Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Popcorn'un patlaması

        İş çıkışı yorgunluğumu atmak için sık uğradığım kahvecide barista dostlarım, henüz satışa sunulmamış yeni bir ürün ikram etti: Patlamış mısırlı soğuk kahve. Tadına bakınca yok satacağını öngördüğüm ürün, mısırın kahveye kadar uzanmasıyla beni düşündürmüştü. Patlamış mısır çılgınlığı bununla sınırlı değildi elbet; dondurmalar, gofretler, mısır patlakları, cips raflarında aromalı patlamış mısırlar. Peki ne oldu da sinemanın sıkıcı ritüeli bu basit tat, Prens Harry’nin Invictus Oyunları’nı izlerken tükettiği zevk haline geldi? HT Cumartesi'nden Arda Aşık'ın haberi...

        Reklam ve trend gibi faktörler elbette etkili ancak Amerikalıların yılda 13 milyar quart tükettiği (yaklaşık 13 milyar litre), İngiltere’de 152 milyon sterlinlik pazar oluşturan, hatta ülkemizde geçtiğimiz yıl tüketimi yüzde 10 artış göstererek çekirdeğe rakip olan patlamış mısırın bu konuma gelmesinin sebebi basit: Sağlık. Yeni verilerin arkasındaki araştırma şirketi Euromonitor’ün analisti Mike Kruiniger, “İngilizler artan sağlık endişeleri nedeniyle geleneksel atıştırmalıklardan uzaklaşıyor” diyerek ada halkının yüksek kalori, şeker, yağ tuz içeren cipslerden ve çikolatalardan uzaklaşmak istediklerine işaret ediyor. “Annem patlamış mısırı yağda patlatıyor, bu zararlı değil mi?” diye düşünüyor olmanız muhtemel. Ancak bu eskidendi, zira kendi babasının da küçükken evde mısır patlattığını söyleyen yeni moda patlamış mısır üreticisi Joe & Sephs’in kurucusu Adam Sopher, “Bu eskiden sinemalarda yediğiniz dişlerinizin arasına takılan patlamış mısırlardan değil, bizim ürünümüz tamamen doğal” diyor. Popcorn makinesinde patlatılan 1 kase air-popped patlamış mısır 31 kalori ve 1 gramdan az yağ içeriyormuş. Sopher, şirketi 6 yıl önce, biriktirdiği 20 bin sterlinle kurmuş, şu an ise büyüklüğü yılda 32 yaşındaki girişimcinin asla tahmin edemeyeceği şekilde 5 milyon Euro’yu aşıyor. O da başarısını sağlıklı beslenme trendine bağlıyor: “Patlamış mısır bir kategori olarak bugünlere zar zor geldi, şimdi süpermarketlerde ona adanmış reyonlar var. Bence bu durum tüketicilerin bugünlerde besin içerikleriyle çok daha fazla ilgili olmaları ve yeni şeyler denemek istemeleriyle alakalı.”

        REKLAM

        İÇİNDEKİ TUZA DİKKAT

        Propercorn’un kurucusu Cassandra Stavrou’nun patlamış mısır tutkusu, bir popcorn makinesi hediye aldığı gençlik yıllarına dayanıyor. 6 yıl önce kurulan Propercorn ayda 3 milyon paketten fazla satıyor. Yükselen grafikte bir diğer faktör ise çocuklar. Domates, ekşi krema, fıstık gibi aromalar ve renkli torbalar, bu yeni akım atıştırmalığın, rekabetin had safhada olduğu çocuklara yönelik abur cubur pazarında da yer edinmesini sağladı. Airpopped mısırlar için pek endişelenmeye gerek yok gibi duruyor. Bu yağsız patlamış mısırlar 1.2 gramla lif açısından zengin. Vitamin ve mineral bakımından cömert olmasa da University of Scranton araştırmacılarının, San Diego’da 243’üncüsü gerçekleştirilen Amerikan Kimya Derneği Ulusal Toplantısı ve Sergisi’nde açıkladıklarına göre patlamış mısır, tam-tahıl gıdalardan, meyve ve sebzelerden daha fazla antioksidan içeriyor. Ancak belirtmekte fayda var, mısırınıza ekeceğiniz çeyrek çay kaşığı tuz 600 miligram sodyuma tekabül ediyor. Amerikan Kalp Derneği’nin önerisi ise günde 1500 miligramı aşmamak.

        REKLAM

        LONDRA MODA HAFTASI’NIN RESMİ ATIŞTIRMALIĞI

        Tüm bu gelişmeler, rakipleri harekete geçirdi tabii... Dünyanın en büyük patates cipsi, geçtiğimiz temmuz ayında patlamış mısır işine girişti. Mısır cipsi üreticileri zaten erken davranmışlardı. Ancak gelenekçi İngilizler hâlâ cipslere yıllık 2 milyar sterlin harcıyor ve patlamış mısırın önünde uzun bir yol var. Yine de patlamış mısırın yükselişi inkâr edilemez, Mintel’in gıda analisti Emma Clifford, popcorn’u “Tüm cephelerde kazanan bir atıştırmalık” olarak tanımlıyor. Cassandra Stavrou’nun, “İlk yeni nesil patlamış mısır markalarından biriyiz ve sinema salonundan Londra Moda Haftası’nın resmi atıştırmalıkları haline getirdik” dediği mısır, popcorn’la sınırlı değil elbet. Bu pazarın bu denli büyümesindeki bir diğer etken özellikle kadınlar arasında oldukça popüler olan diyet ve diyet ürünler. Okul kantinlerinden otomatlara, marketlerden büfelere kadar her dükkânda parlak paketleriyle gözümüze çarpan ve yeni aromalarla trende ayak uyduran mısır patlakları, ülkemizde bu geminin başını çekiyor. Bu ürünün bu kadar tercih edilme sebebi 100 gramlık porsiyonunda yaklaşık 400 kalori bulundurması ve tok tutmasından ötürü olsa gerek. Ancak dikkati olmak lazım, masum gözüken bu köpüğümsü ürünün arsenik, akrilamid ve kadmiyum gibi maddeler içerdiği söylentileri mevcut. Yazının başında belirttiğim lezzetli mısır patlaklı kahveye gelince, bu tarz içeceklerin içeriğindeki yüksek yağ ve şeker oranını göz önünde bulundurun, birkaç mısır kırıntısı için sağlığınızdan olmayın.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ