Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Dövmelerin silinmesi dermatolog gözetiminde yapılmalı, Dövme Sildirmek, Dövmeleri Lazerle Sildirmek

        Dermatoloji uzmanı Dr. Zehra Doust, lazerle dövme sildirmenin medikal bir işlem olduğunu belirterek, kesinlikle dermatolog hekim gözetiminde yapılmasını önerdi.

        Araştırmalara göre, Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kişi vücudunun çeşitli yerlerine dövme yaptırmış durumda. Çiftlerin evlilik veya ayrılık kararlarında, yeni iş ve kariyer planlaması gibi dönemlerde sildirilmeye çalışılan dövmeler, son yasal düzenlemeyle birlikte okullarda da yasaklandı. Dövmenin okullarda yasak olması üzerine çoğunluğu gençlerden oluşan bir çok kişi dövmelerini sildirmenin yöntemlerini aramaya başladı.

        Ancak gelişi güzel şekilde dövme sildirme işlemi; onarılmayacak cilt tahrişlerinin yanı sıra keloid rahatsızlığına dahi neden olabiliyor. Uzmanlar, dövme silme işleminin sağlık kurumları veya donanımlı muayenehanelerde mutlaka bir dermatolog gözetiminde yapılması gerektiğini vurguluyor.

        Dövmelerin tüm dünyada sıklıkla yaptırıldığını ama aynı oranda da sildirildiğini ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Zehra Doust, bunda kişisel kararlarla beraber sosyolojik etkenlerin de payı olduğunu söyledi. Doust, dövmelerin okullarda yasaklanmasının ardından birçok kişinin sildirme işlemleri için doğru adres arayışında olduğuna dikkat çekti. Ayrıca hostes ve pilotların yanı sıra evlilik ya da ayrılık kararı alan çiftlerinde dövme sildirme işlemlerine sıklıkla baş vurduklarını ifade etti. Bu kararla beraber yapılan en büyük hatanın aceleci davranmak olduğunun altını çizen Dematoloji Uzmanı Dr. Zehra Doust, "Yapılırken oldukça büyük zahmetlere katlanan kişiler, bu dövmeleri sildirmeye karar verince aceleci davranabiliyor. Öncelikle dövme silme işlemi medikal bir uygulamadır ve sağlık kurumları dışında yaptırılmamalıdır. En önemlisi ise mutlaka bir dermatoloji uzmanı gözetiminde yapılmalıdır. Uzman dermatologlar bu uzun süreli tedavi işlemi sırasında, en düşük komplikasyonlarla en yüksek başarı oranları için gereken önlemleri alırlar. Lazerle yapılan silme işlemlerinde yapılacak küçük hatalar büyük sorunları beraberinde getirebilir. Kişinin cildinde yanık benzeri izler kalıcı olarak hasara yol açabildiği gibi keloide de neden olabilir. Bu gibi durumlarda en doğru tedaviyi dermatologlar belirleyecektir" dedi.

        Dermatoloji Uzmanı Dr. Zehra Doust, dövme ve kalıcı makyajların silinmesinin aşamaları olduğunu belirterek, bu aşamaların doğru uygulanmasının önemine vurgu yaptı. Dövme silme işlemlerinin artmasıyla paralel olarak lazer sistemlerinin de giderek daha teknolojik cihazlar haline geldiğini belirten Doust, "Lazer ışınları cilt üzerinde renk işlevini gören pigmentleri parçalıyor ve böylelikle bağışıklık sistemimizdeki hücrelerimizin onları yok etmeleri kolaylaşıyor. Her hastada farklı şekilde yapılmış olan dövmeler aynı zamanda farklı marka ve boyalarla yapıldığı için tedavi kişiye özel olmalıdır. Kişinin cilt rengi, dövmenin yaşı ve dövmenin uygulama derinliği de tedaviyi etkileyen etkenler arasındadır. Bu nedenle tedavi sonuçları da hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Dövmenin büyüklüğü ve rengi, hastanın yaşı ve cildinin sağlık durumu tedavi süresini doğrudan etkiler. Dolayısıyla tedaviler 6 ila 10 seans aralığında gerçekleşmektedir" diye konuştu.

        Dövme sildirme işleminde ilk muayenenin oldukça önemli olduğunu belirten Doust şunları söyledi: "Tedavi öncesi cildin durumunun gözlemlenmesi, tedavi sürecindeki gelişmeler ve tedavi sonrası bakım bilgilendirilmesi yapılır. Yine taşıdığı riskler ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler ilk görüşmede konuşulur".

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ