Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Rusya'da başkanlık seçimleri başladı, gözler Putin'in üzerinde!

        Eski Rus ajan Skripal'in sinir gazına maruz kalmasıyla beraber tüm dünya devletlerinin tepkisiyle karşılaşan Rusya, yeni yaptırımlarla karşılaşırken, Putin de yeni nükleer silahlarını açıklayarak yine tepkilerle karşılaşırken, kendi halkına da güvenaşılamayı başardı.

        Yaklaşık 109 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Rusya'da 08.00'da açılan sandıklar 20.00'da kapanacak.Seçimlerde, devlet başkanı Vladimir Putin'in altı yıllık görev süresinin sona ermesinin ardından göreve gelecek isim belirlenecek, ancak Putin'in seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

        PUTİN'İN RAKİPLERİ

        Sekiz adayın katıldığı başkanlık yarışlarında, bağımsız aday Vladimir Putin yer alırken. Adaylardan biri ise, Rusya'da sunuculuk yaptığı eğlenceli TV programlarıyla tanınan Kseniya Sobchak.Kseniya Sobchak'ın babası Anatoly Sobchak, 1990'lar St Petersburg Belediye Başkanı olarak görev yapıyordu. Vladimir Putin ise Sobchak'ın yardımcısı konumundaydı. 2000 yılında hayatını kaybeden Sobchak'ın, Putin'in birçok politik konuda akıl danıştığı isimlerden biri olduğu biliniyor.

        REKLAM

        Putin'in ardından seçimlerde en çokoyu alması beklenen Komünist Parti'nin adayı Grudinin, sanayileşme ve tarım ağırlıklı yeni politikaların geliştirilmesi gerektiğini ve Sovyetler dönemine benzer köy ve taşra unsurlarının kalkındırılmasına yönelik hamleler vadediyor. Milliyetçi çizgideki söylemleri ileözellikle göçmen karşıtı politikalarıyla ve devletin daha da güçlü bir yapıya kavuşması gerektiğine yönelik vaatleriyle bilinen Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovskiy, Rusya Halk Birliği partisinin adayı olan ve milliyetçi çizgisiyle bilinen, geleneksel değerleri savunan, özellikle yaşlılara hitap eden bir aday olarak ön plana çıkan Sergey Baburin, Komünist Parti'den ayrılan bir grubun kurduğu Rusya'nın Komünistleri isimli partinin adayı olan ve geleneksel bir komünist olarak tanımlanabilecek Maksim Suraykin, ekonomi ve ticaret politikaları ile öne çıkan Büyüme Partisi'nin adayı Boris Titov ve liberal Yabloko Partisi'nin adayı Grigoriy Yavlinskiy.

        REKLAM

        Rusya Merkezi Seçim Komisyonu,Putin’in en önemli rakiplerinden birisi olarak gösterilen, Rus muhalif aktivist ve "Yolsuzlukla Mücadele Fonu" kurucusu Aleksey Navalnıy’ın ise yolsuzluk suçlamaları ve 2014’te mahkum edilmesi nedeniyle seçimlerde başkanlığa aday olamayacağını açıklamıştı.

        Rusların, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yanaoykullanacağı yedinci başkanlık seçimini, Rusya Devlet Başkanı VladimirPutin'in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

        Rusya'da milyonlarca insan, seçimlerdeoyunu kullanmaya hazırlanırken, Rusya'da yapılan son kamuoyu araştırmalarına göre,Putin'in seçimlerdeoyların yüzde 65 ila 70'ini kazanması beklenirken, Grudinin'in yüzde 7, Jirinovskiy'nin yüzde 5,5, Yavlinsky ve Sobçak'ın yüzde 1'er, Titov, Baburin and Suraikin'in ise yüzde 0,3 oranındaoyalabilecekleri tahmin ediliyor.

        Gerek devlet gerekse de özel şirketler, çalışanlarına SMS ve e-mail yoluyla seçimlerdeoykullanmaları veoykullandıktan sonra yöneticilerini bilgilendirmelerine yönelik talimatlar verirken, halkın seçimlere katılımını arttırmak için de sandık kurulan yerlerde ücretsiz yiyecek dağıtılması ve çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi planlanıyor.

        REKLAM

        İki kez art arda başkan seçilmesinin ardından, Rusya Anayasası'nın iki dönemden daha fazla başkanlık yapılmasına müsaade etmemesi nedeniyle 2008-2012 yıllarında başbakanlık görevini üstlenenPutin, 2012’de yapılan seçimlerdeoyların yüzde 63,6'sını alarak tekrar başkan seçildi.

        Rusya'da güçlenen milliyetçi duyguların insanlarıPutin'e yakınlaştırdığı belirtilirken, ekonomik ve sosyal yapının da bozulması yönetimin uzun vadede başını ağrıtacağıdüşünülüyor.

        TÜRKİYE'DEKİ RUS VATANDAŞLAR DA SANDIK BAŞINDA

        İstanbul'da yaşayan Rus vatandaşları, ülkelerindeki devlet başkanlığı seçimi için oy kullanmaya başladı.

        Kentte yaşayan Rus vatandaşlarının oy kullanabilmesi için İstiklal Caddesi'ndeki Rusya Başkonsolosluğu'nda tek sandık kuruldu.

        Arama noktasından geçerek başkonsolosluğa giren Rus vatandaşları, kurulan panelin içine geçerek oylarını kullanıyor.

        Başkonsolosluk yetkilileri, Rus vatandaşların seçime yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.

        GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ÇOK YOĞUN

        Sabah 8'de başlayan ve akşam 8'e kadar sürecek olan oylama için yüksek güvenlik önlemleri alındı. Krasnador bölgesinde 10 bine yakın polis ekibi görev yaparken, 7 bin 500 kadar Rus Kazakları güvenlik timleri görev aldı. Görev yapan kolluk kuvvetleri halkın oy kullanmaya başladığı saate kadar oylarını kullandı. Çok sayıda seçim merkezlerinde kokuya duyarlı köpekler ve bomba tespit cihazlarıyla aramalar yapıldı. Özellikle Ukrayna'ya yakın olmasından dolayı güvenliğin yüksek tutulduğu Krasnador bölgesinde, Soçi, Rostov ve Krasnador havaalanlarında da güvenliğin en üst seviyede tutulduğu öğrenildi.

        GÖZLEMCİLER SEÇİMLERİ TAKİP EDİYOR

        Yapılan duyuruya göre 500'den fazla AGİT üyesinin seçimleri izlediği duyuruldu. Türkiye'nin Novorrosiski Konsolosluğu da seçimleri yakından takip ediyor. Soçi'de gerçekleşen seçimlerde de halkın ilgisi oldukça yoğun oldu. Soçi Adler'de bulunan Abhazya sınırında güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutulurken, seçimlerde bir aksaklık yaşanmaması için Soçi'de de seçim izleme merkezi kuruldu.

        PUTİN'DEN OLAĞANDIŞI SEÇİM KAMPANYASI

        Televizyon kanallarındaki tartışma programlarına katılmayı tercih etmeyen Putin, hazırlanan filmlerle milyonlarca seyircinin önüne tek başına çıkmayı tercih etti. Filmlerde Putin’in özel hayatına, önce Sovyet, ardından da Rus istihbaratında uzun yıllar boyunca çalıştıktan sonra siyaset merdivenlerini tırmanışına ışık tutuluyor.

        Çalışmanın geniş kitlelere ve özellikle de gençlere hitap etmesini hedef alan filmin yapımcısı Andrea Kondrashov, amacına ulaştı. Filmin önceki gün yayınlanan ikinci kısmı, sadece 24 saat içinde 6 milyon izlenme oranına ulaştı.

        Putin, St. Petersburg Belediye Başkanı Anatoly Sobchak'a asistanlık yapma görevini kaybettikten sonraki dönemle ilgili, "O dönemde başka bir iş fırsatı yoktu. Açık yüreklilikle söyleyebilirim ki taksi şoförü olarak çalışmayı bile düşündüm. Bu bir şaka değil, son derece ciddiyim. Önümde başka çıkış yolu yoktu." açıklamalarında bulundu.

        Putin iş ararken Moskova'da başkanlık işleri idaresinde yasal konular alanında çalışmak üzere bir iş teklifi aldığını ve kendisinin yasal işler ve avukatlıkta yüksek lisans diplomasına sahip olduğunu söyleyerek "Elbette bu işi kabul ederek Moskova'ya taşındım" ifadelerini kullandı.

        1990'lı yıllarda St. Petersburg şehrindeki çalışmalarında Putin'in hayatının anlatan arkadaşı Sergei Roldugin'in söylediklerine ilişkin de yorumda bulunan Putin, "Fazla abartılı ama durum genel olarak zordu. Yazlık evime gidiyordum ve yanımda silah taşıyordum. Bu doğru. O zaman durum öyleydi. Tanrı tedbirli olanı korur" dedi.

        Dedesi Spiridon Putin'in Sovyet Devleti'nin kurucusu Vladimir Lenin'in evinde aşçı olarak çalıştığını, daha sonra Sovyet Lider Joseph Stalin'in evine taşındığınıda ifade etti.

        RUSYA SEÇİMLERİNDE 1 ÖLÜ

        Rusya'da başkanlık seçimlerinde oy kullanmak için sandığa giden bir vatandaş hayatını kaybetti.

        Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'ninUfaşehrinde başkanlık seçimleri için sandık başına giden bir vatandaş, seçim merkezinde hayatını kaybetti. Olayı doğrulayan Başkurdistan Sağlık Bakanlığı sözcüsü, hayatını kaybeden vatandaşın ölüm sebebinin araştırıldığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ