Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Deniz Seki’yi silelim mi yoksa ıslah mı edelim? Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman’ın açıklamaları

        Sorel DAĞISTANLI/İSTANBUL

        Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman’ın, uyuşturucu suçundan hapis cezasına çarptırılan şarkıcı Deniz Seki ile ilgili sözleri tartışma yarattı. Karaman, uyuşturucu ile mücadeleden bahsederken, gençlere kötü örnek olarak gösterdiği Deniz Seki için “İş verilmemeli, ekrana çıkarılmamalı, silinmeli”, kenan İmirzalıoğlu için de “sarhoş, ayyaş halleri ekranlarda gösterilmemeli” dedi. Peki bu açıklama insan haklarına aykırı mı? Deniz Seki kesinleşen bu cezası nedeniyle işinden ve basından uzaklaşmalı mı? Bu açıklamayı hukukçulara sorduk. Açıklamayı talihsiz bulanlar da var, fikir beyanı olarak görenler de.

        ‘Kimseye ‘Kötü’ deme hakkı yok’

        Eski DGM Savcısı Mete GÖKTÜRK:

        BU açıklamalar insanları aşağılayan bir şey, insan haklarına aykırı. Bir insanın uyuşturucudan mahkûm olması, hayattan kopmasını gerektirmez. Bu durumlarda mahkeme karar verir. “İş verilmesin” gibi şeyler olamaz. Bu onun ilgisi dışında. Böyle bir şey demeye, hatta kimseye “Kötü” demeye hakkı yok. Elbette basın da bahsedecektir çünkü popüler bir kişidir. Cezasını çekecek, sabıkalı olarak kalacak. İnsanları, herkesi subjektif düşünceleri ile yargılayıp suçlaması hakarettir. Deniz Seki dava açtığı takdirde ciddiye alınacak bir davadır.

        ‘Talihsiz bir açıklama’

        Prof. Dr. Ersan ŞEN:

        Bizde ifade hürriyeti özgür olmalı. Ama kişilik haklarına yönelik saldırı olmadığı, şiddet içeren açıklamalarda bulunulmadığı, ülkenin üstün değerlerine hakaret içermediği sürece. Deniz Seki ile ilgili hadiselerde uyşturucu gündeme geldiğinde medyatik isimlerin çok ön plana çıkarılmaması gerektiğini ben de hep söylemişimdir. Kötü örnek oluşturuyor. Ancak insanları işledikleri bu tür suçlardan dolayı işlerinden, yaşamlarından koparan açıklamalara katılmak mümkün değil. Bir kurum temsilcisi olduğu için daha hassas olması gerekirdi. Sözleri kendini bağlar. Bu sözler ceza hukukunun uslandırma ve topluma kazandırma politikasıyla bağdaşmaz. Fakat bu bir hakaret değil bir görüş açıklamasıdır. Katılmak mümkün değildir. Talihsiz bir açıklama. Herkes suç işleyebilir. Cezaevlerinin yüzde 95’i “Ben bu suçu işlemedim” diyenlerle dolu. Deniz Seki de sadece kullandım” diyor.

        ‘İnsanlar kolay kazanılmıyor’

        Avukat Ersan TAŞDEMİR:

        Böyle kesin ve katı çizgilerle bu durumu değerlendirmemek lazım. İnsanların başına bazı kötü şeyler gelebilir. Ama bu yaklaşım hem vicdana hem de insan haklarına aykırı. Böyle bir açıklama çok aşırı kaçmış. İnsanların çalışma özgürlüklerini, para kazanma haklarını ellerinden alamazsınız. İşlemiş olduğu iddia edilen suçtan dolayı cezasını çekip topluma kazandırmak gerekir, onu yok etmek değil. İnsanlar kolay kazanılmıyor.

        ‘İfade özgürlüğüdür’

        Avukat Çağrı ÇETİN:

        Yeşilay Cemiyeti Başkanı Karaman, uyuşturucu madde temini suçundan ceza almış ve cezası onanarak kesinleşmiş kimse hakkında “Piyasadan silinmeli” diyerek ifade özgürlüğü kapsamında görüş belirtmiştir. İfade özgürlüğü insanların kamusal meselelerle ilgili görüşlerini söz, yazı ve davranışlarıyla dışa vurabilmeleri anlamına gelir. Karaman’ın açıklamasında yalan, hakaret ve iftira bulunmamakla beraber sadece temenni vardır.

        ‘Çok faşist bir yaklaşım’

        Avukat Aydın KURBAN:

        Hukukta bir kişiyi cezalandıracak olan merci yargıdır. Bunun dışında konu ile uzaktan yakından ilgisi olmayan Yeşilay’ın açıklama yapması hukuka uygun değildir. Bu da başka ceza vermek demek. Demek ki cezayı yeterli bulmuyor, “Daha da cezalandırın” diyor. Böyle bir kurumun başkanının bu açıklamayı yapması çok yanlış. Yargı merciinin bile böyle bir yetkisi yok. Talihsiz bir açıklama. Ayrıca yakışmamış Yeşilay gibi bir kurumun başkanına. Hem etik değil hem de hukuksal değil. Şöyle deseydi olurdu: “Bu tarz kişilerin yüceltilmemesi gerekir. Kahraman gibi gösterilmemesi gerekir.” Bu bir görüştür. Ama menajerlere “İş vermeyin, silinsin” demek çok faşist bir yaklaşım.

        ‘Söylenenler etik bir durum’

        Doç. Dr. Ali Kemal YILDIZ:

        Yeşilay Başkanı İhsan Karaman’ın söylediği sözler etik bir durumdur. Topluma kötü örnek olmak ile ilgili bir durum. Karaman kendi görüşünü, fikirlerini açıklamıştır. Ama Deniz Seki serbest çalışan bir sanatçı. Hakkındaki karar hukuki olarak iş yapmasına engel bir durum yaratmaz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ