşlarım sinemadan çıktıktan sonra bir daha bilet alıp filmi bir daha izlediler.

        Mehmet Soyaslan- Yapımcı-dağıtımcı:

        'Ben sıcak bakmıyorum'

        Daha önce bunun örneklerini gördük. Ne var ki Türkiye'de böyle bir uygulama tutmadı. Gişe geliri verilen ilan paralarını bile karşılamadı. Bu nedenle bu uygulamaya pek sıcak bakmıyorum. 'Düğün Dernek', ek sahnelerle yeniden gösterime girdiğinde gişede pek başarılı olmadı. 'Recep İvedik 4'ün gişesini bilmiyorum ve gerçekten ne kadar ilgi göreceğini merak ediyorum. Bir filmin ek sahnelerle yeniden gösterime girmesinin etik olup olmadığın konusunda yorum yapamam. O yorumu izleyici yapsın. Sonuçta para verip sinemaya giden onlar.

        Sami Dündar- Yapımcı, yazar:

        'Ek sahneli yeni gösterimlere karşıyım'

        Filmlere ek sahneler eklenmesi aslında DVD geleneğidir. Ticari filmlerde yönetmenlerin her istediği sahneler kullanılmayabilir. Yapımcılar da hangi sahnelerin filmde yer alacağına karar verir. Bu nedenle bazı sahneler yönetmenlerini içinde ukte kalır. Yönetmenler de içlerinde ukte kalan sahneleri sinema salonlarında gösterilen sahnelere ekleyerek filmlerinin DVD'lerinde yer verirler. Ne var ki bu uygulamanın beyaz perdeye taşınması sinema sektörü için bir kazanç değildir. Sonuç olarak bir filmin ek sahnelerle yeniden gösterime çıkarılmasına karşıyım.

        Pamir Demirtaş- dağıtımcı:

        'Madem bu kadar iyiydi neden daha önce koymadınız?'

        Bence izleyicinin kendisine kalmış bir durum. Aynı filmi bir daha izlemek istiyorsa izler. Ne var ki 'Madem bu kadar iyiydi, neden daha önce koymadınız?' diye düşünmezler mi? Ek sahneler DVD'de sunulmalı. Sözünü ettiğimiz filmler ek sahnelerle değişecek filmler değil.

        Gökçe Emsal - öğrenci:

        'Pastanın üstündeki çileği sonradan yedirmek gibi'

        Şahan Gökbakar'ı ve filmlerini çok seviyorum. Bütün 'Recep İvedik' filmlerini kaç kez izlediğimi hatırlamıyorum. 'Recep İvedik 4'e yeni sahneler eklemesine açıkçası çok bozuldum. Madem o sahneler vardı da neden daha önce bize izlettirmedi? Tamam biletler çok ucuz, gidip bir daha izleyeceğim ama sonradan konulan sahneleri ilk izlediğimde görmek isterdim. Yaş günümde bana alınan pastanın üstündeki çileği o gün değil de bir sonraki gün yedirmeleri gibi bir şey.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ