Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ramazan Sahur ve İftar Vakitleri imsakiye 2016 | Oruç ne zaman başlıyor?

        Bütün bir yıl hasretle beklenen on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif için artık geri sayım başladı. Peki tüm iller ve Bursa, Ankara, İstanbul için ilk sahura ne zaman kalkılacak? İşte sizler için hazırladığımız tüm illerin 2016 sahur ve iftar vakitleri...

        TÜM İLLER İÇİN SAHUR VE İFTAR VAKİTLERİ-İMSAKİYE 2016

        Sosyal yardımlaşma ve dayanışma duygularının pekiştiği, saygı ve sevgi duygularının yanı sıra kardeşilik mevhumunun da güçlendiği Ramazan ayı bu gece itibariyle başlayacak. Dini ve sosyal hayatımızda önemli bir yere sahip olan Ramazan, aynı zamanda kutsal kitap Kuran-ı Kerim'in de indirildiği bir ay olması nedeniyle manevi değerini daha da arttırmaktadır.

        Ramazan-Şerif ile ilgili Yüce Allah (c.c.) şöyle buyurmuştur:

        “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici,doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanınaçık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği

        aydır...”(Bakara, 2/185)

        Allah Resulü (s.a.v) ise bu ayın önemiyle ilgili olarak:"Bir kimse, inanarak ve sevabını sadece Allah’ta bekleyerek, Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”(2) buyurmuştur.

        İFTAR VAKİTLERİNDE NELER YAPILMALIDIR?

        Tüm yemeğin iftarda alınmasından ziyade, iftardan iki saat sonra ara öğün alınmasını da öneren Diyetisyen Esra Kula, "Çünkü gün boyu yiyemediğimiz meyve, süt, yoğurt gibi kalsiyum, vitamin ve mineral kaynaklarını vücuda sağlamak için en önemli saatler iftardan iki saat sonra koyacağımız ufak bir ara öğünle sağlanabilir. Ara öğünde, meyve, yoğurt ya da kaliteli yağlar içeren fındık, badem gibi yemişler bulunabilir." dedi.

        ORUÇ NEDİR? ORUÇ NEDEN TUTULUR?

        Oruç ayı olan Ramazan ayı, birçok hikmeti ihtiva eder. İdrak etmekle manevi açıdan huzur bulunan ve sevinç duyulan bu ayda sayısız nimetlerin kıymeti hatırlanıyor, geçici lezzet ve duygulardan vazgeçilip Yüce Allah’ın emirbuyurduğu oruç ibadeti ile sonsuza dek sürecek manevî hazlara ulaşmanın sırrına eriliyor.

        Oruç; insanın azim, sebât, kanâat, metânet ve sabır gibi ahlâkî güzelliklere sahip olmasına, aç kalarak nimetlerin kıymetini bilmesine ve bu vesîle ile yoksulların halini düşünüp onlara merhamet ve şefkat hisleriyle yaklaşmasına sebep olur.

        İşte bu özelliği ile Ramazan, nefislerin terbiye edildiği, yoksulların doyurulup gözetildiği, sevap ve mükafatın arttığı; af ve mağfiretin çokça ihsan edildiği bir aydır.

        Tutulan oruçları, kılınan teravih namazları, okunan hatim ve mukabeleleri, iftar ve sahurları, dua, tövbe, zikir ve niyazları ile baştan sona bir feyz, rahmet ve bereket ayıdır.

        Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) oruç tutmanın önemini şu hadisi ile vurgulamıştır: "Oruç, ateşe karşı siperdir. Sizden biriniz oruçlu bulunduğu günde fena söz söylemesin; kavga etmesin. Şayet birisi ona söver veya ona çatıp çekişirse, “Ben oruçluyum.” desin."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ