Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sağlık Bakanlığı'ndan zehirli mantar açıklaması, mantar zehirlenmesinde ne yapmak gerekir, mantar zehirlenmesi,

        Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de mantar zehirlenmelerinin son dönemde ciddi ve öngörülemez şekilde arttığını, mantardan zehirlenen kişi sayısının, bu yılın Kasım ayı itibariyle 5 bin 218 kişiye yükseldiğini açıkladı.

        Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de yabani mantar tüketimindeki artış nedeniyle mantar zehirlenmelerinin de ciddi ve öngörülemez şekilde arttığı ifade edildi.

        Türkiye'de, 2013 yılında mantardan bin 706 kişinin zehirlendiği, bu sayının 2014 yılı kasım ayı itibariyle, 5 kat artarak 5 bin 218'e yükseldiği belirtildi. Bu yılın son 4 ayı dikkate alındığında, ağustosta 68, eylülde 268, ekimde 2 bin 133, kasımda (11 Kasım itibariyle) da 502 zehirlenme vakası görüldüğüne işaret edildi.

        MANTAR ZEHİRLENMELERİNİN BELİRTİLERİ

        Mantar zehirlenmelerinin ölümcül sonuçlara neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, zehirlenme belirtileri şöyle sıralandı:

        ''Terleme, salivasyon, lakrimasyon, bronş sekresyonlarında artış, bronkospazm, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metalik tat, kol ve bacaklarda karıncalanma, şişme, baş dönmesi, koordinasyon bozukluğu, denge bozukluğu, konuşma güçlüğü, ataksi, kas spazmları, görme ve işitme bozuklukları, halusinasyonlar, karın ağrısı, kusma ve ishal, derin uyku, kardiak ritm bozukluklarıdır. 6 saatten sonra görülen semptomlar ise ölümcül olabilecek mantarlar ile zehirlenmeleri akla getirmelidir. Bunlarsa bulantı, kusma, ishal gibi mide-bağırsak sistemi bulguları, sersemlik, göğüs ağrısı, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ateş, ağızda metal tadı, karın ağrısı ve terleme gibi belirtiler gelişebilir, bunun sonucunda da karaciğer-böbrek yetmezliği ve koma hali hatta ölüm görülebilir. Ülkemizde görülen ciddi mantar zehirlenmelerinin yüzde 95'i karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olmaktadır''

        Mantar zehirlenmesinden şüphelenilen kişilerin mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları, başvurulan sağlık kuruluşunun da bilgi almak, ölüme neden olabilecek mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehiri (antidot) temin etmek ve gerekli tedavi yöntemlerini danışmak için Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde konuyla ilgili uzman doktorların "114" No'lu telefon hattıyla 7/24 danışmanlık hizmeti verdiği Ulusal Zehir Merkezine (UZEM) başvurmaları gerektiği bildirildi.

        MANTAR ZEHİRLENMELERİNDEN NASIL KORUNULUR?

        Sonucunda oluşabilecek klinik durum düşünüldüğünde toplama mantar yemenin, ''zehirle rus ruleti oynamaya'' benzetilebileceği ifade edilen açıklamada, zehirlenmenin önlenmesindeki tek çarenin, doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi ve mantar tüketilmek istenen durumlarda bandrolü ve son kullanım tarihi uygun olan kültür mantarının tercih edilmesi olduğu vurgulandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ