Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Kanserde erken tanı hayat kurtarıyor, meme kanseri, meme kanseri farkındalık ayı, kendi kendine meme muayenesi, mem kanseri erken tanı yöntemleri, meme kanseri belirtileri

        Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Akif Karaarslan, kanser hastalıklarında erken tanının çok önemli olduğunu, meme kanserinde erken tanı sayesinde yüzde 100'lük başarı elde etmenin mümkün olabildiğini söyledi.

        Halk Sağlığı Müdürü Dr. Karaarslan, yaptığı açıklamada, Ekim ayının Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" olarak belirlendiğini ve bu yönde önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Dr. Karaarslan, "Dünyada kadınların karşısına çıkan kanserlerin başında meme kanseri bulunuyor. Bizler bu kanserle savaşabilmek için, meme kanseri hakkında bilinçlenmek ve çevremizi de bilinçlendirmek için bu hastalık hakkında doğru bilgilere sahip olmalıyız. Ekim ayı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" olarak belirlenmiştir.

        Meme kanseri belirtilerini fark etmeye başladığınızda, kanserin ileri bir evrede ve yayılmış olma ihtimali yüksek. Bu yüzden erken tanı yöntemleri çok önemli. Erken teşhis edildiğinde tedavide yüzde 100'lük bir başarı mümkündür. Meme kanserinde erken teşhis için kendi kendine meme muayenesinin önemi çok büyüktür. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Kendi kendine yapılacak meme muayenesinin zamanları ise menopoz öncesi dönemde adet bittikten sonraki 5-7. günlerde ve menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde yapılmalıdır." dedi.

        Dr Karaarslan, meme kanserinin belirtilerini şöyle sıraladı:

        "Memede ele kitle gelmesi en sık rastlanan belirtidir.

        Memeden akıntı gelmesi (bulanık ya da kanlı),

        Meme başında veya meme derisi üzerinde çekilme,

        Memede büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması,

        Meme başında iyileşmeyen yara, ülser diğer belirtilerdir"

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ