Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminize dikkat, Gribal Hastalıklar, Saonbahar Hastalıkları, Gribal Efeksiyonlar

        İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karagöz, öncelikle bağışıklık sistemini güçlendiren sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni uygulanmasını önerdi.

        Dr. Hatice Karagöz, mevsim geçişi dönemlerinde öncelikle vitamin, mineral ve anti-oksidanlardan zengin beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Karagöz, şöyle dedi:

        "Vitaminler içinde en çok tercih edilmesi gerekenler; A, C ve E vitaminleridir. A vitamini en çok havuç ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken, C vitamini limon, portakal, greyfurt, kırmızı biber ve maydanozda bulunur.

        "Vitaminler içinde en çok tercih edilmesi gerekenler; A, C ve E vitaminleridir. A vitamini en çok havuç ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken, C vitamini limon, portakal, greyfurt, kırmızı biber ve maydanozda bulunur.

        E vitamini ise, en çok soya yağında vardır. Herhangi bir sebeple bu vitaminleri ağızdan alamayan kişilere yapay vitamin tabletleri de önerilebilir. Ayrıca magnezyum açısından zengin badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin ve çinko içeren süt, balık, yumurta gibi gıdaların da tüketilmesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra yaz aylarında olduğu gibi havalar soğuduğunda da su tüketimine dikkat edilmeli ve ciddi bir kalp ya da böbrek hastalığı yoksa günde mutlaka 2 litre su içilmelidir. İlaveten sıvı ihtiyacı için bitki çayları da son derece faydalıdır. Güneş ışınlarının azaldığı sonbahar aylarında yüksek miktarda kalsiyum içeren süt ürünleri almak kemik ve diş sağlığı için oldukça önem taşır. Ancak kalsiyumun vücutta kullanılabilmesi için D vitamini gereklidir.

        D vitamininin karşılanabilmesi için de günlük en az 20 dakika güneşte kalmak gerekmektedir. Grip aşısı uygulaması son yıllarda tartışmalı olmakla birlikte eylül-ekim aylarında grip mevsimi başlamadan çocuklar, yaşlılar, diyabet hastaları, kronik böbrek ve akciğer hastalığı olanlar ve sigara kullananlara her yıl grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Pek çok mikrop hava yolu ve el teması sonucu bulaştığından sık sık el yıkamak oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca okullar, ofisler, toplu taşıma araçları ve huzurevleri gibi kapalı alanların havalandırmasının iyi yapılması, enfeksiyonların yayılmasını azaltacaktır."

        Dr. Karagöz, sigara ve alkol kullanımının da vücut direncini bozarak akciğer enfeksiyonları başta olmak üzere pek çok enfeksiyona zemin hazırladığını vurgularken, "Düzenli uyku ve egzersiz de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek açısından oldukça önemlidir. Herhangi bir enfeksiyon ile karşılaşıldığında bilinçsiz antibiyotik kullanılmamalı ve hemen konunun uzmanı bir hekime başvurulmalıdır" diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ