Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ramazan İstanbul iftar ve sahur vakti | İstanbul imsakiye 2016 Diyanet uyarlı

        Rahmet ve bereket ayı olan Ramazan, müslüman alemi tarafından büyük bir heyecanla karşılandı. İlk buluşmanın düngece yapılansahur ile gerçekleştirildiği ve 06 Haziran'daki iftar ile ilk oruçların açılacağı Ramazan ayı, arefe günü olan 4 Temmuz'da son bulacak. Peki İstanbul'da Ramazan ayı sahur ve iftar saatleri nasıl olacak? İşte sizler için hazırladığımız İstanbul iftar ve sahur vakitlerinin yer aldığı 2016 İstanbul imsakiyesi...

        2016 İSTANBUL İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

        İLK SAHUR HEYECANI EYÜP SULTAN'DA YAŞANDI

        İstanbul'da yaşayan vatandaşlar Ramazan ayının ilk sahuru için Eyüp Sultan'a akın etti. Sofralarını kuran vatandaşlar, ilk sahur heyecanını Eyüp Sultan'da yaşadı.

        Vatandaşlar, Ramazan ayının ilk sahurunda Eyüp Sultan'a akın etti. Ramazan ayının ilk sahurunu yapmak için vatandaşlar Eyüp Sultan'da bir araya geldi. Ramazan ayının ilk sahur heyecanını yaşayan vatandaşlar beraberinde getirdikleri yiyeceklerle sahurlarını yaparken, sabah namazlarını da Eyüp Sultan Camii'nde eda etti.

        Ramazan ayının ilk sahuru için Eyüp Sultan Camii'ni tercih eden bir vatandaş, " Güzel bir ortam var. İlk sahurumuzu Eyüp Sultan Hazretlerinde karşılıyoruz misafirlerimizle birlikte. Ramazanın ilk başlangıcını burada yapalım dedik. Güzel oldu'' ifadelerini kullandı.

        Eyüp Sultan'da sahur yapmak için şehir dışından geldiklerini ifade eden Halil İbrahim Çalış,'' Çok heyecanlıyız. Güzel bir ortam var. Bir değişiklik oldu bizim için. Burada sahur yapmayı düşünen ailelere tavsiye ediyorum. Tüm Türkiye'nin ve İslam âleminin Ramazan ayının hayırlı olmasını diliyorum'' diye konuştu.

        İFTAR VAKTİNDE İLK 15 DAKİKA ÖNEMLİ

        Oruç tutanların özellikle iftar saatlerine yakın zamanlarda dikkatli olmaları gerektiğini anlatan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Uygulama Hastanesi İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı ve Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Sabuncu, uzun açlık ve susuzluk döneminin ardından birden yemeğe yüklenilmemesi gerektiğini söyledi.

        Yemek yendiğinde kan şekerinin birden yükselmesi ve beynin tokluk mesajı göndermesinin 15 dakikalık bir süreç aldığını anımsatan Sabuncu, "O nedenle 15 dakikalık sürede sabretmek gerekiyor. İnsan o an 50 gram da yese 2 kilo da yese beynin algılayabileceği duyum yine aynı. O nedenle mideye fazla yüklenmemek gerekiyor. Ani kan şekerinin yükselmesi ciddi rahatsızlık meydana getirebilir. Biz şunu tavsiye ediyoruz: İftar saatinde bir kase çorba içiniz, çorbanızdan sonra namazınızı kılın. 15 dakika geçtikten sonra ana öğününüzü ondan sonra yiyiniz. Bu şekilde kan şekeriniz beli bir uyum sürecini tamamlar." dedi.

        Oruç tutanların iftarda ağır yemek yememelerini de öneren Sabuncu, kızartma, baharatlı yemekten çok sebze ve baklagiller ağırlıklı yemeklerin tercih edilmesinin kan şekerinin dengeli yükselmesini sağlayacağını aktardı.

        SAHURVAKTİNDESIVI ABARTILMAMALI

        Ramazanda sahurun da önemli olduğunu dile getiren Sabuncu, oruç tutanlarının sahuru atlamamasını tavsiye etti.

        Sabuncu, sözlerini şöyle tamamladı:

        "Sahur vaktinde mutlaka bir şeyler yenmeli. Çünkü gün boyu vücudun enerjisi oluşması acısından çok önemli. Özellikle bazı insanlar 'uykum bölünmesin' diye sahursuz oruç tutmak istiyor. Bu doğru bir olay değil. Mutlaka sahura kalkılmalı ve hafif bir yemek tercih edilmeli örneğin kahvaltı tarzı da olabilir, domates, salatalık, peynir, zeytin tüketilmeli. Sahurda sıvıyı abartmadan almak en doğrusu. Özellikle tansiyon ve kalp hastaları meyan şerbetine dikkat etmeli. Çünkü meyan şerbetindeki niküis denilen madde vücutta suyun tutulmasın sağlıyor. O yüzden kalp ve tansiyon hastaları buna çok dikkat etmeli."

        İLK SAHURDA TÜKETEBİLECEĞİNİZ MENÜ ÖRNEKLERİ

        2 dilim beyaz peynir ve 2 dilim kepek ekmeğine yapılmış yağsız tost,1 bardak süt, 1 adet elma veya 1 adet kivi, Söğüş yeşillik veya 1 haşlama yumurta,1 dilim az yağlı az tuzlu beyaz peynir, 2 adet hurma, 2 dilim tam buğday ekmeği, Söğüş yeşillik, 1 kase yoğurt.

        Sahurdan hemen sonra yatmamak gerekir. En az 45 dakika uyanık kalarak yediklerimizin mide kapağımızı rahatsız etmemesi için oyalanmalıyız.

        ÇEŞİT ÇEŞİT HURMALAR TEZGÂHTA

        Kent esnafları da Ramazan hazırlıklarını tamamladı. Özellikle en çok rağbet gören alışveriş merkezlerinden Mısır Çarşısı’nın esnafı, Ramazanın vazgeçilmezi hurma başta olmak üzere sucuk, pastırma, güllaç, zeytin, ceviz ve kuru kayısı gibi ürünleri tezgâh ve raflarına yerleştirdi.

        Vatandaş Ramazan alışverişine başlarken, çarşıyı ziyaret eden yabancı turistlerin de hurmaya yoğun ilgi gösterdiği görüldü. Ramazan nedeniyle tezgâhlarda hurmanın yaklaşık 10 çeşidi bulunuyor. Ayrıca kuru kayısı, elma ve armut gibi komposto çeşitlerine tezgâhlardaki yerini aldı.

        GÜN İÇİNDE DUŞA GİRİN!

        Oruçlu iken zaten sıvı alımı yapılamayacağı için sıcak ortamlarda bulunmak, terlemeyi artırarak vücutta var olan suyun da kaybedilmesine ve buna bağlı olarak susuzluk hissedilmesine sebep olacaktır. Bunun sonucu olarak kanın akışkanlığı azalıp risk grubunda olanlarda damar tıkanıklığı yaşanabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında kalp ve damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon yakınması olanların oruç tutması sakıncalı olmaktadır. Bunun için aşırı güneşli ve sıcak havalarda sağlıklı kişilerin bile mümkün olduğunca dışarı çıkmaması önerilmektedir. Ancak açık havada çalışmak zorunda kalanlar olacağından. Bu kişilerin açık renkli, bol, pamuklu giysiler giymesi, geniş kenarlı şapka kullanması, baş ve yüzlerini sık sık soğuk suyla yıkaması ve imkanı olanların gün içinde duşa girmesi alabilecekleri birkaç önlem olabilir.

        RAMAZANDA AĞIZ KOKUSU ÇÖZÜLEBİLİR SORUN

        Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer’e göre; ramazan ayında oruçluyken dikkat edilmeyen ağız ve diş bakımının birçok probleme neden olduğu gibi mevcut problemlerin ertelenmesiyle, bayram sonrası hastaların daha da sıkıntılı olarak dişçiye başvurmalarına neden oluyor.

        Ramazan dönemi ve sonrası daha büyük sıkıntılar yaşamamak adına, alınabilecek önlemlerle ağız sağlığını korumak mümkün.

        o Başta sahur olmak üzere çok şekerli gıdalardan kaçınmak

        o Sahur sonrasında ve gün ortasında dişler mutlaka fırçalamak,

        o Gargara yapmak,

        o Diş ipi kullanmak

        Ağız kokusunu engellemenin en basit yolu sık sık diş fırçalamaktır. Ramazan ayında insanları ikilemde bırakan diş fırçalama konusuna değinmek gerekirse; şekerli ve tatlandırıcılı diş macunlarında kaçınmak kaydıyla diş fırçalamak orucu sakatlamaz.

        RAMAZANDA ÖĞLE UYKUSU ÖNERİLİYOR

        Doç. Dr. Hikmet Fırat, “İşe erken başlayanlar, eksik uyku ile güne başlamaları dolayısıyla, gün içinde uykuya meyil; yorgunluk; dikkatsizlik gibi sıkıntıları özellikle oruç tutmaya başladıkları ilk bir hafta içinde gözlemleyeceklerdir. Bu durumda; uykunun başlamasını tetikleyen melatonin hormonunun en fazla salındığı öğle saatlerinde (14:00 civarı) kısa süreli uyku uyunması (şekerleme) önerilmektedir” dedi.

        POLİSTEN İMSAKİYELİUYARI

        Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince halkı dolandırıcılık olaylarına karşı bilinçlendirmek amacıyla il merkezindeki camilerde Cuma namazı çıkışı, üzerinde dolandırıcılara karşı uyarıların yer aldığı imsakiye dağıtıldı.

        Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri kent merkezindeki camilerde üzerinde, "Dikkat dolandırılmayın. Sizleri telefonla arayarak kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtan ve sizden para, altın isteyen şahıslara inanmayın. Sağlık sigortanızın bittiğini söyleyerek sizden para isteyenlere itibar etmeyin. Böyle bir durumda hemen 155 Polis hattını arayın. Ramazan'da ağzınızın tadı kaçmasın" uyarısı bulunan imsakiyeleri Cuma namazı çıkışında vatandaşlara dağıttı. Yaklaşık 10 bin imsakiye dağıtan ekipler, vatandaşları dikkatli olması konusunda uyardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ