Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Temizlik malzemeleri sizi öldürebilir!, Temizlik Malzemelerinin Zararları, Zararlı Ürünler

        Bayanların evlerde en çok hijyen ve beyazlatıcı amacıyla çamaşır suyu içerikli temizlik malzemeleri kullandığını belirten Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayperen Kunduracıoğlu "Hijyen takıntısı olan bazı bayanlar, temizlik deterjanlarını karıştırmayı seviyorlar. Bu tür deterjanların karıştırılmaması gerektiği kullanım talimatlarında yazıyor. Bayanlarımızın birçoğu maalesef bu uyarıları dikkate almıyor" dedi.

        ÇAMAŞIR SUYU VE TUZ RUHUNU KARIŞTIRIYORLAR

        Talimatlara uyulması halinde evlerdeki kimyasal maddelerin gerçekten hijyen sağladığını belirten Kunduracıoğlu "Bayanlar çamaşır suyu ile tuz ruhunu karıştırdığında birden buhar şeklinde gaz ortaya çıkıyor. Genelde bayanlarımız bunları banyo gibi kapalı ortamlarda yaptıkları için havalandırması da eksik oluyor ve yoğun gaz çıkışına maruz kalıyorlar. Bayanlar o ortamı hemen terk etseler bile hafif belirtiler olabiliyor" diye konuştu.

        Zehirli gazın uzun süre solunması halinde daha önce hiç astım olmayan insanların kalıcı astım hastalığına da yakalanabileceğini hatırlatan Dr. Ayperen Kunduracıoğlu "Hatta ileri ki dönemlerde solunum yetmezliği ile sürekli oksijen kullanımı gerektirecek daha kronik solunum hastalıklarına neden olabiliyor. En kötüsü ölüme de neden olabiliyor. Zehirli gaza maruz kalanlarda ise ilk önce burunda hafif kaşıntı, gözlerde yanma, hafif gıcık tarzı öksürük, sonrasında daha önce hiç olmayan bir hırıltı, göğsünde yanma hissi, çabuk yorulma gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bunların hepsi önemli ve Acil Servis’e başvurmayı gerektiren belirtilerdir" şeklinde bilgiler verdi.

        YOĞURT YA DA KUSTURMA FAYDA ETMEZ

        Manavgat İlçesi’nde temizlik yaptığı sırada zehirlenerek yaşamını yitiren Meryem Kasap’ı hatırlatan Dr. Ayperen Kunduracıoğlu "Biz solumun yolu ile zehirlenmeden bahsediyoruz. Burada kesinlikle hiçbir şekilde yoğurt ya da kusturma fayda etmez. Hatta zararı bile olabilir. Zehirli gaza maruz kalan kişilere ilk yapılması gereken, bulundukları ortamdan uzaklaştırmak, temiz havaya çıkarmak. Hızlı şekilde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ