Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuğun ‘dikkati’ni toplamanın yolları , Çocuk Sağlığı, Çocuklarda Dikkat Eksikliği, Dikkat Dağınıklığı

        HT GAZETE / Damla ÇELİKTABAN

        Çocuğum dikkatsiz, aslında doğrusunu bildiği şeyleri bile yapamıyor, çabuk sıkılıyor; çok zeki ama bunu kullanmıyor… Aileler çocuklarının her daim azimli ve başarılı olmasını ister, lakin girişte saydığım cümleleri özellikle çocuğu okul çağındaki ailelerden sık sık duyuyoruz. Aslında çocuklarda dikkatsizlik ve dikkat eksikliği olarak adlandırılan şeyler birbirinden farklılar. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Mehveş Ayşe Nisanoğlu’na çocuklarda dikkatsizliğin ne olduğunu ve nasıl önlenebileceğini sordum… Nisanoğlu’na göre eğer çocuk dikkat etmezse, öğrenme, ayrıntıları görme, çeldiricilere takılma, sosyal ilişkilerini yürütme, tehlikelere karşı korunma gibi beceri gerektiren birçok konuda yetersiz kalabilir.

        DIKKAT EKSIKLIĞI BAŞKA BIR ŞEY

        Ancak ‘dikkatsizlik’ ile ‘dikkat eksikliği’ni birbirine karıştırmamak çok önemli! “Dikkat eksikliği” bir sendromdur ve süreç içerisinde kişinin sosyal ve bilişsel faaliyetlerine olumsuz etki eder. Bu nedenle eğitsel veya medikal tedavi gerektirir. Dikkatsizlik ise kişinin anlık duygu durumuna veya fiziksel ihtiyaçlarına göre ortaya çıkabilen bir tutumdur. Bu konuda kesin tanıyı psikiyatri uzmanı koyabilir. Çocuğunuza uzman görüşü olmadan, “çabuk sıkılıyor” diye “dikkat eksikliği” etiketinin verilmesine izin vermeyin. Çocuğunuzu daha dikkatli olması için teşvik edebilirsiniz. Ancak çocuğumuza içerik olarak yeteri kadar açık olmayan bir mesaj verirsek; daha dikkatli olmasına yardımcı olamadığımız gibi, endişe ve güvensizlik duymasına yol açabiliriz.

        ÖZGÜVENI KIRMAYIN

        Kendine ve yaptığı şeye karşı olumsuz duygular hisseden bir çocuk ise; ne kadar mecbur olsa da ne kadar istese de ‘dikkatli’ olamaz. Hayatımızın her alanında olduğu gibi, dikkat konusunda da olumlu duygu ve mesajlar daha motive edici ve yapıcıdır. Çocuğumuza “dikkatsizsin” demek yerine; “Sorunun senden ne istediğini tam anladığından emin olunca doğru cevaplayabilirsin” şeklindeki somut ve yönlendirici ifadeler daha yardımcı olurlar.

        ZAMANI KULLANMAK

        Dikkatli olmak için; bir etkinliği sürdürme ve tamamlama becerisi kadar etkinlik için harcanan zamanın da niteliği önemli. Eğer yarım saatte bitebilecek bir işi bir buçuk saatte bitiriyorsak, dikkatimizi kullanamamışız demektir. Çocuğunuz ödev yaparken onu süre kullanarak çalışma konusunda yönlendirebilirsiniz. Süre konusunda karar vermek, çocuğunuza ait bir sorumluluk olabilir. Çocuğunuzu, “Matematik soruları için ne kadar süreye ihtiyacın var? 30 dakika mı yoksa 20 dakika mı senin için daha uygun” diyerek, zaman kullanımı ile çocuğunuzun odaklanma becerisini destekleyebilirsiniz.

        ÖRNEK OLUN

        Dikkat gelişimi için bir diğer önemli nokta bizim ebeveynlerin çocuğa doğru örnek olması! Çocuklarımıza çok küçük yaştan itibaren, başladıkları işi tamamlamada, yani sebat etme konusunda doğru model olmalıyız. Bu sayede yaptığı işe odaklanmayı ve beraberinde işini sürdürme konusunda azmetmeyi öğrenir. Sizin yarım bıraktığınız kitabınız, tamamlanmamış hobi etkinlikleriniz, tamiri bitmemiş eşyanız yaşantınızda ne kadar çok yer alırsa; çocuğunuz da etkinliklere yeteri kadar zaman ayırma ve odaklanma becerisi konusunda o kadar eksik model görmüş olur.

        Mehveş Ayşe Nisanoğlu çocuğunuzda dikkat eksikliği varsa, dikkat etmeniz gereken detayları sıraladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ