Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Qualcomm lisanslama işi yüzünden cezaya çarptırıldı - Teknoloji Haberleri

        Günümüzde satışa sunulan mobil cihazların büyük bir bölümünde işlemcileri kullanılan Qualcomm, işlemci ve patentlerinin fiyatları yüzünden Tayvan Adil Ticaret Komisyonu tarafından 773 milyon dolar ceza ödemeye çarptırıldı.

        Komisyon web sitesinden yaptığı açıklamada Qualcomm’un geride kalan 7 yılda patentlerini lisanslarken tekel karşıtı kuralları çiğnediğini belirtti.

        Şirket dünyadaki birçok düzenleyici kuruluş tarafından aynı sebeple suçlanıyor. Soruşturmalar tıpkı Tayvan’da olduğu gibi, Qualcomm’un neredeyse satışa çıkan tüm modern telefonlardan komisyon almasını sağlayan lisanslama yaklaşımına odaklanıyor.

        GELİRİNİN YÜZDE 80'İ PATENTLERDEN

        REKLAM

        Qualcomm’un kurulduğu günden bu yana elde ettiği gelirlerin üçte ikisi lisanslama üzerinden geldi. 2016 yılında ise şirket gelirlerinin yüzde 80’ini oluşturuyordu.

        Şirket aynı sebeple başka ülkelerden benzer cezalar almıştı. Geçtiğimiz yıl Güney Kore’de 853 milyon dolar, 2015’te Çin’de 975 milyon dolar ceza ödemesi gerekmişti. ABD Adil Ticaret Komisyonu da firmayı soruşturan kurumlar arasında.

        Bugüne kadar lisanslama yaklaşımı nedeniyle açılan davaların neredeyse hepsinde cezaya çarptırılan Qualcomm’dan davacı olan bir diğer kurum ise en büyük müşterilerinden Apple. İkili arasındaki hukuk mücadelesi, Tayvan’da alınan karar sonrasında Apple’ın lehine döneceğe benziyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ