Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı Depresyon mevsimi başladı!, Mevsimsel Depresyonlar, Kış Depresyonu, Depresyon

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Sürekli yorgunsanız, uykunuzu alamıyorsanız ve kendinizi devamlı mutsuz hissediyorsanız “kış depresyonu”na yakalanmış olabilirsiniz.

        Gün ışığının azalmaya başladığı, güneşin yüzünü göstermediği, sonbahar ve kış ayları mevsimsel depresyon riski açısından oldukça riskli bir dönem olarak karşımıza çıkıyor.

        Kış depresyonu hakkında bilgi veren Uzman Psikiyatrist Muzaffer Uyar konu ile ilgili şunları söyledi;

        “Depresyon mevsimlerle en çok etkileşen psikiyatrik sendromdur. Mevsimler içinde en çok sonbahar-kış geçişinde, kış aylarında, bahar- yaz geçişinde görülür.”

        Depresyonun birçok tipinin olduğunu söyleyen Uyar sözlerine şöyle devam etti;

        “Depresyonun bir çok tip ve görünümü vardır. Klasik bir depresyon genellikle sinsi başlar. Sabahları kalkma güçlüğü, gün içinde yorgunluk enerjisizlik, işleri yetiştirememe, erteleme gibi belirtiler öncü belirtilerdir. İlerleyen dönemde kendine güvende düşme ve kötümserlik, karamsarlık, hayattan zevk almada azalma, sosyal ilişkilerde geri çekilme gibi belirtiler olur. Daha ağırlaşan depresyonlarda suçluluk duyguları derin üzüntü ve kayıp duyguları tabloya eklenebilir. “

        DEPRESYON VE GÜNEŞ IŞIĞI ARASINDA CİDDİ BİR İLİŞKİ VAR

        Kış depresyonu ve güneş ışığı arasındaki ilişkiye dikkat çeken Muzaffer Uyar şu konulara dikkat çekiyor:

        “Depresyonun güneş ışığı ile ilişkili olduğuna dair ciddi bulgular vardır. Sonbaharda gün ışığının geliş açısının düşmesinin, kış aylarında saat ve gün ritim değişimlerinin depresyonu tetiklediği düşünülebilir”

        KIŞ DEPRESYONU 2 – 6 AY ARASI SÜREBİLİR

        Depresyonların genellikle 6 ay civarı sürdüğünü belirten Uyar; “Depresyonlar çoğunlukla 2 ila 6 ay arasında sürer ancak daha uzun sürenler de olabilir. “

        Depresyonun çözümü hakkında da bilgi aldığımız Muzaffer Uyar şu tavsiyelerde bulunuyor;

        "Tedavide ilaç kullanımı ya da terapi gerekli olabilir. Ritimli yaşam, spor, kapalı alan dışı aktiviteler, hobiler, iyi sosyal çevre depresyondan korunmada yararlı olabilir.“

        Öte yandan, Uzman Psikiyatrist Muzaffer Uyar, tipik depresyonlar dışında atipik ya da maskeli depresyonlarında olduğu belirtti.

        ASIL İSMİ "MEVSİMSEL AFFEKTİF BOZUKLUK"

        Kış depresyonu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Uzman Psikolog Esra Dilek ise kış depresyonunun üstesinden gelmek için şu tavsiyelerde bulunuyor:

        - Kış mevsiminin aklınızdaki görüntüsünü ve anlamını değiştirmeye çalışın. Onu kasvetli ve geç kararan havasıyla değil de güzel taraflarıyla hatırlayın; zihninizde kışın imajını yeniden oluşturun.

        - Hava ne kadar soğuk olursa olsun birkaç dakikada olsa yaşadığınız odayı havalandırın ve derin nefes alarak güne dinç başlayın. Her yeni günde kendinize olumlu mesajlar vermeyi ihmal etmeyin.

        - Kış mevsimi sosyal ve kültürel etkinlikler için bulunmaz bir zaman dilimini oluşturur. Özellikle bulunduğunuz belediyenin kültür sanat etkinliklerini takip edin; sinemaya, tiyatroya, konsere ve bilumum kapalı mekân etkinliklerine, müzelere ve sergilere gitmek için sevdiklerinizle program yapın.

        - Mümkün olduğunca yalnız kalmamaya çalışın.

        - Kışın evde geçirdiğimiz zaman dilimi artar dolayısıyla evinizi daha canlı hale getirin. Örneğin vazonuza bir demet papatya koymak yahut bir ev çiçeği büyütmek, aksesuarları daha canlı renklerden seçmek evdeki ruh halinizi olumlu yönde etkileyecektir.

        - Evde geçirdiğiniz vakti keyifli hale getirecektir. Zaman zaman yakınlarınızı davet edin bazen siz onları ziyaret edin.

        - Evde keyifle yapabileceğiniz herhangi bir hobi edinin. Evde geçirdiğiniz vaktin kalitesini arttıracaktır.

        - Canlı renklerden oluşan rahat kıyafetler tercih edin fakat hava soğuk olduğunda dış kıyafetiniz koyu renk ve kalın olsun, bilhassa başınızı örtmeyi ihmal etmeyin.

        - Kış, vitamini bol meyveler konusunda şanslı bir mevsimdir. Kış hastalıklarından korunmak adına bol meyve ve sebze tüketin.

        - Yaz mevsimindeki gibi susamasanız bile su içmeyi unutmayın.

        - Kısacık dahi olsa tatil yapmaya fırsat yaratın. Tatilinizi güneşi bol yerlerde planlayın. Tatile gitme imkânınız yoksa bile hafta sonunuzu evde geçirmeyin.

        - Mümkünse bir uzmandan profesyonel destek alın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ