Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Rıdvan Dilmen Süper Lig'in ilk yarısını yorumladı - Futbol Haberleri
        1

        Rıdvan Dilmen, Süper Lig'de geride kalan ilk yarıyı Sabah'a değerlendirdi. İşte Rıdvan Dilmen'in verdiği röportaj:

        2

        - Son yılların en heyecanlı ilk yarısını geride bıraktık. İlk 7 belki de 9 sıra için şampiyonluk şansı olabilir. Bu tabloya bakınca ikinci yarı için nasıl bir yarış öngörüyorsunuz?

        3

        Bu heyecanın yaşandığı tek ülke biziz Avrupa'da... Bundesliga, La Liga, Fransa ve İngiltere liglerinin ilk yarılarında ikinci ile birinci arasında uçurum var. İtalya'da biraz daha rekabet yakın. Bizde 5 takım şu an için potada.

        4

        Sert ve heyecanlı bir şekilde sezon sonuna kadar bu mücadelenin devam etmesini bekliyorum. Puan barajının da düşük olacağını düşünüyorum, her puan kaybını da normal karşılıyorum. 'Sakin olan kazanır' diye bir cümle vardır ya; ben çok sakin olunmayacağını da düşünüyorum. Kavgalı gürültülü bir ikinci yarı bizi bekliyor. Ama bu hiçbir zaman temenni değil.

        5

        - Beşiktaş'ta yıldızlar topluluğuna bir de Vida eklendi. Vida'nın getirisi ne olur?

        6

        İyi futbolcu. İyi transfer yaptılar. Zaman zaman kenarda da oynatabilirler. Transfer politikalarını bilmiyorum düşündükleri vardır. İlk yarı itibariyle Pepe-Tosic ikilisi iyiydi. Ama Vida, Pepe'nin yanındaki ikinci oyuncu olacak o kesin.

        7

        - Burak Yılmaz, Çin'den sonra Türkiye'ye müthiş bir geri dönüş yaptı. Trabzonspor'u sırtlayan isimlerin başında geliyor. İstikrarı sürer mi?

        8

        Burak Yılmaz; Çin, Trabzon, Milli Takım hatta G.Saray'da, doymadı atmaya. Benim için en önemli özelliği bu. Bir karakter kattı Trabzonspor'a. Gollerini atmaya da devam ediyor.

        9

        - Fenerbahçe'de Valbuena en etkili isim olmasına rağmen zaman zaman kesik yedi, Ozan Tufan kadroyu unuttu. Teknik direktör Aykut Kocaman'ın büyük sorunları olmaya devam ederler mi ikinci yarıda da?

        10

        Formaları oyuncular alır, teknik direktör vermez. Biz eleştiririz, beğeniriz beğenmeyiz, bu tüm hocalar için geçerlidir. Formayı alacak olan Ozan, Valbuena ve kim yedekse onlardır. Görünen şu, Konyaspor maçında Oğuz Kağan düşünüldüğüne göre Ozan düşünülmüyor.

        11

        Yine gördüğüm kadarıyla Valbuena sezon başı takımın fiziki gücü düşükken çok ön plandaydı. Takımın gücü artınca, 4 forvet oynamaya başlayınca Aykut Kocaman'ın felsefesine aykırı kaldı.

        12

        Girdiği maçlardaki yeteneği ile attığı ve attırdığı gollerle ikinci yarıda problem olmama ihtimali yok. Aykut Kocaman için aslında bu beladır. Tatlı mı dersiniz acı mı dersiniz bilmem. Giuliano'nun da Alex ile kıyaslanması doğru değildir. Farklı karakterde oyuncular.

        13

        Fenerbahçe Giuilano, Dirar, bir de Janssen ve Soldado düşünüldüğünde bir tane de hücumcu oyuncuyla ki saydıklarımın savunması var, dört forvetle oynamaz. Ben Valbuena'nın iyi oyuncu olduğunu ama Yasingiller ile Necipgillerden hatta Negredogillerden olduğunu düşünmüyorum. Bu da temenni değil ama tecrübem, Aykut Hoca ile Valbuena arasında büyük sıkıntı olacak.

        14

        - Kocaman, 'Gidecekler asıl transferimiz olacak' dedi. Bunun açılımı sizce nedir?

        15

        Kimse büyük transferler beklemesin demek bu. Çünkü Fenerbahçe'nin yabancı oyuncu alma şansı yok. Şu anda Eljif kadroya ekleneceğine göre bir oyuncu almak için iki oyuncu göndermek zorunda. İki oyuncu için üç göndermek lazım.

        16

        Her gönderdiği oyuncuya karşı alabilecek. Bu da yetmiyor, kriterler olduğu için hem ucuz olacak hem kiralık olacak hem de iyi futbolcu olacak. Kolay bir durum değil.

        17

        2017 yazında dünya futbolunda düğmeye basıldı. Futbol piyasasına bir şeyler oldu. Fiyatlar aldı başını gitti. Artık bundan sonra 10-20 milyon Euro'ya transfer yapamazsınız. O fiyata alacağınız oyuncu ancak yedek kulübesinde oturacak oyuncu olur. Kulüpler yaz döneminde bu fiyatları rüyalarında bile göremezler.

        18

        O nedenle kulüplerin bence gelecek sezonu şimdiden düşünmesi ve transferi devre arasında bitirmesi gerekir. Ben böyle düşünüyorum. Ama bugüne kadar yaptıkları hatalar nedeniyle de elleri kolları bağlı. (Sadece 4 kulübün borcu 7 milyar TL) Ben açık konuşayım hala korkuyorum açıkçası. Önümüzdeki birkaç yıl içinde birkaç kulüp malum kriterlerden dolayı Avrupa kupalara gidemeyecekler.

        19

        - İlk yarının en iyi 11'ini yapar mısınız desem?

        11 yapmayı sevmiyorum. Eskiden altın, gümüş, bronz karmalar vardı. Ben olaya öyle bakmıyorum. Her oyuncunun ilk yarı boyunca katkısı farklı. Biri hiçbir şey yapmaz ama öyle bir galibiyette başrolü oynar ki, her şeye bedel olabilir.

        20

        - İlk yarının en iyi 3 oyuncusu desem peki?

        Beşiktaş'tan Babel, Başakşehir'den de Joseph Attamah şimdi hemen aklıma gelen isimler oldu.

        21

        - İlk yarının en iyi teknik direktörü?

        Abdullah Avcı ve Şenol Güneş'in Avrupa'da gösterdiği performans.

        22

        - İlk yarının en iyi hakemi?

        Yok... En iyi denecek bir hakem yok.

        23

        - İlk yarının en iyi maçı desem?

        Beşiktaş-Başakşehir. 1-1 bitti ama iki takım da müthiş bir mücadele ortaya koydu. Zaten goller de 89'da geldi. Kerim Frei'a bir dakika geçmeden Tosic karşılık verdi.

        24

        - İlk yarının hayal kırıklığı yaratan takımı sizin adınıza?

        Antalyaspor.

        28

        - İkinci yarı için tek kelimeyle bir temennide bulunsanız?

        Adaletli, sağlıklı bir lig.

        29

        - Süper Lig'in ilk yarısında 9 takım teknik direktör değişimine giderken 18 teknik adamın da yerleri değişti. 17 hafta için bu normal mi?

        30

        Normal değil... Her zaman söylerim eskiden para yoktu, başkan da yoktu. Bir başkan yılda 2-3 kez kongre yaşardı. Şimdi başkanlar en az 10 sene görevde kalıyorlar.

        31

        Yanlış anlaşılmasın, ceplerine ekstradan para girdiği için değil ama medyanın gösterdiği ilgi ve popülerlik hoşlarına gidiyor. En kolay yol oyuncuyu ve antrenörü göndermek. Maalesef Avrupa'da da böyle ama Türkiye bu konuda birinciliği kimseye kaptırmaz.

        32

        - Gençlerbirliği sezona başladığı Ümit Özat'ı gönderdi. Ardından da tekrar göreve getirdiler...

        33

        Demek ki Ümit Özat kötü izlenim bırakmamış. Yoksa birkaç hafta sonra tekrar gel denmezdi. Türkiye'de 9 takım antrenörünü değiştiriyorsa bu teknik adamlardan değil, yöneticilerden kaynaklanıyor.

        34

        Yönetmelik "Bir teknik direktör bir sezonda 2 takım çalıştırabilir" diyor ama bu sınırlama kulüplere de getirilmeli...

        35

        Bir kulüp sezon boyu iki hocayla çalışabilmeli. Ama eminim ki böyle bir yasak gelse kulüpler o hocayı doktor statüsünde gösterir, yine de değişimi yaparlar.

        36

        - Galatasaray kendisini gönderirken Igor Tudor, '16 haftanın 14'ünde liderdim' serzenişinde bulundu. Tudor hataları nedeniyle mi yoksa Terim baskısıyla mı gitti?

        37

        Türk futbolunda son yıllara bakıldığında değişmeyen tek isim Fatih Terim... Bu Galatasaray için de Milli Takım için de böyle... Fatih Terim sandalyede oturuyor hep yanındaki isimler değişiyor.

        38

        Terim, 6 ay önce kurulan ve puan olarak başarılı bir ilk yarı geçiren Tudor'dan aldı görevi. 'Tudor yeterli miydi Galatasaray için?' Bence değildi. Terim kararı doğru mu derseniz evet o da kesin doğru.

        39

        Dursun Bey, yazın Terim'in TFF'den ayrıldığı dönemlerde Lucescu'ya gitmişti. Fatih hoca boşta olmasına rağmen o seçeneği değerlendirmemişti. Ama şimdi kendisi için mecbur kaldı.

        40

        Mecburen olsa da kulübü için doğru karar verdi. Gerçek bu. Terim'le Galatasaray'ın şampiyonluk şansı biraz daha artar. Ama altını çizelim diğer takımlara göre artar demiyorum, kendi bünyesinde artar.

        41

        Terim ismi 1.5-2 ay gündemde olmasına rağmen sessizce yapılan bir operasyon oldu. Galatasaray için hayırlı olsun.

        42

        - Beşiktaş'ı iki sene üst üste şampiyon yapan, Şampiyonlar Ligi'nde tarih yazan Şenol Güneş'e, Sivas yenilgisi sonrası yapılan istifa çağrılarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Güneş'in ilk yarıdaki artıları ve hataları nelerdi?

        43

        Güneş'e yapılan istifa çağrısı için iyi demek tek kelimeyle nankörlüktür... Sosyal medyadaki bu istifa çığırtkanlığı yapanların da çakma hesaplar olduğunu düşünüyorum. Hiçbir sağlıklı Beşiktaşlı, hiçbir Beşiktaş sevdalısı böyle bir nankörlüğün içinde olmaz.

        44

        Rakip takım taraftarları böyle bir manipülasyona imza atmış olabilir. Güneş'in Şampiyonlar Ligi'ndeki büyük başarısının dışında zor oyunculardan kurulu bir kadrosu var. Yaş ortalaması oynayan 11'in 30 civarında hatta 30 yaş altı 1-2 tane oyuncu var.

        45

        Bu kadar zor oyuncuları yönetmek kolay değil. İki yıl üst üste iyi oynayarak şampiyon oldu. Belki bu başarılar nedeniyle biraz doyum olmuş olabilir. Bir de transferlerde Pepe'nin yüzde 100 veriminin dışında Medel ve Negredo yeni toparladı. Lens de kıpırdamaya başladı.

        46

        İkinci yarının lideri veya ikincisi olacağını düşünüyorum. İkinci yarı en çok onlar puan toplar ama şampiyonluğa yeter mi bilmem. Güneş'ten konuşuyorken Habertürk'e verdiği son röportajında "Federasyon beni kullandı, ben de kendimi kullandırdım" sözlerine takıldım.

        47

        Bence 5 aydır söylemek istediği şeydi bu... Ancak bu sözlerini aynı günün akşam saatlerinde yalanlaması da bana tuhaf geldi. Mutlaka düzeltmesinin bir sebebi vardır!

        48

        - Aykut Kocaman "Gereğini yaparım" açıklaması ile ilk yarıya damga vuran ve en çok tartışılan hocalardan biriydi. Aynı fikstür ikinci yarıda da Kocaman'ı bekliyor. Bu süreç Kocaman'ı nasıl etkiler?

        49

        "Gereğini yapacağım" cümlesinden çok bence "Suni" kelimesi damga vurdu ilk yarıya. Osmanlı maçı sonrası "Gereğini yapacağım" dedi ve iki gün ortalarda yoktu ancak başkan, Ali Yıldırım ve yönetim kurulu Kocaman gibi fevri davranmadılar.

        50

        O hafta lige verilen ara da avantaj oldu. Yeni bir dönem başladı. F.Bahçe gelişime açık. Kocaman'ın bir futbol tarzı var ona adapte olmak kolay değil. Sürecin başlarıydı. Sürecin başlarını iyi oynamadılar ama sanki 'Sakarbahçe'ydi...

        51

        Bireysel çok gol yediler. O aradan sonra hem takım gelişti hem de iyi sonuçlar gelince taraftar da tribüne geldi. Aykut hoca da tercihlerini değiştirdi. Omurgayı yeniden elden geçirdi.

        52

        Kameni'den Volkan'a geçildi. Oynamayan Skrtel'e dönüldü. Üçlü orta sahadan ikiliye geçti, Topal geldi. Sağ çizgiden forvet arkasına Giuliano geldi. Hoca tercihlerini değiştirince; takım, oyun, Aykut hoca ve sonuçlar da gelişti.

        53

        - Ersun Yanal'lı ve Rıza Çalımbay'lı Trabzonspor arasındaki en büyük fark neydi? Yanal'ı fikstür mü yaktı? Kalsa Çalımbay'ın elde ettiği seriyi yaşayabilir miydi?

        54

        Ersun Yanal büyük başarıları olan bir teknik adam ama ikinci Trabzon serüveninde bir konsantrasyon sorunu vardı. Kan değişikliği de gerekiyordu. Hem bu ülke futbolunu iyi tanıyan hem de konsantrasyonu üst düzeydeki Rıza Çalımbay iyi tercihti.

        55

        İyi kadrosu olan Trabzon'a bir şok ve atom (*) gerekiyordu o da Rıza hoca oldu. (*Rıza Çalımbay, futbolculuk döneminde Atom Karınca olarak anılıyordu)

        56

        - Abdullah Avcı standartların üzerinde bir hoca olduğunu son senelerde ortaya koyduğu performansla gösterdi. Avcı geçen sene kaçan şampiyonluğa bu yıl ulaşabilir mi?

        57

        Abdullah Avcı maalesef ülkemizde hak ettiği değeri göremeyen bir hoca... (Bu durum benim için geçerli değil) Ne olacak baskı altında değil, seyirci ve medya baskısı yok edebiyatı yapmak kolay ama tersini düşündüğümüzde her maç 40 bine oynayan bir Başakşehir olsa benim bir numaralı lider adayım olur.

        58

        Allah uzun ömür versin 2017 yılına çocuklarıyla lider bir takımın teknik direktörü olarak girmişti. 2018'e de çocuklarıyla lider olarak girdi. Lider olarak girdiği takım da arkasında lobisi olan kulüp değil.

        59

        Tabii ki Göksel Gümüşdağ'ın yönettiği yıllardır istikrarın sağlandığı hem tesisleşme hem de yönetim anlamında örnek kulüp olması Avcı'nın avantajı. Avcı bana göre hiçbir yerli ve yabancı hocanın gösteremeyeceği başarıyı gösterdi.

        60

        Kulübünde başarılıyken milli takıma geldiğinde tecrübenin sadece teknik bilgi olmadığını şimdi anlamıştır. Şu anda şampiyon olur olmaz bilmem ama Başakşehir'i iki yıl Şampiyonlar Ligi ön elemesine soktuysa, iki yıldır ilk yarıyı lider bitirdiyse başarısı inkar edilemez. Allah yolunu açık etsin.

        61

        - Şenol Güneş'in yardımcısıyken kendi kanatlarıyla uçmak isteyen Tamer Tuna, Süper Lig'in yeni ekibi Göztepe'de kimsenin beklemediği bir başarıya imza attı. Tuna'nın performansı için neler söylersiniz?

        62

        Öncelikle bakıyorum kulübede klas bir adam oturuyor... Giyimiyle kuşamıyla, saçıyla başıyla... Diyeceksiniz ki manken aramıyoruz teknik direktör arıyoruz. Tabaleya bakınca da bu ligin yeni takımı ve yeni bir kadroya sahip olmalarına rağmen kafamızdaki soru işaretlerini fazlasıyla attı.

        63

        Büyük bir camiadır Göztepe... Taraftarı ve kültürüyle. Göztepe için de Tamer Tuna kolay bir karar değildi. Hem oyunculuk yıllarında hem de Şenol Hoca'yla çalışmanın verdiği özgüvenle önümüzdeki yıllar için "Ben geliyorum" diyen bir ilk yarı geçirdi.

        64

        - Sezona Ertuğrul Sağlam ile başlayan Yeni Malatyaspor, Erol Bulut ile çıkışa geçti. Bulut'tan böyle bir performans bekliyor muydunuz?

        65

        Erol Bulut'a yeni hayatında başarılar dilerim. En büyük şansı oyunculuğunda önemli antrenörlerle çalışması. Tıpkı Tamer Tuna gibi. Ama Abdullah Avcı'nın yanında yetişti. Onun antrenman metodları onun analistleri otomatik olarak ona da yansıdı. Teknik direktörlüğün yaşı yok. Daha üzerine koyarak gidecektir.

        66

        Espri olarak kabul edin bunu. Abdullah Avcı, Galatasaray maçında Tudor'u gitmeye hazırladı. Erol Bulut tamamladı. Aslında Erol Bulut'un teknik direktörlüğünde de 2-0'dan 2-2'ye gelen Fatih hoca'nın antrenörlüğünde maç var. Bunlar tesadüf ve espriler. Fatih Terim zaten G.Saray'a yakındı.

        67

        -Kayserispor'da teknik direktör Marius Sumudica, Süper Lig'in öne çıkan isimlerinden. İkinci yarıda bu başarıyı sürdürebilir mi?

        68

        Sumudica'nın teknik direktörlüğünü beğeniyorum. Ama davranışları beni rahatsız ediyor. Fenerbahçe maçından sonra Valbuena ile ilgili açıklaması var. Beşiktaş maçında Şenol hoca ve hakemlerle olan diyalogları, kazandıkları Alanya maçındaki problemli tavırları hoş değil.

        69

        Ama ilk yarı için başarısını gölgelemez. Burada bir de parantez açmak isterim. Biz Süper Lig'i değerlendiriyoruz ama alt liglerde İsmail Kartal'ın Ankaragücü'ndeki mucizevi çıkışını göz ardı etmememiz gerek. TFF 1'inci Lig'de ilk yarıyı lider tamamladılar. Yeniden Süper Lig'e geri dönebilirler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ