Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ramazan Kimler oruç tutmamalı?

        Anıl Ekin GÜMÜŞ / HABERTURK.COM

        anilgumus@haberturk.com

        Oruç tutmak, çeşitli sağlık problemleri olan kişilerde olumsuz etkiler gösterebilir. Uzmanlar, doktorları tarafından oruç tutmaması konusunda uyarılan kişilerin, ısrarla oruç tutmasının sakıncalı olduğunu söylüyor.

        Dr. Fevzi Özgönül'e göre kesinlikle oruç tutmaması gereken kişiler şunlar;

        * Hamileler

        * Emziren anneler

        * Diyabet hastaları

        * Emboli riski olan hastalar

        * Kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili bir hastalığı olanlar

        * Kronik hastalığı olan yaşlı kişiler

        * Akli melekeleri yerinde olmayanlar

        * Büyüme çağına kadar olan çocuklar

        * Kemoterapi tedavisi gören kanser hastaları

        TANSİYON HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

        Dr. Fevzi Özgönül, tansiyon hastalarının oruç tutması konusunda şu uyarılarda bulunuyor: "Eğer ilaç ile kontrol altına alınmış bir tansiyon hastalığınız varsa oruç tutabilirsiniz. Fakat unutulmaması gereken, uzun süre susuz kalmak dolaşım sistemini kötü etkileyebileceği için eğer oruç tuttuğunuz süre içerisinde tansiyonda önemli değişiklikler olursa oruç tutmaya ara vermelisiniz."

        KALP HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

        Her Ramazan döneminde gündeme gelen, 'Kalp hastaları oruç tutabilir mi?' sorusunu Fevzi Özgönül şöyle yanıtlıyor; "Özellikle bu yıl olduğu gibi yaz aylarına denk gelen Ramazan dönemlerinde kalp ve dolaşım sistemi hastalığı olanların su kaybına neden olabileceği ve hastalıklarını kötü etkileyebileceği için Oruç tutmaları önerilmez."

        DİYABETLİLER VE ORUÇ

        "İlaç ile kontrol altına alınmış ve kan şeker düzeyleri çok yüksek olmayan diyabet hastaları iftar sonrası ve sahura kadar su alımlarına dikkat ederek ve aşırı sıcak ortamlardan uzak durarak oruç tutabilirler. " Diyen Dr. Fevzi Özgönül, diyabet hastalarına şu uyarı da bulunuyor, "Fakat uzun açlık dönemlerinde kan şeker düzeylerinde aşırı oynama olursa oruca ara vermeleri önerilir. İnsülin kullanan hastalara oruç tutmaları kesinlikle önerilmez."

        "ÇOCUKLAR VE YAŞLILARIN ORUÇ TUTMASI UYGUN DEĞİL"

        "18 yaşın altında, büyüme ve gelişmesini henüz tamamlamamış olan çocukların beslenmelerinin bozulmaması ve gelişmelerini sağlıklı tamamlayabilmesi için oruç tutmamaları önerilir. " Diyen Dr. Fevzi Özgönül sözlerine şöyle devam ediyor, " Fakat Ramazan ayındaki sahur ve İftar saatlerindeki o mutluluk ve heyecana katılmaları, ara öğün ve abur cubur gibi gelişmelerine zarar verecek yiyeceklerden uzaklaşmaları için öğlen saatinde bir öğün daha ekleyerek ve bu öğünde ayrıca bol sıvı alımlarını sağlayarak oruca katılımları denenebilir. Sadece onlara 18 yaşına kadar ara iftar yemenin mutlaka şart olduğu ve bunun orucu bozmayacağını anlatmak gerekir."

        Kronik hastalığı olan ve bedenen güçsüz olan yaşlıların oruç tutmalarının uygun olmadığını belirten Dr. Fevzi Özgönül, "Fakat kendisini dinç hisseden ve sağlık problemi yaşamayan kişilerin yaşı kaç olursa olsun Oruç tutması onların daha da sağlıklı olmasına yardımcı olur." diyor.

        DİKKAT!

        Dr. Fevzi Özgönül'den oruç tutmak isteyenlere uyarılar;

        * Oruç bir ibadet olmasının yanında özellikle sindirim sistemini güçlendiren, tembellikten kurtaran ayrıca yediğimiz besinlerin uzun açlık dönemleri sırasında en son lokmasına kadar sindirilmesini sağlayan bir ritüeldir.

        * Oruç sadece aç kalmak değildir. En ideal beslenme şekli olan 2 öğün beslenmeyi vücuda 1 ay boyunca uygulatır.

        * Oruç hem sağlıklı olmamızı sağlar, hem de lüzumsuz yemek israfını engeller.

        * Bu yüzden yukarıda anlattıklarımız dışında bir hastalığımız olsa bile ısrar ile fakat yine de mutlaka doktorlarımıza danışarak oruç tutmaya gayret edelim.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ