Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Astım ve alerjisi olanlara dikkat!, Alerji, Astım, Alerjik Astım, Mevsimsel Alerji

        Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meftun Ünsal, astım hastalığı ve alerjisi olanların yün bulunan yataklarda yatmamaları ve yün halı kullanmamalarına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

        Astım hastalığının alerjisi olan hastalarda gelişebileceği gibi normal kişilerde de gelişebileceğini belirten Prof.Dr. Meftun Ünsal, “Astım hastalarında daha çok öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste hırıltılı solunum olabilir. Hastaların tamamen normal dönemler olabileceği gibi özellikle mevsim değişikliklerinde bazı şikayetleri olabiliyor ve bu şikayetler artabilir. Örneğin sonbahardaki mevsim değişikliklerinde yine nefes darlığı ve öksürük şikayetleri artabilir. Bahar aylarında da polen ve çiçek tozlarına bağlı olarak veya kavak tozlarına bağlı olarak bu tür şikayetleri artabilir. Gözlerde yaşarma, hapşırma gibi şikayetler olabilir. Yazında özellikle çimenlere karşı bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir” dedi.

        Astım hastalarına bu aylardaki mevsim değişiklikler konusunda önerilerde bulunan Ünsal, “Biz özellikle bu mevsimsel değişikliklerde ve başka türlü alerjisi olanlarda bazı önerilerimiz oluyor. Bazı hastalar ev tozlarından çok şikayet ediyorlar. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Yün bulunan yataklarda yatmamaları, yün halı kullanmamalarına dikkat etmeleri gerekiyor. Kış aylarında özellikle klimalardan ya da ısıtma sistemlerinden başka mikroplar bulaşabileceği için bunların temizlenmesi gerekiyor. Mümkün olduğu kadar odaların ve arabaların havalandırılması gerekiyor. Bu polenlerden korunması için hastanın gerekli önlemleri alması gerekiyor” diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ