Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor 2018 Dünya Kupası Portekiz Portekiz İran MAÇ SONUCU Dünya Kupası maçları - 2018 Dünya Kupası Haberleri
        DÜNYA KUPASI HEYECANI HTSPOR ARENA'DA... İRAN - PORTEKİZ MAÇININDAKİKA DAKİKA ÖZETİ İÇİN TIKLAYINIZ

        FIFA 2018 Dünya Kupası B Grubu'nda İran ile Portekiz, Mordovia Arena'da karşılaştı.

        Portekiz, 45. dakikada Ricardo Quaresma'nın trivela vuruşuyla attığı golle 1-0 öne geçti.

        Portekiz 2. yarıya da hızlı başladı. Cristiano Ronaldo, 53. dakikada penaltı vuruşundan faydalanamadı.

        90+1. dakikada VAR uygulamasından destek alan maçın hakemi Enrique Caceres, İran lehine penaltı kararı verdi. Topun başına geçen Ansarifard topu ağlara gönderdi. Bu aynı zamanda maçın da sonucu oldu.

        B Grubu'nda 5 puana sahip iki takımdan İspanya averaj farkıyla lider olup turnuvanın ev sahibi Rusya ile eşleşti. 2. olan Portekiz ise A Grubu'nun lideri Uruguay'ın rakibi oldu.

        İRAN: 1 - PORTEKİZ: 1

        STAT: Mordovia

        HAKEMLER: Enrique Cacares (Paraguay), Eduardo Cardozo (Paraguay), Juan Zorrilla (Paraguay)

        İRAN: Beiranvand, Haji Safi (Dk. 56 Mohammadi), Pouraliganji, Hosseini, Ramin, Omid, Ezatolahi (Dk. 76 Ansarifard), Jahanbakhsh (Dk. 70 Ghoddos), Mehdi, Amiri, Sardar

        PORTEKİZ: Rui Patricio, Raphael, Fonte, Pepe, Cedric, Adrien, William, Joao Mario (Dk. 84 Moutinho), Quaresma (Dk. 70 Bernardo), Andre Silva (Dk. 90+6 Guedes), Ronaldo

        GOLLER: Dk. 45 Quaresma (Portekiz), Dk. 90+3 Ansarifard (Penaltıdan) (İran)

        SARI KARTLAR: Dk. 33 Raphael, Dk. 64 Quaresma, Dk. 83 Ronaldo, Dk 90+8 Cedric (Portekiz), Dk. 52 Haji Safi, Dk. 54 Sardar (İran)

        3. dakikada Joao Mario'nun pasıyla sol kanattan ceza sahasına giren Ronaldo dar açıya rağmen sert vurdu, kaleci Beiranvand iki hamlede topu kontrol etti.

        45. dakikada Portekiz öne geçti. Sağ kanattan gelişen atakta Quaresma, Andre Silva ile duvar pası yaptı. Quaresma ceza sahasına girmeden sağ ayağının dışıyla müthiş vurdu ve topu ağlara gönderdi: 0-1.

        50. dakikada Ronaldo penaltı kaçırdı. Ronaldo rakibiyle girdiği mücadele sonrasında yerde kaldı. Hakem Enrique Cacares, VAR'a başvurduktan sonra penaltı kararını verdi. Penaltıyı kullanmak için Ronaldo topun başını geçti. Kaleci Beiranvand, Ronaldo'nun kullandığı penaltıyı soluna yatarak kurtarmayı başardı.

        72. dakikada İran beraberlik golüne yaklaştı. Orta sahadan atılan uzun topu Sardar, Ghoddos'un önüne indirdi. Ghoddos ceza sahası içinde açısını düzeltip şutunu attı, top az farkla yandan auta gitti.

        90. dakikada Sardar'ın ceza sahasında kafa ile indirdiği top Cedric'in eline çarptı. Hakem, VAR'a başvurduktan sonra penaltı kararını verdi. 90+3. dakikada penaltıyı kullanan Ansarifard topu ağlara gönderdi: 1-1.

        90+4. dakikada İran 2. golüne çok yaklaştı. Orta sahadan atılan top, savunmadan sekti ve Portekiz ceza sahası içinde Mehdi'nin önünde kaldı. Mehdi'nin yakın mesafeden şutu yan ağlarda kaldı.

        PORTEKİZ ŞANS VERMEDİ

        İki ülke A milli futbol takımları arasında bugüne kadar oynanan 2 maçı Portekiz kazandı, 1 maç ise berabere bitti. Avrupa temsilcisi, galip geldiği iki maçta rakibine gol şansı vermedi. Portekiz, İran filelerini ise 6 kez havalandırdı.

        İLK MAÇ 1972'DE

        Avrupa ve Asya temsilcileri, ilk maçlarını Güney Amerika'da oynadı. İki ekip, Brezilya Kurtuluş Kupası'nda 14 Haziran 1972'de karşı karşıya geldi.Mücadele Portekiz'in 3-0 üstünlüğüyle tamamlandı.Rekabette ikinci ve son karşılaşma ise Almanya'nın ev sahipliği yaptığı 2006 Dünya Kupası'nda grup aşamasında oynandı. İlk yarısı golsüz eşitlikle tamamlanan müsabakayı Portekiz, 63. dakikada Deco ve 80. dakikada penaltıdan Cristiano Ronaldo'nun attığı gollerle 2-0 kazandı.

        PORTEKİZ 29. MAÇINDA

        Son 5'i üst üste toplamda 7. kez Dünya Kupası'na katılma başarısı gösteren Portekiz, turnuva tarihinde bugüne kadar 29 maça çıktı. Portekiz, söz konusu karşılaşmalarda 14 galibiyet, 6 beraberlik ve 9 yenilgi aldı. Avrupa temsilcisi, 28 maçta 48 gol atarken, kalesinde 33 gol gördü.

        İRAN 15. KARŞILAŞMASINDA

        Beşinci kez Dünya Kupası'nda boy gösteren İran, daha önce yer aldığı 4 organizasyonda grup aşamasından çıkmayı başaramamıştı. İran, bugüne kadar Dünya Kupası'nda sahaya çıktığı 15 maçta 2 galibiyet, 4 beraberlik ve 9 yenilgi yaşadı. Asya temsilcisi, bu müsabakalarda 9 gol atarken, kalesinde 24 gole engel olamadı.

        2018 DÜNYA KUPASI GRUPLARI VE PUAN DURUMU 2018 DÜNYA KUPASI FİKSTÜRÜ

        PORTEKİZ

        İspanya, Fas ve İran'ın bulunduğu B Grubu'nda ilk ikiye girmek için çaba harcayacak Portekiz Milli Takımı'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:

        KUPAYA KATILMA MÜCADELESİ

        Fernando Santos'un 2014'ten bu yana teknik direktörlüğünü yaptığı ve 2016'da tarihinin ilk Avrupa şampiyonluğuna taşıdığı Portekiz, Avrupa elemelerinde İsviçre, Macaristan, Faroe Adaları, Letonya ve Andorra'nın bulunduğu B Grubu'nda mücadele etti.

        Grupta İsviçre ile çekişen Portekiz, oynadığı 10 karşılaşmada 9 galibiyet ve bir yenilgi alarak 27 puan topladı. Elemelerde attığı 32 gole karşılık sadece 4 gol yiyen Portekiz, averajla grubu lider bitirdi ve Dünya Kupası'na katılma hakkı kazandı.

        ÖNE ÇIKAN OYUNCULARI

        Daha önceki turnuvalarda Eusebio, Coluna, Simoes, Jose Augusto, Torres, Jaime Graca, Rui Costa ve Luis Figo gibi isimlerin parladığı Portekiz'in en önemli kozu, şüphesiz Real Madrid forması giyen Cristiano Ronaldo olacak.

        Real Madrid'de üst üste 3. kez UEFA Şampiyonlar Ligi kupasını kaldıran ve 15 golle Avrupa elemelerinin 2. en golcü ismi olan Ronaldo, Eusebio'dan (1966) sonra Dünya Kupası'nda gol krallığını elde eden ikinci Portekizli olmak istiyor.

        33 yaşındaki Ronaldo ayrıca 84 golle Macar Ferenc Puskas'a ait "milli takım formasıyla en çok gol atan Avrupalı futbolcu" rekoruna doğru ilerliyor. Ronaldo'nun efsane futbolcu Puskas'ı yakalaması için 3 gol atması gerekiyor.

        Elemelerde ağları 9 kez sarsan Andre Silva'nın yanı sıra Bernardo Silva, Gonçalo Guedes, Gelson Martins, William Carvalho ve Joao Mario, Portekiz kadrosunda göze çarpıyor.

        Beşiktaş'tan Pepe ve Ricardo Quaresma, Göztepe'den ise Beto'nun çağrıldığı kadroda, Türkiye'deki futbolseverlerin Fenerbahçe'den tanıdığı Bruno Alves ve bir dönem Beşiktaş'ta oynayan Manuel Fernandes de yer alıyor.

        DÜNYA KUPASI GEÇMİŞİ

        Portekiz Milli Takımı, Dünya Kupası'na daha önce 6 kez katıldı. Portekiz, turnuvadaki en iyi derecesini, ilk tecrübesini yaşadığı 1966 yılında elde etti. Eusebio'nun sürüklediği takım, klasman karşılaşmasında Sovyetler Birliği'ni 2-1 mağlup ederek 3'üncü oldu. Almanya 2006'da da yarı finale yükselmeyi başaran Portekiz, son olarak katıldığı Brezilya 2014'te ise gruptan çıkamadı.

        Portekiz'in dünya kupaları geçmişi şöyle:

        1966 - 3'üncü

        1986 - Grup aşaması

        2002 - Grup aşaması

        2006 - 4'üncü

        2010 - Son 16 turu

        2014 - Grup aşaması

        İRAN

        İspanya, Portekiz ve Fas ile B Grubu'nda yer alan İran Milli Takımı'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, Dünya Kupası geçmişi ve kadrosuyla ilgili ayrıntılar şöyle:

        KUPAYA KATILMA MÜCADELESİ

        Portekizli teknik adam Carlos Queiroz'un çalıştırdığı İran, Asya Elemeleri'nde ilk turu seribaşı unvanıyla maça çıkmadan geçti.

        İkinci turda Umman, Türkmenistan, Guam ve Hindistan ile mücadele eden İran, 6 galibiyet ve 2 beraberliğin ardından D Grubu'nu namağlup lider tamamlayarak üst tura yükseldi.

        Üçüncü turda A Grubu'nda yer alan İran, başarılı performansını sürdürdü. Grubunda karşılaştığı Güney Kore, Suriye, Özbekistan, Çin ve Katar karşısında elde ettiği 6 galibiyet ve 4 beraberliğin ardından 22 puanla namağlup liderlik elde eden İran, Asya kıtasından Dünya Kupası'na vize almayı garantileyen ilk takım oldu.

        ÖNE ÇIKAN OYUNCULARI

        Önceki Dünya kupalarında Ali Daei, Javad Nekounam, Ali Karimi ve Mehdi Mahdavikia gibi önemli oyuncuların forma giydiği İran, Rubin Kazan'da forma giyen genç yetenek Sardar Azmoun, Mehdi Taremi ve Saman Ghoddos gibi oyuncularıyla bu turnuvada başarı kovalayacak.

        FIFA dünya sıralamasında 36'ncı sırada bulunan İran'ın Rusya biletini cebine koymasında en büyük katkıyı, elemelerde ağları 11 kez sarsan Azmoun ile 8 gol atan Taremi sağladı.

        DÜNYA KUPASI GEÇMİŞİ

        Asya Kupası'nda 3 şampiyonluğu bulunan İran Milli Takımı, Dünya Kupası'na daha önce 4 kez katıldı. İran'ın Dünya Kupası geçmişi şöyle:

        1978 - İlk tur

        1998 - İlk tur

        2006 - İlk tur

        2014 - İlk tur

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ