Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Yüksek tansiyondan 23 milyon insan ölecek, Yüksek Tansiyon, Tansiyon Hastalığı

        Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği'nin (TİHUD) düzenlediği 16. Ulusal İç Hastalıkları Kongresinde, İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Güler'in yaptığı konuşmada, halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyondaki risk faktörleri ve tedavi metotları hakkında bilgi verdi.

        Kalp damar hastalıklarının dünyada ve Türkiye'de en sık görülen ölüm nedeni olduğunun altını çizen Güler, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 2005 yılında hipertansiyon ve onun neden olduğu kalp ve beyin hastalığına bağlı 17,5 milyon ölüm görülmüştür. Yapılan tüm çalışmalara ve bulunan yeni ilaçlara rağmen 2020 yılında bu rakamın 23,4 milyona çıkması beklenmektedir" diye konuştu.

        Güler, yüksek tansiyonun özellikle kalp damar hastalıkları açısından önemli bir risk faktörü olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "İyi tedavi edilmezse kalp krizi, inme ve kalp yetmezliği gibi ölümcül tablolara yol açar. Birçok ölümcül hastalık vardır ama sık değildir. Hipertansiyon bunların aksine çok sık görülen bir hastalıktır. Ülkemizde yaklaşık olarak her 3 kişiden birinde hipertansiyon vardır.

        Tüm çabalarımıza rağmen ülkemizde tedavideki başarı şansı yüzde 54'tür, yani yüzde 46 oranında hasta tedavi olamamakta ve kardiyovasküler ölümcül risklere maruz kalmaktadırlar."

        Güler, tedavide başarısızlığın en önemli nedeninin hastaların hipertansiyonu çok ciddiye almamasından kaynaklandığına dikkati çekti.

        Kalp damar hastalıkları açısından risk faktörlerinin hekim ve hasta dayanışmasıyla kolayca tedavi edilebildiğini anlatan Güler, "Yapılan çalışmalar göstermiştir ki tansiyon ve kolesterolde yüzde 10'luk düşme, inme ve kalpten ölüm riskini yüzde 45 oranında azaltır" dedi.

        Güler, tansiyon hastalarının mutlaka yaşam tarzını değiştirmesi gerektiğini vurgulayarak, kilo kontrolünün sağlanması, tuz tüketiminin azaltılması, düzenli egzersiz yapılması, alkol kullanımının sonlandırılmasının yanı sıra sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyle de kan basıncı değerlerinin düşeceğini anlattı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ