Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ramazan ‘Beddua adam öldürür mü?’ demeyin Genç Osman beddua yüzünden öldü

        MURAT BARDAKÇI / HT GAZETE

        Genç Osman hadisesi altı asırlık Osmanlı tarihinin en trajik olaylarındandır ve 1622’nin 20 Mayıs’ında yaşanan hadise, asırlar boyu unutulmamıştır.

        Birinci Ahmed’in ölümünden sonra, Osmanlı tahtına devletin ileri gelenlerinin mutabakatıyla, 22 Eylül 1617 günü Birinci Ahmed’in en büyük oğlu olan Şehzade Mustafa geçirildi. Mustafa, Genç Osman’ın ağabeyi idi ve saltanat o zamana kadar babadan oğula geçerken, tahta artık hanedanın hayattaki en yaşlı erkek üyesinin oturtulması kararlaştırılmıştı.

        PADİŞAHI ODAYA KİLİTLEDİ

        Ancak, Birinci Mustafa’nın akli durumundaki bozukluk yüzünden devlet işleri yürümüyordu. Durumu gören Harem Ağası Mustafa, padişahı tahttan indirmek için bir komplo hazırladı. 26 Şubat 1618 günü askerlere maaş dağıtıldığı sırada hükümdarı dairesine kilitledi ve tahta Birinci Ahmed’in diğer oğlu olan Şehzade Osman çıkartıldı. Böyle bir emrivaki ile tahtından olan Birinci Mustafa, sadece 97 gün padişahlık edebilmişti.

        Genç Osman, büyük dedeleri gibi cihangir olup şöhret kazanma hevesine düştü ve 1621 Nisan’ında Polonya üzerine sefere çıktı ama İstanbul’dan ayrılmadan önce kendisinden dört ay küçük olan kardeşi Şehzade Mehmed’i boğdurttu. İdam için gerekli fetvayı Şeyhülislâmı Esad Efendi’den alamamış ve şeyhülislâmlıkta gözü olan Rumeli Kazaskeri Kemaleddin Efendi’den elde etmişti. Şehzade Mehmed, kendisini boğmaya gelen cellâdları görünce, kardeşine “Osman, Allah’tan dilerim ki ömrün berbad olsun!

        Beni hayatımdan mahrum ettin, inşaallah sen de saltanat süremeyesin” diye beddua etmişti.

        YENİÇERİLER AYAKLANDI

        Yeniçeriler’i disiplin altına sokamayan hükümdar, bu defa hacca gitme bahanesiyle Suriye’den ve Anadolu’dan asker toplamayı düşündü fakat planları öğrenilince zor durumda kaldı. Askerler, padişahtan hacca gitmemesini istediler ama Genç Osman tepkilere aldırış etmedi ve Üsküdar’a geçti. Bunun üzerine yeniçerilerle sipahiler ayaklandılar.

        HER YERİ YAĞMALADILAR

        İsyan kısa sürede büyüdü ve âsiler, padişahın akıl hocalarının kellelerini istediler. Taleplerinin kabul edilmemesi üzerine, Topkapı Sarayı’na girerek her tarafı yağmaladılar. Hiçbir direnişle karşılaşmadan sarayın üçüncü kapısından geçerek avluya doldular ve devrik hükümdar Birinci Mustafa’yı buldular.

        Genç Osman durumun vahametini kavrayınca âsilerin taleplerini kabul etti fakat askerler Birinci Mustafa’yı çoktan padişah ilân etmişlerdi. Çaresi kalmadığını gören Genç Osman, yeniçeri ocağına sığındı ve hapsedildi.

        OSMANLI’DA BİR İLK

        Birinci Mustafa’nın tarafdarları, eski hükümdar yaşadığı sürece kendi iktidarlarının sağlam olmayacağının farkındaydılar ve bu yüzden Osman’ın ortadan kaldırılmasına karar verdiler. Yedikule’ye hapsedilmiş olan devrik hükümdara utanç verici hareketler yapıldı ve Genç Osman kemendle boğuldu.

        Osmanlı tarihinde bir padişah ilk defa teb’ası tarafından öldürülüyordu ve Genç Osman, halkın kanaatine göre tahtını sağlamlaştırmak için canını aldığı kardeşi Şehzade Mehmed’in bedduasına uğramıştı.

        HATTIN ÜSTADLARI: HAFIZ OSMAN

        Türk hat tarihinde kendine mahsus bir yazı tavrı yaratmış üstadlardandı.

        1642’de İstanbul’da doğdu ve aynı yerde 56 yaşında vefat etti. Köprülüzade Mustafa Paşa’nın yanında yetişen Hafız Osman, ilk nesih ve sülüs dersini Derviş Ali’den aldı, hocasının çok yaşlı olması sebebiyle Suyolcuzade Mustafa Eyyubi Efendi’ye devama başladı ve altı çeşit yazıda üstad kabul edildi.

        Pazar günleri fakirlere, çarşambaları da zenginlere ders verir, devrin hükümdarı İkinci Mustafa’ya da derse giderdi. Eserleriyle ve özellikle de yazdığı Kur’an ve hilyelerle zamanında büyük isim yapmış olan Hafız Osman, Kocamustafapaşa’daki Sünbülî Dergâhı’na defnedildi. Defninden sonra imamın telkin vermeye başladığı sırada cemaatin “Efendi, zahmet etme! Merhum, lâyık olduğu makama çoktan nakledilmiştir” dediği söylenir.

        SARAYLIK İFTARİYELER: PATLICANLI KÖFTE

        MALZEME

        Patlıcan

        Koyun kıyması

        Baharat

        Soğan suyu

        Kaşkaval peyniri

        Nar şerbeti

        Patlıcanlar parmak kalınlığında yuvarlak şekilde kesilir. Bir kaba konan koyun kıymasına ekmek içi, soğan suyu, yumurta sarısı, tuz, karabiber, baharat, kekik ve kaşkaval peyniri rendesi ilâve edilerek iyice yoğrulup ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır ve yuvarlanır. Patlıcanlar ve köfte, kebap şişine bir köfte ve bir patlıcan şeklinde dörderden sekiz adet olacak şekilde geçirilir. Üzerleri yağlanır, orta ateşte kızartılır. Patlıcanlar şişe geçirilirken yuvarlak olan orta kısımlarından delinmesine dikkat edilmelidir. Üzerine tatlı nar şerbeti dökerek de yenebilir.

        AZ BİLİNEN MİNYATÜRLER

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ