Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi Beliniz ağrıyorsa dikkat!, Bel Fıtığı, Bel Ağrısı Nedenleri, Bel Fıtığı Belirtileri, Kronik Bel Ağrısı

        Günlük hayatta yapılan bilinçsiz hareketler, masa başında yanlış oturuşlar, bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler bel sağlığını tehdit ediyor. Günümüzde yetişkinlerin yüzde 80'i, bel ağrısı çekiyor. Bel ağrısından şikayet eden hastaların bir bölümünde de bel fıtığı gelişiyor.

        Bel ve bacak ağrılarının önemli bir nedeni olan bel fıtığının ilerleyen yaşla birlikte artış gösterdiğini dile getiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Suat Boyacı, fizik tedavi, ilaç tedavisi, istirahat gibi tedavilerin uygulanmasına rağmen hastanın iyileşmediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanabildiğini belirtti. Dr. Boyacı, şunları ifade etti: "Hastada ilerleyici nörolojik bulgular görülmesi örneğin ayağında düşüklük olması, ürolojik problemler ve ağrılarının tedaviye rağmen düzelmemesi gibi durumlarda da cerrahi tedavi gerekebiliyor. Ancak açık ameliyatlar sonrasında özellikle iyileşme süresinin uzun olması hastaları tedirgin ediyor. Son yıllarda kullanılmaya başlayan endoskopik yani kapalı yöntemle yapılan bel fıtığı ameliyatları da bu noktada tercih ediliyor. Endoskopik bel fıtığı ameliyatları iyileşme süresini kısaltıyor."

        Son yıllarda 'minimal invaziv' yöntemler olarak adlandırılan bir takım cerrahi yöntemlerin pek çok tıp dalında kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Boyacı, şöyle devam etti: "Endoskopik girişimler de bu yöntemlerden biri. Temel özelliği, normal dokulara zarar vermeden gerekli cerrahi işlemin yapılabilmesi. Hastada 1 -2 santimlik bir cilt kesisi yapılıyor. Endoskop bu kesiden fıtıklaşmış bölgeye sokuluyor. Endoskop içinde girilen bölgeyi aydınlatan bir ışık kaynağı, görüntüyü kaydeden bir kamera ve içinden aletlerin geçmesini sağlayan bir kanal bulunuyor. Cerrah endoskobun içindeki kamera aracılığıyla ekrandan omuriliği, sinirleri ve fıtıklaşmış diski görerek fıtıklaşmış diski özel aletlerle çıkarıyor. Diskin tümü bozulmamışsa sadece fıtıklaşmış ve bozulmuş bölüm çıkartılıyor. Böylece kalan diskin fonksiyonlarının devam etmesi sağlanıyor. Endoskopik yöntemler beyin cerrahisinde de pek çok ameliyatta kullanılmaya başlandı. Bu ameliyatlardan bir tanesinin de bel fıtığı ameliyatları. Halk arasında kapalı bel fıtığı ameliyatları olarak bilinen endoskopik disk cerrahisi ameliyatı her yaş grubuna uygulanıyor."

        Dr. Boyacı, özellikle yaşlılık, diyabet ya da hipertansiyon gibi başka sorunları olan hastalarda ameliyat sonrası iyileşme süresinin çok kısa olmasının önemli olduğunu belirtti. Boyacı, şunları ekledi: "Endoskopik cerrahide girişime bağlı ek anatomik hasara yol açmaksızın fıtıklaşmış disk parçası alındığından hastaların hastanede kalma ve işe dönüş süreleri kısalıyor. Operasyon sonrasında kan kaybı, enfeksiyon ve ameliyat sahasında oluşabilecek kan birikimi gibi riskler de önlenebiliyor."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ