Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Robotlar hangi meslekleri elimizden alacak? - Teknoloji Haberleri
        1

        Hakemler

        Bizim gibi hakemlerle yatıp hakemlerle kalkan futbol kültürleri için kaçınılmaz son. Halihazırda gol çizgisi teknolojisi gibi yapay zekanın dahil olmaya başladığı futbolda bir sonraki adım merak konusu. Ancak hakemlik müessesesinin eninde sonunda robotlara devredileceği de bir gerçek.

        2

        Aşçılar

        En iyi ustalardan en iyi tarifleri en iyi şekilde öğrenmiş bir robot düşünün ve bu robottan milyonlarca üretildiğini... Endüstriyel mutfakların geleceğinde aşçıların robot olması kaçınılmaz.

        3

        Çağrı merkezi çalışanları

        İddialara göre 2024'te çağrı merkezi çalışanlarının %90'ından fazlası robotlar, daha doğru bir tabirle yapay zeka olacak.

        4

        Doktorlar ve cerrahlar

        Hastalıkları bir doktordan daha hızlı teşhis eden, cerrahi müdahaleleri kusursuza yakın yapabilen robotlar çok da uzakta değil. Tıp alanı, robotların müdahil olacağı alanlardan biri olarak gösteriliyor.

        5

        Kuaförler

        Belki sohbetinden çok memnun kalmayacağız ama saç kesiminin başarılı olacağını tahmin etmek güç değil. Kafa yapımıza göre olası saç stillerini listeleyecek olan robotlar, hangi saç stilinin bizde nasıl duracağını da önceden gösterebilecek.

        6

        Dedektifler

        Uzak bir gelecek için de olsa onların da mesleği tehlikede. C-3PO ya da R2D2 gibi bir formla fazla dikkat çekecekleri için bir Blade Runner gibi görünecekleri zamana kadar beklemek gerekiyor. Tabii bu, işin fantezi tarafı. Dedektiflik mesleği, Nesnelerin İnterneti gibi kavramlar hayatımıza dahil oldukça, yapay zekaya sahip robotların oturduğu yerden, çeşitli kamera ve internete bağlı cihazlara ulaşarak yapacaklar bir iş halini alacak.

        7

        Güvenlik birimleri

        Gelecekte robotlar, insanların güvenliğinden de sorumlu olacak. Civardaki insanları bir metal dedektörü gibi tarayacak olan robotlar, tehlike potansiyelini önceden tahmin ederek ve kendi aralarında anbean iletişim kurarak, olası olayların önüne geçecek.

        8

        Avukatlar

        IBM firmasının iflas hukuku alanında çalışması için bir yapay zeka olan "AI Ross"u işe almasıyla, gözler hukuk alanına ve avukatlık mesleğine çevirildi. Konusunda tüm bilgiye sahip avukat robotlar, müvekkillerini yaşanmış örnekler ışığında savunarak, bu alanda da insana ihtiyaç duyulmamasını sağlayabilir.

        9

        Fabrika işçileri

        Halihazırda robotlar fabrikalardaki otomasyonda kullanılıyor. Hatta "karanlık fabrikalar" kavramını ortaya çıkaran insansız üretim zincirleri, günümüzde mevcut. Robotlar fabrika işlerini şimdiden devraldı bile. Sadece yeterince yaygın değiller. Robot teknolojilerinin, işletmeler için daha ulaşılabilir maddi seviyelere gelmesiyle birlikte dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarda aktif olarak robotlar çalışacak.

        10

        Kasiyerler

        Kasiyer robotların hayatımıza girmesiyle, sıra bekleme ve hatalı para üstü vb. sorunlar tarihe karışacak. İşlemler hızlanırken kusursuzlaşmaya başlayacak...

        11

        Şoförler

        Sürücüsüz otomobillerin sesleri gün geçtikçe yükseliyor. İnsanlar kendilerine sürücüsüz bir otomobil almadan önce bu teknoloji toplu taşımalarda kullanılacak ve bu şekilde insanların güvenini kazanacak. Taksiler, otobüsler ve servis araçları, 2024'ten itibaren yavaş yavaş robotların kontrolüne geçmiş olacak.

        12

        İnşaat meslekleri

        Duvarcı, sıvacı, betoncu, inşaat işçisi ve daha pek çok inşaat temelli meslek de robotların portföyüne katılacak.

        13

        Uçak pilotları

        Şu an için, insanları gökyüzünde bir yapay zekanın insafına bırakmak ürkütücü gelse de, pilotlar için de kaçınılmaz son robotlarla yer değiştirmek olacak.

        14

        Sekreterler ve yönetici asistanları

        Yöneticileri asiste eden kişiler de, robotlarla yer değiştirecek olan çalışanlar arasında gösteriliyor.

        15

        Muhasebeciler

        Muhasebe işleri de kısa bir süre içerisinde yapay zekaya ve robotlara devredilecek işler arasında yer alıyor. Hangi verginin yaklaştığı, mail'inize ya da telefonunuza otomatik mesaj olarak gelirken, yaptığınız ticari işlemler neticesinde robot muhasebeciniz anbean hesaplarınızı güncelleyecek.

        16

        Çiftçiler

        Tarım alanında da robotların varlığı giderek artacak. Bitkileri sürekli analiz eden robotlar, muhtemel problemleri tarla sahipleriyle paylaşacak.

        17

        Yazılımcılar

        Robotların yazılım dillerini öğrenmesiyle birlikte yazılımcıların işlerini de yapay zeka kendi kendine yapacak. Bu süreçte hem yeni yazılım dilleri oluşturulacak hem de çok hızlı ve isteğe bağlı anbean değiştirilebilecek yazılım sonuçları ortaya çıkacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ