Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Virüs tehlikesi!, MERS Virüsü nedir?, mers virüsü nasıl bulaşır, mers virüsünden nasıl korunabiliriz

        Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, Ortadoğu ülkelerinde daha sık görülen ve ölümlere neden olan MERS virüsüne karşı Türkiye'den gidecek hacı adaylarının dikkatli olması gerektiğini belirtti.

        Suudi Arabistan'da, Ağır Akut Solunum Yolu Yetersizliği Sendromu (SARS) hastalığının türevi olduğu düşünülen Corona Virüsü MERS (MERS-CoV) enfeksiyonu ile yaklaşık 90 hastanın 45'i hayatını keybetti. MERS için Türkiye'de henüz bir vaka görülmediğini, fakat hacı adayları için tehlike oluşturduğunu açıklayan Prof. Dr. Usluer, çok sayıda insanın burada bir arada bulunması nedeniyle olumsuz koşullar meydana geldiğini ifade etti.

        Usluer, ''Suudi Arabistan'da salgın olması bizim için çok önemli çünkü Hac mevsimi var. Bizim bu konuda duyarlı olmamız gerekiyor. Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı bu konuda duyurular yapıyor. Hac yapacak çok sayıda insan bir arada olduğu için olumsuz koşullar var. Bu durumda virüsün yayılmasını kolaylaştırıyor'' dedi.

        Aşısı ve özel tedavisi bulunmayan virüse karşı destek tedaviler uygulandığını ve MERS'e karşı 65 yaş üstü yetişkinlerin, 5 yaş altı çocukların, yüksek risk grubu olarak nitelendirilen Kronik Akciğer Hastalığı (KOAH) Kronik kalp hastaları, böbrek hastaları, şeker hastaları, düzenli alkol kullanan kişiler ve sigara bağımlıları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullananlar, diyalize giren kişiler, organ transplantasyonu olarak bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, radyoterapi alan kişilerin daha dikkatli davranmasını ve bu kişilerde daha ağır seyrederek ölümlere neden olabileceğini açıkladı.

        MERS NASIL BULAŞIR?

        ''Kapalı bir alanda bir virüsün havada asılı kalarak bulaştırma olasılığı artmaktadır. MERS virüsü enfeksiyonu nedeniyle Hacca gidişlerin engellenmeyeceği, Suudi Arabistan sağlık yetkilileri tarafından açıklandı. Ancak gerekli koruyucu önlemlerin alınması önem taşıyor. Hacdan gelen kişilerde 14 gün içinde yüksek ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, yaygın kas ağırları görülürse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmekte.

        Grip salgınında olduğu gibi el yıkamaya dikkat edilmeli, su ve sabun yoksa alkol bazlı el dezenfektanları kullanılmalı. Hastanelerde enfekte olan yüzeylerin temizliğinin yapılması da önem taşıyor.''

        Türkiye'yi "MERS" krizi sardı

        İstanbul'da Eyüp Devlet Hastanesi Acil Servisi, ''MERS'' virüsü şüphesi taşıyan bir hasta nedeniyle karantinaya alındı. Hac dönüşü 73 yaşındaki bir kadın yüksek ateş ve mide bulantısı şikayetleriyle Eyüp Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne geldi.

        Hastanın Suudi Arabistan'da "MERS'' virüsü kapmış olabileceği şüphesi üzerine hastanenin acil servisi hasta ve yakınlarına kapatılarak karantina altına alındı. Karantina nedeniyle hastane personeline maske dağıtıldı. Kadın hastanın tetkikleri sürerken, gelen yeni hastalar başka hastanelere yönlendirildi.

        "MERS virüsü" şüphesi ile karantinaya alınan F.A., adlı yaşlı kadın, özel ambulans ile Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

        ANTALYA'DA 'KARANTİNA'

        Antalya'da da önceki gece hacdan dönen 79 yaşındaki Gülizar Ö., havalimanında yüksek ateş nedeniyle fenalaştı. Gülizar Ö., MERS virüsü taşıdığı şüphesiyle Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanenin acil servisi, virüsün bulaşma ihtimali nedeniyle hasta yakınlarına kapatıldı.

        Yaşlı kadın, acil serviste yapılan müdahalenin ardından, diğer hastaların bulunmadığı intaniye servisindeki izolasyon odasına alındı. Hastadan alınan kan örnekleri ise Ankara'daki Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderildi. İlk muayene sonuçlarına göre, hastanın MERS virüsü taşıma ihtimalinin düşük olduğunu açıklayan Antalya Sağlık Müdürlüğü, test sonuçlarının çıkmasının ardından konuyla ilgili açıklama yapılacağını duyurdu.

        ÖZEL AMBULANSLA SEVK EDİLDİ

        Adana'nın Ceyhan ilçesinde ise yine önceki gün hacdan dönen 60 yaşındaki Osman T., yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayetiyle çocukları tarafından Ceyhan Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Acil Servis'te yapılan tetkikler sonucunda Osman T.'nin MERS virüsüne yakalanmış olabileceği şüphesine varıldı. Hastanede alarm verildi, hastanın muayene edildiği bölümler dezenfekte edildi. Üzeri kapalı sedye ve özel ambulansla özel kıyafetli sağlık görevlilerince Adana Numune Hastanesi'ne götürülen Osman T.'nin kan tahlili sonucu MERS virüsüne yakalanıp yakalanmadığı belirlenecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ