Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ramazan Ramazan'ın son günleri için sağlıklı beslenme rehberi
        1

        BESLENMENİZİ ÜÇ BÖLÜMDE ELE ALIN: İlk 20 günde ağır yemekler yeyip, kilo aldıysak, bol bol pide, tatlı tükettiysek bu bize kilo fazlası olarak dönecektir.

        2

        Aldığımız kilolardan endişe edip birdenbire çok az yemeye çalışmak nasıl sakıncalıysa, bütün bir Ramazan ayını zayıflamak amacıyla çok az kalori alarak, sahura kalkmadan, sadece akşam yemeği yiyerek geçirmeye çalışmak da çok büyük bir hatadır.

        3

        Bu dönemle ilgili olarak önerilerimizi 3 grupta toplayabiliriz:

        4

        İLK 20 GÜNDE KİLO ALANLAR: Eğer kontrolsüzce yediyseniz size kilo aldıran yanlışları yapmamanız gerekiyor. Ağır, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden, şerbetli tatlılardan hamur işinden uzak durun.

        5

        Zaten kilo aldım, 10 gün daha yesem ne olur diye düşünmeyim. 10 gün boyunca yediklerinize dikkat ederseniz, kilo vermeseniz bile, Ramazan sonrası için kiloları verebilmek konusunda daha başarılı olabilirsiniz.

        6

        ZAYIFLAMA FIRSATI OLARAK GÖRENLER: Ramazan ayında metabolizma hızı yüzde 40 oranında azalır. Ramazan’da zayıflama diyeti yapmak yerine, kilonuzu koruyarak sağlıklı besin seçimleri yaparak kendinize iyilik etmiş olursunuz.

        7

        Ramazan ayında zayıflamak olmaz. Günlük kalorinin yüzde 60’ını iftarda, yüzde 40’ını sahurda alarak kalori dengesini sağlayabilirsiniz. Yemeklerinizi yavaş yavaş çiğneyerek yemelisiniz.

        8

        Halsizlik yaşıyorsanız 8-10 adet tuzsuz badem veya 2 tam ceviz veya 10 adet fındık yiyebilirsiniz. Çikolatasız yaşayamam diyenlerdenseniz, iki kare bitter çikolata (ikisi 70 kalori) tercih edebilirsiniz.

        9

        Haftada iki kere hafif, sütlü tatlı yiyebilirsiniz. Tatlı olarak kan şekerini fazla yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine, sütlü ya da meyveli hafif tatlılar tercih edilmelidir. Unutmayın! 1 porsiyon baklava 425 kalori, 1 porsiyon güllaç 235 kalori içerir.

        10

        SAĞLIKLI DEVAM EDEN, KİLOSUNU KORUYANLAR: Kilonuzu korumayı başardıysanız, kendinizi halsiz, güçsüz hissetmiyorsanız, bağırsaklarınız iyi çalışıyorsa, beslenme planınızı değiştirmeye gerek yok.

        11

        Orucunuzu 3-5 adet zeytinle, bir kase çorbayla açabilirsiniz. Ardından büyük bir salata, 5-6 yemek kaşığı zeytinyağlı, bir avuç içi kadar balık, tavuk eti veya haftada bir kez kırmızı et yiyebilirsiniz.

        12

        Tam buğday ve çavdar ekmeğinden vazgeçmediğiniz için, arada sırada bir CD büyüklüğünde pide yemenizde sakınca olmaz. Bu arada hurma alımını da dikkat edilmesi gerekiyor. Hurma besin değeri çok yüksek yararlı bir meyve olmasının yanı sıra şeker ve kalori içerir.

        13

        2-3 adeti geçirmemekte yarar vardır. Aç karnına değil de öğünden sonra tercih etmek insülin dengesinin de bozulmasını önler. İftardan sonra yürüyüş yapmak çok faydalıdır. Yarım saatlik yürüyüş hem dolaşımı rahatlatır, hem mideyi.

        14

        İftar ya da sahurda maden sulu ayran tüketilmesi de çok yararlıdır. Harareti kesen bu özel içecek, gün içinde kaybedilen mineral ihtiyacını karşılamak için birebir. Ayrıca maden suyu ile yapılmış ayran, vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu karşılamaya da yardımcı oluyor. (Acıbadem Hayat)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ