Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Hamilelikte toksinlerden uzak durun, Hamilelikte Sağlık, Gebelikte Sağlık, Hamilelikte Beslenme

        Damla ÇELİKTABAN / HT MAGAZİN

        Hamilelikte annenin yediği, içtiği, hissettiği, sürdüğü her şey bebeği etkiliyor… Organları yeni oluşmakta olan bebeğinizi toksinlerden korumak için yapabileceğiniz çok basit önlemler var:

        HER ŞEYİN DOĞALINI TERCİH EDİN

        Makyaj da dahil olmak üzere kullandığınız kişisel bakım ürünlerinin sayısını azaltmaya çalışın, diş macunu, deodorant gibi ürünlerin doğal versiyonlarını kullanmaya çalışın. Tamamen organik ürünler bütçenizi aşıyorsa eğer, yalancı safran ya da hindistancevizi gibi organik besin yağlarını deneyin.

        KİŞİSEL BAKIM ÜRÜNLERININ ETİKETLERİNİ DİKKATLİCE OKUYUN

        Ürün etiketlerinde içerikte kullanılan birçok malzeme listelenir; ancak mevzuata ilişkin boşluklar bazılarının atlanabilmesini sağlar. İçgüdülerinize güvenin. Ürünün etiketi şüphenizi uyandırıyorsa eğer, başka birini tercih edin.

        KOKUSUZ ÜRÜNLERİ TERCIH EDIN

        Her ürünün içeriğinde bulunan yapay kokuların yapısında ne olduğunu kimse tam olarak bilmiyor. Bilinen tek şey yapılarında üreme, motor becerileri ve davranışsal gelişim sorunlarıyla ilişkilendirilen ftalat maddesini bulundurmaları. Hamileyken bu maddeyle olan teması en aza indirgemek akıllıca olur.

        SPA GÜNLERİNE, PEDİKÜRE VE SAÇ BOYAMAYA ELVEDA DEYİN

        Birçok vücut ve saç tedavisi toksik ürünler aracılığıyla yapılmaktadır. Dolayısıyla oje, aseton, kimyasal içerikli yüz maskeleri, saç boyaları ve hatta doğrudan kuaför salonlarından uzak durmak birçok zararlı toksine maruz kalmanızı engelleyecektir.

        GÜVENLİ GÜNEŞ KREMLERİ KULLANIN

        Sağlıklı ve güzel olmak adına güneşten korunmak gerekir. Ancak kullanılan en yaygın yöntem olan güneş kremleri, yapılarında birçok kimyevi madde bulunduruyor. Daha güvenli bir şekilde güneşten korunmak için bu ürünleri kullanmak yerine öğlen saatlerinde dışarıya çıkmaktan kaçınmak, gölge altında durmak ve şapka takmak çok daha zararsızdır.

        AZ İŞLENMİŞ GIDALAR TÜKETİN

        İşlenmemiş tahıllar, meyveler, sebzeler, süt ürünleri, şifalı bitkiler ve baharatlar tüketmeye çalışın. Buzdolabını bu gıdalarla doldurmak, birçok işlenmiş paket yiyeceklerde bulunan kimyasallardan korunmanın basit ve son derece etkili bir yoludur.

        MÜMKÜN OLDUĞUNCA ORGANİK BESİNLERİ TERCİH EDİN

        Organik gıdalarla beslenmek, vücuda giren pestisit miktarını azaltmak demektir. Hamilelik boyunca tamamen organik beslenme imkânınız yoksa eğer, en azından ette, süt ürünlerinde, meyve ve sebzelerde organik tercih etmeye çalışın.

        YEMEĞİNIZİ KENDİNİZ PİŞİRİN

        Dışarıda yediğinizde ya da işlenmiş paket gıdalar tükettiğinizde yediklerinizin içeriği konusunda asla emin olamazsınız. Yemeğinizi, evde taze malzemeler kullanarak hazırlamak tabağınızdakiler üzerinde maksimum kontrol sağlamanıza olanak tanır. Bu yöntem güvenli ve sağlıklı bir beslenmenin en garanti yoludur.

        BESİN ZİNCİRİNİN ALT TABAKALARINDAN BESLENİN

        Meyve ve sebzeler, kalıcı organik kirleticiler olarak bilinen zehirli kimyasallardan en az içeren besin türleridirler. Özellikle besin zincirinin üst tabakalarında bulunan hayvanlardan elde edilen yağlı gıdalarda – et, süt, deniz ürünleri – bu kimyasallardan bir miktar bulunur. Dolayısıyla bu besinler arasında iyi bir denge kurarak beslenmeye çalışın.

        SÖZ KONUSU PLASTIK OLDUĞUNDA DİKKAT EDİN

        Plastik kullanışlıdır. Ancak yapısınayiyeceklere de geçebilecek zehirli bileşenler bulundurabilir – özellikle de yiyecek ya da plastik sıcak olduğunda. Hamilelik boyunca plastik kullanımında temkinli olunmalı.

        KONSERVEDEN UZAK DURUN

        Birçok konservenin iç kısmı, bisfenol-a adındaki endokrin engelleyici maddeden içeren koruyucu bir tabakayla kaplanır. Bu madde konservenin içerisindeki yiyeceğe kolaylıkla geçebilir–özellikle de yiyecek asidik ise.

        MUTFAKTA PASLANMAZ ÇELİK VE DÖKME DEMIR TAVALAR KULLANIN

        Çok yakın zamana dek birçok yapışmaz mutfak gereci, kanser, kalp hastalıkları, kısırlık ve hamilelik komplikasyonları ile ilişkilendirilen bir kimyasal madde içeriyordu. İnsanlar bu maddeye çizilmiş tavalar yoluyla kolaylıkla maruz kaldılar. Şu anda yapışmaz mutfak gereçlerinde farklı bir madde kullanılmaya başlandı; ancak bunun güvenilirliği de tam olarak ölçülmüş değil. Dolayısıyla mutfakta dökme demir ve paslanmaz çelik kullanmak çok daha güvenli bir yol.

        DENIZ ÜRÜNLERINE DİKKAT EDİN

        Deniz ürünleri tüketmek metil cıva maddesine maruz kalmanın en bilinen yoludur. Ancak ne olursa olsun balık, sağlıklı bir hamilelik için gereken omega3 yağ asitlerinden bolca içerir. Deniz ürünlerini kararında tüketin ve kirlenme seviyesi düşük olacağı için daha küçük balıkları tercih edin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ