Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Uykusuzluk erkeğin ömrünü kısaltıyor, uyku problemi, uykusuzluk, kaliteli uyku için ne yapmak gerekiyor, daha rahat bir uyku için neler yapmak gerekir, Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız, uykusuzluk nelere yol açar

        Uykusuzluk, toplumda yaygın görülen bir sorun. Araştırmalar, her iki kişiden birinin hayatının belli bir döneminde, % 50'lere varan oranda uykusuzluk sorunu yaşadığını gösteriyor. Bu oranın % 20'sini kronik uykusuzluğun oluşturduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız, uykusuzluğun erkeklerde, kadınlara oranla daha az görüldüğünü belirtti.

        Uykusuzluk sorununun kadınlarda yaşam süresini kısaltmadığını dile getiren Yıldız, "Ancak 14 yılı aşkın bir sürede günde 6 saatten az uyuyan erkeklerde yaşam süresinin azaldığı, ölüm oranının arttığı gözleniyor" dedi.

        Uykusuzluğun beyinde bazı sorunlara yol açtığını belirten Prof. Yıldız, "Uyku sırasında beyin, vücut, savunma sistemi, tüm organ ve hormon salınımları, yaşamsal fonksiyonlar yeniden düzenleniyor. Bu fonksiyonların yeterli gelişebilmesi için, uyku süresinin günde 7-8 saat olması gerekiyor. Uykusuzluk sadece beyin hücrelerine zarar vermiyor. Uykusuzluğa yol açan durumlar ciddi sorunlara sebep oluyor. Uyku apne sendromu ile birlikte, kalp ritim bozuklukları, hipertansiyon, diyabet, iskemik kalp-beyin hastalıklarına yatkınlık, obezite, reflü gibi sorunlar daha sık görülüyor" dedi.

        Prof. Dr. Nebil Yıldız, sağlıklı yaşamda önemli rol oynayan kaliteli bir uyku için yapılması gerekenleri de sıraladı. İşte o öneriler:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ