Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Herkese benden makarna!, makarnanın faydaları, makarnanın besin değeri, makarna türleri, makarna tarifi

        Diyetisyen Güneş AKSÜS / HT GAZETE

        Sizi ne mutlu eder? Hangi yemeği yiyince rahatlarsınız? Bu soruyu gelen danışanlarıma sordum, hatta sosyal medyada bununla ilgili anketler yaptık. İlk sırada çikolata ve dondurma geliyorken, ikinci sırada makarna geliyordu. Çikolata mı? Makarna mı? deseniz makarnayı seçerim doğrusu.

        Hamur işine düşkünlüğüm çocukluğumdan beri var. Anneannemin kendi elleriyle açtığı eriştenin tadını hiç unutamam. 25 Ekim Dünya Makarna Günü olduğu için makarnanın faydalarını hatırlayalım istedim:

        Makarna bir dost gibi, her zaman evde, her an yanında.

        Acıktığında kolayca pişer, uğraştırmaz, yormaz.

        İstediğin her şey ile yakışır, ister sarmısaklı yoğurtla, ister ketçapla, istersen ton balığıyla, istersen peynirle... Buzdolabınızda ne var ise hepsiyle ayrı bir tat.

        Yemek yapmayı bilen bilmeyen herkes makarna pişirir, pişirebilir.

        Çocukların en sevdiğidir.

        Kadınların kriz halinde istediği, erkeklerin seve seve yediğidir.

        Bizim gibi buğday ülkesinde buğday ile yapılan en güzel ürünlerden biridir.

        PEKİ YA BESİN DEĞERİ?

        Makarnanın 100 gramı pişmemiş hali 370 kalori. Pişmiş halinin 100 gramını sorarsanız yani 4-5 yemek kaşığı 150 kalori civarındadır. Makarna bize enerji sağlayan karbonhidrat kaynağımız ve aynı zamanda kas kitlesini koruyan, büyümeyi, gelişmeyi destekleyen protein kaynağımızdır. B vitamini yönünden zengindir. B vitamini sinirlerin, saç, tırnak, karaciğer sağlığının korunmasında, beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasında rol oynar. Depresyona karşı koruyucudur.

        MUTLULUK İÇİN TAHIL GRUBU ŞART

        Tahılların ve B vitaminlerinin zihnimize ve beyin fonksiyonlarına iyi geldiğini biliyoruz. Makarna yedikten sonra mutluluk hissedenlerin de farkındayız. Peki neden zayıflama diyetlerinde makarna kullanılmaz. Bence özellikle olmalı. Çünkü zayıflama dönemi, yediğimizi içtiğimizi kontrol altına aldığımız, hamur işi gibi, tatlı gibi bizi mutlu eden yiyecekleri de kalori dengesi kurabilmek için hayatımızdan çıkardığımız bir dönem. Halbuki, yıllardır uygulanan bu yöntemler bizi kalıcı olarak zayıflatmıyor. Çünkü mutsuz oluyoruz. Bu mutsuzluk büyüyor veya bir sebeple tetikleniyor ve biz tekrar başa dönüyoruz. İşte tam da bu sebepten sevdiğimiz yiyecekleri ve hele makarna gibi vitamin yönünden zengin, besleyici yemekleri hayatımızdan çıkarmak çok büyük bir yanlış.

        Zayıflama diyetlerinde, tam buğday unuyla yapılmış makarnayı tercih edebilirisniz. Beyaz makarnanın glisemik indeksi biraz yüksek olduğu için acıktırabilir, iştahınızı açabilir, ensülin salınımını artırabilir. Tam buğday unuyla yapılan makarna seçer ve yanına lif eklerseniz, hatta üzerine kıymalı, etli, balıklı vb. bir sosla protein kalitesini artırırsanız zayıflamayı destekleyecek bir yemek haline dönüşür. Bu şekilde diyet yapmak daha keyifli. Yeme keyfinizi bozmadan, hayatın tadını kaçırmadan zayıflamayı öğrenin. Hep söylediğim gibi.

        KİLO ALMAMAK İÇİN PÜF NOKTASI

        Makarnanın glisemik yükünü azaltırsanız size kilo aldırmaz, azaltmak için, yanına veya üstüne et, kıyma, ton balığı, peynir veya yoğurt ilave edin. Ayrıca yanında büyük bir roka salatası yiyin. Haşlanmış közlenmiş sebzeler de eklenebilir. Örneğin ızgara kabak veya közlenmiş patlıcan gibi...

        Güneş’in tavsiyesi

        En sevdiğim fesleğen soslu makarna. Bugün öğle yemeğinde ekmek yerine bu makarnadan yiyebilirsiniz.

        MALZEMELER

        200 gram tam buğday unundan makarna

        2 domates

        2 yemek kaşığı zeytinyağı

        2 yemek kaşığı salça

        1-2 diş sarmısak

        Biraz taze biraz da kuru fesleğen

        YAPILIŞI

        Makarna çok az suda haşlayın. Makaranın suyunu asla dökmeyin çünkü bahsettiğimiz vitaminler işte o suda. Suyunu çektirerek pişirin. Az pişmiş makarnanın glisemik indeksi düşüktür. Domatesi rendeleyin, sarmısakları da iyice ezin. Makarnanın suyu fazla gelirse, sosa sudan ilave edin. Domates, ezilmiş sarmısak, zeytinyağı ve salçayı karıştırıp bir tavada pişirin. Sonra makarnanın üzerine dökün, fesleğenleri de ilave edin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ