Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Seyahat Priştine gezi rehberi: Farklı tarihi yapıları ile Priştine gezilecek yerler listesi...

        Golyak Dağları’nın eteklerinde kurulu aynı zamanda I. ve II. Kosova Savaşları’nın yapıldığı ovada yer alan Priştine, birçok tarihi yapıyı barındırıyor. Bu tarihi yapıların birçoğu savaşlar sırasında tahrip olmasına rağmen, özellikle Yugoslavya zamanında modernize edildi. Avrupa’nın en genç başkenti unvanını taşıyan Priştine'de gezilecek tarihi ve turistik yerlerden birkaçını, Priştine gezi rehberimizde bulabilirsiniz...

        PRİŞTİNE'DE GEZİLECEK YERLER

        FATİH SULTAN MEHMED CAMİİ

        Balkanların fethinin ardından 1461 yılında inşa edilen cami, eski kent merkezinde bulunuyor. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı Devleti arasındaki savaşlar sırasında bir dönem Katolik kilisesi olarak kullanılan cami, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yeniden restore edilmiştir. Şimdi şehrin en önemli camisidir. 18 yüzyıldan kalan resim süslemeleriyle ünlü.

        REKLAM

        EMİN GJİKU ETNOGRAFYA MÜZESİ

        Şehrin tarihi merkezinin kuzeydoğusunda, Büyük Hamam ve Sultan Mehmet Fatih Camii'nin yakınındaki eski Priştine kentinin merkezinde yer almaktadır. 2006 yılında ziyarete açılmış olan ev iki büyük avludan oluşmaktadır. Müze, 1950’lerde sınır dışı edilene kadar yerel bir soylu olan Emin Gjiku ve ailesi tarafından kullanılıyordu. 1960 yılında restore edilen taş bina, Eski Çarşı'dan kalan tek binadır. Binanın avluları, 55 cm kalınlığındaki yüksek duvarlarla çevrili olup, kerpiç ve ahşap kirişlerden inşa edilmiştir. Müzede yerel halkın kullandığı kıyafet ve araç-gereçleri, Kosova’nın en önemli el sanatlarından biri sayılan telkari mücevheratları, el yapımı halılar sergileniyor.

        SAAT KULESİ

        Fatih Camii’nin karşısındaki Saat Kulesi, yerel halkın namaz saatlerini, esnafın ise dükkânlarının kapanış saatlerini hatırlatarak haksız kazanç elde etmesine engel olmak amacıyla 19. yüzyılda Yaşar Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Priştine'deki seçkin mimarinin en önemli anıtlarından biridir. 26 metre yüksekliğe sahip saat kulesi, Üsküp’teki saat kulesine çok benzemektedir. Kulenin inşaasında kumtaşı ve tuğla kullanılmış. Kulenin çanı Moldova’da yapılmış ve çanın üzerinde “Bu çan 1764 yılında, Moldova’da, Jon Moldova Rumen adına yaptırılmıştır.” ibaresi bulunuyor. Ancak orijinal çan 2001 yılında çalınmış. Kulenin şu an kullanılmakta olan saati Fransız Barış Gücü askerleri tarafından yerleştirilmiş. Kulenin bugünkü çanı elektrikle çalışıyor.

        REKLAM

        PAZAR CAMİİ

        Pazar Camii, kentin en eski yapısı unvanını taşıyor ve Eski Şehir’in başlangıç noktasını oluşturuyor. Cami, Osmanlıların kenti 1389’da I. Kosova Savaşı sonucunda fethetmesi onuruna 15. yüzyılda inşa edilmiş. Adı ise bu bölgede pazar bulunmasından dolayı Pazar Camii olarak kalmış. Cami ayrıca inşasının tamamlanmasından beri sapa sağlam duran minaresinden dolayı “Taş Camii” adıyla da biliniyor.

        GRACANİCA MANASTIRI

        Kosova'da bulunan bir Sırp Ortodoks manastırıdır. 13. yüzyıldan kalma Theotokos Kilisesi'nin kalıntıları üzerine Sırp Kralı Milutin tarafından inşa edilmiştir. Gracanica Manastırı, Priştine'den 5 kilometre uzaklıkta bulunan Gracanica köyünde yer almaktadır. Manastır. UNESCO Dünya Mirası statüsünde bulunmaktadır.

        RAHİBE TERESA KATEDRALİ

        REKLAM

        Arnavut-Hint Roman Katolik rahibe ve misyoner Rahibe Teresa'ya adanmış Rahibe Teresa Katedrali’nin inşasına, 2007 yılında Kosova Hükümeti’nin aldığı karar doğrultusunda 2011’de başlanmış. Halen daha inşa süreci devam eden katedral tamamlandığında, her biri 230 metre yükseklikte iki çan kulesi ile birlikte şehrin en yüksek binalarından biri olacak. Rahibe Teresa’nın 100. yaş gününde kutsanan yapının vitray pencereleri üzerindeki tasarımlar arasında Papa St John Paul II ile St Teresa ve Papa Francis'i kucaklayan Papa Benedict XVI tasvirleri yer alıyor.

        ULUSAL KÜTÜPHANE

        Priştine'nin en önemli binalarından biri olan ve 1982'de Hırvat Andrija Mutnjakoviç tarafından tamamlan Ulusal Kütüphane, içinde kitap, gazete, el yazması, harita ve fotoğraf gibi nadir materyaller de dahil olmak üzere 2 milyondan fazla eseri barındırıyor. Kütüphanede, iki okuma odası, anfi tiyatro ve toplantı salonu bulunmaktadır. Biçim açısından kütüphane, sıkı bir geometrik yaklaşımla tasarlanmıştır. Kare planlı ve toplam 16.500 metrekare taban alanı ile düzenli olarak birbirini takip eden küpler halinde yukarı doğru büyüyor.

        Haberi Hazırlayan: Haktan Demir
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ