Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Ebolaya karşı serum yolda, Ebol Nedir?, Ebola Şüphesi, Ebola Hastalığı, Ebola Serumu, Ebola Aşısı

        İsviçre'nin Cenevre kentinde krizi konuşmak için “acil durum komitesi”ni toplayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, martta Batı Afrika’da salgın başladığından beri 4 bin 550’yi aşkın can alan ebolayla mücadele için iyileşen hastaların kanı kullanılarak serum geliştirildi. Örgütten yapılan açıklamada, serumun birkaç hafta içinde en çok ölümün -2 bin 484 kişikayda geçtiği Liberya’ya gönderileceği belirtildi. Ancak, ne kadar serum gönderileceği ifade edilmedi. DSÖ adına açıklama yapan Dr. Marie Paule Kieny, ilaçlar ve Ocak 2015’te aşıların hazır olması için ise çalışmaların hızlandırıldığını kaydetti. İyileşen hastanın kanının kullanılması geçmişte, Batılı ülkelerdeki birkaç vakada denendi. Bilim adamları, “Hastalığı yenenin kanı virüse karşı antikor geliştirmiş oluyor” dedi.

        NORVEÇLİ DOKTOR İYİLEŞTİ

        Sınır Tanımayan Doktorlar bünyesinde Batı Afrika ülkesi Sierra Leone’de çalışırken virüsü kapan Norveçli doktor hastalığı yendi. Silje Lehne Michalsen (30) ülkesinin başkenti Oslo’da, tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilirken düzenlediği basın toplantısında, “Batı Afrika’ya gidip çalışmaya kaldığım yerden devam etmek istiyorum” diye konuştu.

        15 DAKİKADA TESPİT EDEN TEST

        Fransız bilim adamları, ebola virüsünü 15 dakika içinde tespit edebilen bir test geliştirdi. Fransız Alternatif Enerji ve Atom Enerjisi Kurumu (CEA) bünyesinde çalışan bilim adamlarının geliştirdiği yeni test, laboratuvar dışında, kapsamlı araç ve materyale gerek olmadan, hastalık şüphesi olan kişiden alınan kan veya idrar örneğinde virüsün bulunup bulunmadığına ilişkin yanıtı 15 dakika içinde veriyor. Hamilelik testine benzeyen pratik testin kısa bir süre sonra piyasaya sürüleceği belirtildi. Mevcut testler 2 saatten fazla sürede sonuç veriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ