Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Qualcomm 1.2 milyar dolarlık cezaya itiraz edecek - Teknoloji Haberleri

        Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz gün açıkladığı raporunda, Qualcomm'a antitröst kanunlarına muhalefet etmesi nedeniyle 1.2 milyar dolar ceza kestiğini duyurmuştu.Cezanın neden kesildiğini bilmeyen okuyucularımız için olayı bir kez daha hatırlayalım.

        Avrupa'da tek bir markanın tekelleşmesi, hakim güç konumuna gelerek rakiplerini saf dışı bırakacak iş ve işlemler yapması yasak. Qualcomm ise, Apple'la gizli anlaşmalar yaparak 2011-2016 yılları arasında, Apple'ı kendi işlemcilerini kullanmaya zorluyor.

        Bu zorlamayı hem gizli anlaşmalara koyduğu yüklü tazminatlarla hem de Apple'a her yıl yaptığı milyarlarca dolarlık geri ödemeler vasıtasıyla yapan şirket, bu sayede başta Intel olmak üzere tüm rakiplerini iOS cihazlarından uzak tutmayı başararak sektörde tekel konumuna gelmiş vaziyette.

        REKLAM

        Avrupa yasalarına göre yasak olan bu durumun ortaya çıkmasının ardından incelemelere başlayan komisyon, Qualcomm'un kanunlara aykırı hareket ettiğini tespit ederek 1,2 milyar dolarlık ceza kesti.

        Yasalara göre, bir şirkete kesilebilecek cezanın üst sınırı en fazla, şirketin o yıl ki cirosunun %10'u olabilir. Bununla birlikte Qualcomm'a kesilen ceza cirosunun %4,9'una denk geldiğini de ifade edelim.

        Qualcomm cephesinden gelen açıklamaya göre ise, Apple'la yapılan bu anlaşmalar Avrupa Birliği rekabet kurallarını ihlal etmiyor. Dahası şirketin bu politikası yüzünden maliyetlerin artması sebebiyle telefon fiyatlarının yüksek olmasına rağmen Qualcomm, tüketicilerin de olumsuz etkilenmediği görüşünde.

        Bakalım Qualcomm'un bu itirazları sonucun değişmesini sağlayabilecek mi?

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ