Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İşte Putin'in yıllık basın toplantısından satır başları

        Bu yıl 13'üncüsü gerçekleşen basın toplantısına 1600'den fazla gazetecinin akredite olduğu ve her yıl bu sayının arttığı belirtildi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, dünyanın en büyük basın kuruluşlarının yanı sıra, toplantıyı yerel ajans muhabirleri de takip etti.

        Putin, toplantıda 54 gazeteciden 73 soru aldı.

        Basın toplantısında Suriye, ABD ile ilişkiler, Kuzey Kore ile görüşmeleri, Rusya'daki gelişmeler ve sorunlar hakkında sorular yöneltildi. Putin, basın toplantısının başında sosyo-ekonomik konulara değindi. Rusya'nın geleceğe yönelmesi gerektiğini söyleyerek, siyasi sistemin esnek, ekonominin ileri teknolojiye dayanması gerektiğinden söz etti.

        Rus lider, Suriye savaşının acısını en çok Türkiye'nin çektiğini söylerken, amaçlarına ulaşmak için terör örgütlerini kullanan aktörlerin en büyük tehlike olduğunu söyledi. İsim vermeden ABD'yi eleştiren Rus lider, 'El Kaide'yi yarattılar, sonra New York'u vurdu' ifadelerini kullandı.

        İşte Putin'in yıllık basın toplantısından satır başları:

        - Rus lider, 2018'de yapılacak başkanlık seçimlerine bağımsız aday olarak katılacağını söyledi ve birden fazla partinin desteğini beklediğini belirtti. Muhalefetin güçlü bir aday bulamadığını belirten Putin, muhaliflerin ortaya bir şey koymadığını sadece seslerinin çok çıktığını ifade etti.

        - Putin seçim programıyla ilgili olarak, "Programda altyapı, sağlık, eğitim alanlarında kalkınmaya, maaşların artmasına odaklanacağım" ifadelerini kullandı.

        - ABD'nin ordu için Rusya'dan daha fazla harcadığını belirten Rus lider, "Silahlanma yarışına girmeyeceğiz" dedi. Füze anlaşmalarını terk etmeyeceklerini söyleyen Putin, ABD'nin anlaşmaları fiilen bozduğunu belirtti. Putin, Rusya'nın gelecek yıl savunma harcamalarının 2.8 trilyon ruble olacağını belirtti.

        - Putin, Rus atletlerle ilgili doping skandalında Rusya'nın da kısmen suçlu olduğunu söyledi. Rus lider, atletlere uluslararası platformdaki davalarında yardımcı olacaklarını söyledi.

        -ABD'de devam eden Rusya soruşturmasına ilişkin konuşan Putin, bunun Trump muhalifleri tarafından ortaya atıldığını belirtti. Trump'ın bu iddialar nedeniyle Rusya ile ilişkileri geliştiremeyeceğini belirten Rus lider, nihayetinde ilişkilerin normalleşeceğini düşündüğünü söyledi. Putin, 'Rusya ve ABD hayvanlar gibi kavga etmeyi bırakmalı' dedi.

        - Putin, Rusya'nın 2018 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

        - ABD'nin, Rusya'yı Kuzey Kore ve İran ile aynı sınıfta değerlendirdiğini belirten Putin, uluslararası güvenlik için yapıcı bir işbirliğine gitmek istediklerini söyledi.

        - Putin, Rusya'nın Kuzey Kore'yi nükleer bir devlet olarak tanımadığının altını çizerek, ABD'nin Pyongyang yönetimini provoke ettiğini savundu. Kuzey Kore krizindeki tüm tarafların sakin olması gerektiğini söyleyen Rus lider, Kuzey Kore'ye yapılacak bir saldırının sonuçlarının korkunç olabileceğini belirtti. Putin, ABD'nin tek bir saldırıda Kuzey Kore'deki tüm hedefleri bulmasının imkansız olduğunu ifade etti. Rusya Devlet Başkanı, Kuzey Kore konusunda nihayetinde sağduyunun galip geleceğine inandığını belirtti.

        - Ukrayna'nın doğusunda Rus askerlerinin olmadığını, Ukraynalı ulusalcıların kıyım yapmalarının bir risk olduğunu, amaMoskova önündemilis kuvvetlerin bir püskürtme yeteneği olduğundan bahsetti.

        - "Suriye'deki mülteci krizini çözmemiz gerekiyor" açıklamasında bulunarak, Suriye krizine değinerek, iki ülkenin mülteci kriziyle yalnız başa çıkamayacağını söyledi. Uluslararası çabaya ihtiyaçları olduğunu belirtti. Suriye'yi uzun zamandır ziyaret etmek istediğini, ancak bunun son ziyaretinde teröristlerin yenilgiye uğratılmasıyla mümkün olduğunu söyledi.

        -Putin, "Çin, Rusya'nın stratejik ve ticari partneri. 2018'deki seçimlerin sonucuna bakılmaksızın Rusya ve Çin stratejik partnerler olarak kalmaya devam edecek. Seçim sonuçları, Çin ile ilişkilerin gelişimine nüfuz etmeyecek" diye konuştu.

        - "Trump ile konuştuğumuzda, birbirimize ilk adımızla hitap ediyoruz. İki insanın arasındaki ilişkinin nasıl olması gerektiğiyle ilgili bir örnek." dedi.

        - Putin'in basın toplantısında hedefindeki isimlerden biri de eski Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili idi. Putin, Saakaşvili'nin hem Gürcistanlıların hem de Ukraynalıların 'suratına tükürdüğünü' söyledi.

        - Putin'in bir diğer önemli gündem maddesi de Suriye İç Savaşı'ydı. Rus lider, 2011'den bu yana devam eden krizin acısını en çok çeken ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Putin, "Bunun acısını en çok çeken Türkiye. Zira Türkiye, çok sayıda Suriyeli göçmeni kabul ediyor" dedi.

        Putin, Suriye'de önemli olanın, sürece dahil olanların terör gruplarına destek vererek kendi amaçlarına ulaşmaya çalışmaması olduğunu belirtti. Rus lider, "El Kaide'yi yarattılar, o da New York'u vurdu" dedi.

        - Putin, IKBY'nin tartışmalı referandumu ile ilgili gelen bir soruya ise, mevcut yasalar çerçevesinde hareket edilmesi ve Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini düşündüğünü söyleyerek yanıt verdi. Putin, Rus petrol şirketi Rosneft'in IKBY ile işbirliğinin iki tarafın da yararına olduğunu söyledi.

        BASIN TOPLANTISININ BİTİŞİNİ PUTİN BELİRLİYOR

        REKLAM

        Genellikle Perşembe gününe denk getirilen basın toplantısının 'büyük' olarak tanımlanmasının nedenlerinden biri de, toplantının ne zaman biteceğine Putin karar verdiği için belirli bir bitiş zamanının olmaması... 2008'de gerçekleşen basıntoplantısı 4 saat 40 dakika sürmüştü. Putin'in geçen yılki basın toplantısıysa 3 saat 50 dakika sürdü. Geçen yıl Ankara BüyükelçisiAndrey Karlov'un suikasta kurban gitmesi nedeniyle, toplantı Cuma gününe ertelenmişti.

        GELEN SORUYA FIKRAYLA KARŞILIK VERDİ

        Bir soruya espiri yaparak cevap veren Rusya Devlet Başkanı VladimirPutin, salondaki bütün gazetecileri güldürerek ince bir mesaj verdi.

        Putin, "Çok gelişmiş bir fıkra var, eski bir askerin yanına oğlu geliyor ve asker oğluna soruyor:

        - Burada bıçak vardı, nerede?

        -Kızma, ben onu komşu çocuktan aldığım saatle değiştirdim.

        - Saati göster. Evet güzel. Eğer yarın yanımıza mafya gelirse, beni, anneni, kardeşlerini öldürürlerse, kız kardeşini taciz ederlerse... Onlara ne söylersin? İyi akşamlar, Moskova saatiyle 12:30 mu diyeceksin?"

        Salondaki herkes bunun üzerine güldü vePutinfıkranın ardından "Askeri giderlere ciddi paralar harcayacağız" dedi.

        PUTIN TATARCA KELİMEYİ YANLIŞ ANLAMASIHERKESİ GÜLDÜRDÜ

        Soruları yanıtlamaya başlayanPutin, elinde "Bay Bay" yazan bir gazetecinin sorusunu almak istedi.Putin'in Tatarca "baba" anlamına gelen kelimeyi "Güle güle" olarak algılaması eğlenceli anlara neden oldu.

        Gazeteciye neden "Güle güle" yazdığını sorması üzerine gazeteci, ilk başta anlaşıldığının aksine 'Bay BayPutin' yazısının Tatarcada 'BabaPutin' olarak telaffuz edildiğini ve bunun 'Büyük babaPutin' anlamına geldiğini söyledi. Gazetecinin açıklaması, hemPutin'in hem de salonda bulunanların gülümsemesine neden oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ