Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Kısırlık Gebelik şansı tiroit bozukluklarında azalıyor!

        Tiroit bezinin normal bir şekilde çalışması üreme sağlığı açısından çok önemlidir. Zira tiroitbezi az ya da çok çalıştığında üremeyle ilgili hormonlar da etkilenir. Tiroit rahatsızlıkları, halk arasında genel olarak “Guatr” adıyla bilinir.

        6 ay ya da 1 yıl süreyle gebe kalmaya çalışmış ve sonuç alamamışsanız, başka bir tıbbi tedaviye başlamadan önce tiroit hormonlarınızı kontrol ettirmek için hekiminize başvurun.

        Kısırlığın nedeni tiroit hastalığınız ise, tedavi edildiğinde gebe kalabilirsiniz. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Oya Gökmen ve Op. Dr. Kenan Sofuoğlu,”Tiroit Bozuklukları’nın Gebelik”e etkisi konusunda önemli bilgiler paylaştı.

        TİROİT BEZİ 2 ŞEKİLDE SORUN YARATABİLİYOR

        1) Tiroit bezinin AZ çalışması (Hipotiroidi)

        2) Tiroit bezinin ÇOK çalışması (Hipertiroidi)

        TİROİT HORMONLARI KADIN DOĞURGANLIĞINI NASIL ETKİLİYOR?

        Tiroit bezi az ya da çok çalıştığında, kadınlarda en sık görülen adet düzensizliği şunlardır: Az adet görme, sık aralıklarla adet görme, seyrek aralıklarla adet görme.

        Tiroit hastalığı çocuk doğurma yaşında olan kadınlarda sık görülen bir endokrin bozukluğu olduğu için, gebe kalmada sorun yaşayanların atacağı ilk adım, özellikle ailede tiroit hastalığı öyküsü varsa, tiroit bezinin kontrol edilmesi olmalıdır.

        TİROİT BEZİNİN ÇOK ÇALIŞMASI (HİPERTİOİDİ)

        Hipertiroit, kadınlarda, erkeklere oranla 10 kat daha fazla olup, bazı kadınların hem gebe kalamamasına, hem de gebe kalsalar bile tekrarlayan düşükler yapmasına yol açabilir. Tiroit beziniz aşırı düzeyde tiroit hormonu üretiyor ve kan dolaşımına salıyorsa; sağlıksız bir biçimde kilo kaybediyorsanız, bu durum da gebe kalma şansınızı azaltabilir.

        KADINLARDA ÇOK ÇALIŞAN TİROİDİN (HİPERTİROİT) BAŞLICA BELİRTİLERİ

        -Kilo kaybı

        -Kalp hızında artış

        -Sıcağa aşırı hassasiyet

        -Adet düzensizliği

        -Hiç adet görmeme

        Kısırlığın nedeni hipertirodi ise, tiroit hormonlarının üretimini sağlayan TSH düzeyini istenen değere çekecek doğru bir tedaviyle bu sorununun üstesinden gelinebilir.

        TİROİT BEZİNİN AZ ÇALIŞMASI (HİPOTİROİDİ)

        Ailenizde tiroit hastalığı ya da başka bir bağışıklık sistemi hastalığı öyküsü varsa, sizde de hipotiroidi olabilir.

        KADINLARDA AZ ÇALIŞAN TİROİDİN (HİPOTİROİT) BAŞLICA BELİRTİLERİ

        -Halsizlik

        - Kilo artışı

        - Soğuğa aşırı hassasiyet

        - Adet düzensizliği

        Hipotiroidiniz varsa, adet dönemleriniz uzun aralıklarla ve kısa süreli olabilir. Kimi zaman yumurtlama bozukluklarına bağlı hiç adet görülmeyebilir ya da adet düzensizliği yaşayabilirsiniz. Adet düzensizlikleri, tiroitfonksiyonları normal olan kadınlara kıyasla, hipotiroidisi olan kadınlarda yaklaşık 3 kat daha fazla görülür.Tiroit bezinin az çalışması, süt hormonu olan prolaktin düzeylerini artırabilir ve yumurtlamayı baskılayabilir. Hipotiroidi, yumurtalıklarda kist oluşumuna yol açarak gebe kalmayı engelleyen Polikistik Over Hastalığı riskini de artırır.

        Özet olarak, adet düzensizliği olan, çocuk sahibi olmakta güçlük çeken, düşük öyküsü olan kadınlarda, gebelik öncesi tiroit araştırması mutlaka yapılmalıdır. Gebelik süresince vücuttaki hormonların normal çalışması çok önemlidir.Tiroit hastalıklarının tedavisindeki ana prensip, tiroit hormonlarının doğuma kadar olan süreçte normal değerlerde olmasının sağlanmasıdır. Kadın doğum uzmanları, bu hastaları dahiliye uzmanları ile birlikte değerlendirip, tedavilerini sürdürürler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ