Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik kaan oğul, porsche, bariyer, kaza, trafik kazası, ahmet ince, nadir yayla, adem avcı

        Serkan AKKOÇ / AHT

        İSTANBUL Ataşehir'de meydana gelen trafik kazasında Porsche Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Kaan Oğul (34) hayatını kaybetti. Kaza sırasında aracının sağ arka kapısından giren bariyer, sürücü koltuğunu delip Oğul'un ölümüne neden oldu. Daha önce de birçok kez meydana gelen kazada yol kenarı bariyerlerinin bir mızrak gibi aracın içine girmesi nedeniyle ölümlerin yaşanması bariyer sistemlerinin güvenliğini bir kez daha tartışma konusu haline getirdi. Uzmanlara, Konunun uzmanları, otoyollarda kullanılan bariyer sistemlerinin güvenliğini değerlendirdi.

        'Türkiye'de standart bir uygulama hayata geçirilmeli'

        Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem BULGUN:

        BARİYERLER insan hayatını kurtarmak için yapılıyor esasında. Bariyerlere aracınızla hızla çarpmanız halinde tabi ki hayatınız tehlikeye girer. Mutlaka kurallara göre hareket edip hızınızı azaltmanız gerekiyor. Türkiye'de bariyerlerle ilgili bir standart yok. Standartların mutlaka tatbik edilmesi, gelişmiş ülkelerde bu yönde alınan tedbirlerin incelenmesi ve uygulanması gerekiyor. Aksi takdirde birçok kazada gördüğümüz gibi bariyerler insan hayatını kurtaracağı yerde daha çok tehlike yaratabiliyor. Ama her zaman öncelikli olan araçlarımızı kurallar dahilinde kullanmaktır. Böyle baktığınızda bariyerlerin can kurtardığı kazalar da vardır.

        'Hataları sadece bariyer sistemine mal etmemiz mümkün değil'

        Avukat Ahmet İNCE:

        KAZALARLA ilgili incelemeler çok boyutlu gerçekleştirilmelidir. Bu incelemeler yapılmadan hataları sadece bariyer sistemine mal etmemiz mümkün değildir. Yolun, yol ayrımlarının, katılımların konumlandırılması; yolun temizliği, asfalt kalitesi ve tabii ki kazaya karışan araçları kullanan sürücülerin kurallar dahilinde hareket edip etmediği gibi... Konuya sadece bariyerler özelinde baktığımızda; karayolundaki bu çelik bariyerlerin montajı yapılırken şartnamelere uyulup uyulmadığı, bu şartnamelerin uluslararası standartlarda olup olmadığı mutlaka tespit edilmeli. İdarenin, karayollarında düzgün yol şartlarını sağlanmak gibi bir sorumluluğu var. Hava koşulları dahil güvenli ulaşım için her türlü tedbiri almak zorundadır. Ben bu kazada kamunun sorumlu olduğunu düşünüyorum. Konu hukuki olarak da mutlaka incelenmelidir.

        'Bariyerlerin uçları yere gömülmeli'

        İTÜ İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilimdalı Prof. Dr. Nadir YAYLA:

        SÖZKONUSU kazadaki bariyerler "Omega tipi" diye adlandırılan çelik bariyerlerdir. Bu bariyerlerin çarpma sırasında aracı yolda tutabilecek mukavemette olması lazım. Ayrıca bariyerlerin başlangıç noktaları ve yol ayrımlarında "V" şeklindeki birleşme noktalarının uç kısımlarının 45 derecelik açıyla indirilip yere gömülmesi gerekir. Aksi takdirde açıkta kalan bariyer uçları, aşırı hız, dikkatsizlik ya da kararsızlık gibi nedenlerden dolayı oluşan kazalarda bir mızrak gibi araçların içine girebiliyor. Şimdi yeni yeni körüklü sistemler kullanılarak bu noktalardaki çarpmaların etkisinin azaltılması sağlanmaya çalışılıyor. Çelik halatlı bariyerler, çarpma anında esneyerek aracı geriye doğru atabiliyor. Beton bariyerler ise çarpma esnasında araçlarda daha büyük hasarların oluşmasına neden oluyor. Montajının şartnamelerine uygun yapılması halinde bu bariyerlerin birbirinden ayrılması çok zordur. Ancak bir kamyonun hızla çarpması gerekir. Montaj sırasında bariyerlerin birbirlerine eklemeleri iyi yapılmalıdır. Aksi taktirde o bölgedeki yolun yapımıyla görevli olan kurumun sorumluluğu vardır.

        'Esnek bariyerlerin kullanılması düşünülebilir'

        Trafik ve Yol Güvenliği Uzmanı Adem AVCI:

        GELİŞMİŞ ülkelerde bu bariyerler, yaylanabilen teller ya da daha esnek dayanıklı plastik malzemelerden yapılmakta. Çelik olması, paslanmaz galvanizden olması ilk bakışta maliyetleri uzun yıllar koruyor gibi görünse de çok güvenliği olduğu iddia edilen arabalarda bile ölümlere sebebiyet verebiliyor. Bana göre köprülerde ve sahil şeridinde kullanılan tel bariyerler daha güvenlidir. Bu bariyerlere vurduğunuzda yaylanarak aracı geriye atar. Örneğin İngiltere'de köy yollarında bile çelik bariyerler yerine esnek plastik bariyerler kullanılıyor. Tabi gelişmiş ülkelerde insan hayatı ve trafik güvenliği çok önemli planda yer alıyor. Ancak kurallar içindeki bir hızla hareket ettiğinizde bariyerin cinsi ne olursa olsun ölüme sebebiyet vermesi mümkün değil. Öncelikle trafik kurallarına uymak, trafik kültürümüzü düzeltmemiz gerekiyor.

        'İnsan hayatı için kullanılan bariyerler insan hayatını tehdit etmemeli'

        Trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yeşim AYÖZ:

        BEN de oğlumun babası Çırnaz Tiryakioğlu'nu, 2012 yılında Kemerburgaz yolunda meydana gelen bir trafik kazasında kaybettim. O kazada da eski eşimin ölmesine bariyerler neden olmuştu. Bence Türkiye'de bariyer konusunda acilen gelişmiş ülkeler ölçeğinde bir standart getirilmeli. Aynı yol üzerinde farklı farklı bariyer sistemleri tercih edilebiliyor. Geçtiğimiz aylarda Adıyaman yolunda meydana gelen kazada yine bariyerler yüzünden öğretmenler hayatını kaybetmişti. İnsanların güvenliği için kullanılan bariyerler insan yaşamını tehdit etmemeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ