Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik İskoçya’nın bağımsızlığı sanat dünyasını böldü

        BÜYÜK Britanya 18 Eylül’de İskoçya’da yapılacak olan bağımsızlık referandumuna kilitlendi. Anketlerde “Evet” ve “Hayır”lar neredeyse eşit, son sözü kararsızlar söyleyecek. İngiliz ve İskoç asıllı Batı dünyasının ünlü isimleri de bu konuda ikiye bölündü. Sessiz kalan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth de referanduma 4 gün kala “İskoçya halkı oy vermeden önce çok iyi düşünmeli” demekle yetindi. İskoçya’nın belki de bağımsızlığına günler kala referandumda tarafların savundukları görüşler şöyle oldu...

        200 ünlüden ‘Hayır’ imzası

        İNGILTERE’de “Ayrılmayın” kampanyasına Mick Jagger ve Sting gibi Britanyalı sanatçıların başını çektiği yaklaşık 200 kişilik bir grup da destek veriyor. Grubun imzaladığı metinde, İskoçya’nın geri kalan Britanya halklarıyla tarihsel bağları anlatılıyor ve İskoçlara ayrılmaya “Hayır” demeleri tavsiye ediliyor. Mektubun altında Bryan Ferry, David Gilmour, Andrew Lloyd Webber ve Cliff Richard gibi ünlü müzik insanlarının yanı sıra Judi Dench, Helena Bonham Carter, Eddie Izzard, Patrick Stewart, Steve Coogan gibi oyuncular, Tom Daley, Steve Redgrave gibi olimpik sporcular ve David Attenborough, Stephen Hawking, Simon Cowell gibi Britanya kamuoyunun yakından tanıdığı isimler de bulunuyor.

        Aktör Sean CONNERY: ‘Kaçırılmayacak bir fırsat bu’

        JAMES Bond serisindeki rolleriyle tanınan İskoç asıllı ünlü aktör Sean Connery, bu yılın başından beri İskoçya’nın bağımsız olmasını istiyor. The Sun Gazetesi’ne konuşan Connery, “İskoçya yüzyıllar önce de özgürlüğü için çok mücadele verdi. Bağımsızlık bu milletin kanında ve karakterinde olan bir durum. Film ve sanat piyasası açısından da bu fırsatı kaçırmamalıyız. İskoçya’nın bağımsızlığı pek çok yatırımcıyı buraya çekerek yeni iş alanlarının oluşmasının ve film sektörü çalışanlarının önünü açacak. Ayrıca İskoç kültürü ve mirasının da ön plana çıkmasını sağlayacak. Ben 1950’li yıllarda ülkemi terk ettim. Ancak bağımsızlık gerçekleşirse ülkeme dönebilirim. Ölmeden bunu göreceğimi biliyorum” dedi.

        Oyuncu Alan CUMMING: ‘Kaybetmek istemiyorlar ama geç kaldılar’

        X-MEN filmlerinin oyuncusu ve The Good Wife dizisiyle tanınan İskoç oyuncu Alan Cumming, geçtiğimiz hafta İskoçya’da Başbakan Yardımcısı Nicola Sturgeon’ın “Evet” kampanyasına katıldı. Oradaki konuşmasında “Bu tarihi bir fırsat, kendi kaderimizi elimize alacağımız bir fırsat. İskoçya’nın değerleri daha fazla tehdit altında kalmamalı. Westminster Sarayı’nın ekonomik darboğazına katlanmak zorunda değiliz. Korkularıyla sonunda yüzleştiler ve bizi kaybetmek istemiyorlar ancak geç kaldılar. Güya ‘Hayır’ dersek İskoçya’yı ödüllendireceklerini söylüyorlar ancak bunu yerine getiremeyecekleri çok açık” dedi.

        İşadamı Rupert MURDOCH:‘İskoçlar bağımlı olamayacak kadar iyi’

        TIMES, Sun ve Fox Channel gibi yayın organlarına sahip dünya medya devi Rupert Murdoch da İskoç bağımsızlığını destekleyenlerden. Twitter’dan konuyla ilgili sık sık twit atan 83 yaşındaki Murdoch da “İskoçlar İngilizlere bağlı kalmayacak kadar iyi insanlardır. Bazen çetin kararların zor zamanlarda alınması gerekir. İskoçlar oyları vasıtasıyla birbirleriyle güreşecekler ama akıl kalpten üstün gelecek. Alex Salmond (İskoçya Başbakanı) Britanya’nın en iyi başbakanı. Onu örnek alsınlar” dedi.

        Harry Potter kitabının yazarı J.K. ROWLING:‘Kuralları belli olmayan bir oyun’

        YARI İskoç yarı İngiliz olan ve 12 yıl İskoçya’da yaşayan Harry Potter kitaplarının yazarı J.K. Rowling, “Birlikte Daha İyiyiz” kampanyasına 1 milyon sterlin bağışta bulundu. Rowling niçin bağımsızlığı istemediğini şöyle açıkladı: “Bağımsızlık fırsatlar doğurabilecek olsa da ciddi riskler taşıyor. İskoçya’nın bağımsız olmaması için yaptığım bağışı kişisel çıkarlarım için yapmadım. ‘Hayır’ dememin sebebi benim eskiden yaşadığım yerde yaşayan insanlar için son derece kaygılanmam. Kurallarını daha duymadıkları bir oyun oynamaları isteniyor. Bayraklardan önce insan gelir. Eğer işler ters giderse hesabını onlar ödeyecek, ben değil. AB’ye üyelik, para birimi, yüzyıllara dayalı karşılıklı bağlılık gibi terimler tarih olunca bunun geri dönüşü olmaz. Birlikte daha güçlüyüz. İleride yaşlı nüfus ve tükenmiş petrol rezervleri karşısında bu ülkeyi dünyaya karşı koruyacak bir Anglosakson birlikteliği olmayacak.”

        İngiliz futbolcu David BECKHAM:‘Kıskandırmaya devam edelim’

        ÜNLÜ İngiliz futbolcu David Beckham, “Bizi birleştiren nedenler ayıran nedenlerden daha güçlü” başlığıyla İngiliz gazetelerine yolladığı mektupta, “2012 Londra Olimpiyatları’nı birlikte organize ettik. Orada ülkemi temsil etmekten gurur duyduğum kadar kendimi bu olimpiyatları birlikte organize ettiğimiz İskoç ruhunu da yaşarken buldum. Dünyaya karşı birlikte mücadele etmiştik ve tüm dünyayı kıskandırmıştık. Buna neden devam etmeyelim?” diye yazdı

        İngiliz sanatçı David BOWIE: ‘İskoçya bizimle kal’

        DAVID Bowie de İskoçya’nın bağımsızlığını ilan etmesini istemediğini geçen yıl açıklamıştı. Bir ödül töreninde Bowie adına teşekkür konuşması yapacağını belirten ünlü model Kate Moss, sahneye çıkarak “İskoçya, bizimle kal” diye bağırmıştı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ